Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 20 Jul 2025, 15:42

Autoru Poruka
Okano
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 06 Jan 2013, 19:14
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57

Vučić: Nisam pričao sa Dinkićem o Mirkoviću, imamo važnijih pitanja

Lider napradnjaka i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije razgovarao sa liderom URS-a Mlađanom Dinkićem o njegovoj izjavi povodom imenovanja Saše Mirkovića, jer vladajuća koalicija i vlada imaju daleko važnija pitanja kojima se bave.

Slika

On je rekao da SNS želi da aktuelna vlada traje, ali da niko ne može da se “zakune” da li će to biti i moguće i da neće biti vanrednih izbora.

“Mi želimo da napravimo još mnogo toga, mi želimo da vlada traje, a da li će to biti realno i moguće u to nikada ne možete da se zakunete i besmisleno je, jer život uvek donosi različite stvari”, rekao je Vučić.

On je prilikom polaganja badnjaka u sedištu SNS rekao da se ta stranka nikada nije i neće se plašiti volje građana.

“Mi želimo da ispunimo velike i teške obaveze koje su pred nama za građane Srbije, ali sam ja uvek govorio da imamo više ‘prolaznih vremena’ da proverimo šta smo sve uradili”, rekao je Vučić.

On je dodao da je aktuelna vlada radila bolje ili značajno bolje od prethodne i da većina građana to primećuje.

Blic Online

Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 06 Jan 2013, 19:17
Korisnikov avatar
rang
rang

Sahranjen Zoran Žižić, ispraćaju prisustvovao Dačić

PODGORICA -

Nekadašnji visoki crnogorski funkcioner i premijer Savezne Republike Jugoslavije Zoran Žižić sahranjen je danas u Podgorici, na gradskom groblju Čepurci, a poslednjem ispraćaju prisustvovao je i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Opraštajući se od Žižića, Dačić je kazao da je nekadašnji savezni premijer dao veliki doprinos razvoju dobrih odnosa i zajedništva Srbije i Crne Gore.

"Žižić se uvek borio za dobre i bratske odnose između srpskog i crnogorskog naroda", istakao je Dačić, dodajući da je sa Žižićem imao odlične političke i lične odnose.

On je dodao da, kao predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), ima posebnu obavezu da oda priznanje Žižiću, jer je podneo ostavku na mesto saveznog premijera kada je Slobodan Milošević izručen Haškom sudu.

"Mi u SPS-u visoko cenimo moralni čin koji je Žižić preduzeo, odnosno kada je podneo ostavku na mesto saveznog premijera, zbog izručenja Miloševića Haškom tribunalu, pošto je Savezni ustavni sud to izručenje proglasio neustavnim", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Žižić je, za SPS, bio jedna od najomiljenijih političkih figura u Crnoj Gori.

"Žižić i ja smo bili dugogodišnji prijatelji i mogu potvrditi da se radi o čoveku koji je bio iskreni prijatelj Srbije. Zato sam i ja danas ovde da iskažem poštovanje vlade i svih građana Srbije prema čoveku u kome smo imali iskrenog i velikog prijatelja", rekao je Dačić.

Sahrani je prisustvovalo nekoliko hiljada građana Podgorice, kao i predstavnici političkog života te države i ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac.

Žižić je preminuo u petak uveče u Kliničkom centru u Podgorici u 62. godini.

Bio je funkcioner Demokratske partije socijalista, a nakon podele u toj crnogorskoj vladajućoj partiji 1997. godine pristupa Socijalističkoj narodnoj partiji.

Žižić je bio premijer Savezne Republike Jugoslavije od 4. novembra 2000. do 24. jula 2001. godine, a ostavku je podneo zbog izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

Tokom 2005. godine napustio je SNP, nakon sukoba s Predragom Bulatovićem, posle čega je osnovao DSJ, koja je sada deo opozicionog Demokratskog fronta, koji predvodi Miodrag Lekić.

Žižić je aktivno učestvovao u kampanji Bloka za očuvanje zajedničke države Srbije i Crne Gore uoči referenduma 2006. godine.

RTV

Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 06 Jan 2013, 19:20
Korisnikov avatar
rang
rang

Za sada bez ukidanja bezviznog režima

Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je da sigurno u dogledno vreme neće biti usvojen mehanizam za suspenziju bezviznog režima

Fajonova je precizirala da je usvajanje mehanizmna za ponovno uvođenje vizama zemljama zapadnog Balkana za sada otkazano pošto su pregovori evropskih institucija o uvođenju tog mehanizma propali.

Fajonova je za "Novosti" objasnila da su pregovori evropskih institucija o usvajanju tog mehanizma "propali, što znači da mehanizam neće brzo biti usvojen".

Glavni problem je, prema njenim rečima, bio taj što su pojedine zemlje, na čelu s Nemačkom, htele da ponovo otvore već dogovorena poglavlja iz mehanizma, koji se usaglašavao između EP i Evropskog saveta.

Predlog EP bio je vrlo fleksibilan i mnogo bolji za zapadni Balkan od prvobitnog teksta. Izbacili smo kvote i uveli formulaciju u kojoj se, između ostalog, kaže da bezvizni režim može da bude suspendovan samo u slučaju izuzetnog priliva azilanata, navela je Fajonova.

"Bilo je dogovoreno da tako ostane i da nadalje razgovaramo samo o reciprocitetu. Neke zemlje na čelu s Nemačkom su, međutim, tražile promenu već postignutog dogovora, na šta nismo pristali", dodala je ona.

Oko predloga Evropske komisije (EK) za uvođenje suspenzije bezviznog režima već se izvesno vreme vode konsultacije u evropskom trouglu Parlament - Komisija-Savet.

"Ostalo je bilo da se samo dogovorimo oko reciprociteta. Ovo jedino otvoreno pitanje nije se direktno ticalo zapadnog Balkana", kazala je Fajonova.

Ona je objasnila da je reč o zahtevu EP da se u celom paketu mera utvrdi i mogućnost da EU automatski suspenduje bezvizni režim s određenom državom koja uvede vize s nekom od zemalja članica EU, kao što je to nedavno bilo u odnosima između Kanade i Češke Republike.

"I, umesto da se dogovaramo samo oko toga, neke zemlje članice su ponovo otvorile pitanje Balkana", rekla je Fajonova.

"Novosti" iz dobro obaveštenih izvora u evropskim institucijama saznaju da se, zapravo, radi o istih onih šest zemalja potpisnica pisma kojim se, jesenas, tražilo ubrzanje usvajanja mehanizma za suspenziju, iz straha od prevelikog broja lažnih azilanata.

Najglasnija je, prema pisanju dnevnika, bila Nemačka, koja je predvodila grupu od još pet zemalja: Francusku, Švedsku, Holandiju, Belgiju i Luksemburg.

Kako "Novosti" saznaju, šest zemalja je tražilo ne samo ponovno uvođenje procenata, nego su i insistirali da se tekst usvoji odmah, da bi vizni režim, po potrebi, mogao da stupi na snagu već ove zime.

Pregovori su, prema rečima Fajonove, tako propali krajem decembra.

Fajonova je najavila da će EP stupiti u kontakt s novim predsedavajućim EU, Irskom, kako bi ustanovio u kojem će pravcu ići ovaj dosije i kako će pregovori napredovati.

"U svakom slučaju, sigurno je da u dogledno vreme neće doći do uvođenja mehanizma za suspenziju bezviznog režima", rekla je ona.

Predstoji novo čitanje predloga direktive u EP, ali sve neće ići tako glatko.

"Parlament će sada imati tvrđu poziciju nego ranije. Nećemo biti toliko fleksibilni prema predlogu Evropske komisije, jer nismo zadovoljni dosadašnjim radom Evropskog saveta", poručila je Fajonova i najavila dugu i oštru raspravu.

Ipak, Tanja Fajon upozorava da to ne znači da se sada može zanemariti problem lažnih azilanata.

"Naprotiv, treba pojačati napore da se ovaj problem reši uz strogo poštovanje principa sporazuma o slobodnom kretanju građana. Samo tako će se ukloniti pretnja da vize jednoga dana zaista budu ponovo uvedene. Jer, neke zemlje članice su prilično nestrpljive i zabrinute po tom pitanju", upozorila je ona.

Akter

Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 06 Jan 2013, 23:30
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59

Živi stanari niškog groblja

- Zimi ili kada pada kiša spavam u grobu jer je toplije, a leti, ako je lepo vreme - gore sam u kapelici. U početku sam se malo plašio, ali sam se brzo navikao. Šta da radim, kad nemaš kuću, i groblje je dom - zbori Aleksandar Dejić (53) iz Niša koji već 20 godina spava u jednoj od zapuštenih grobnica na starom groblju „Gorica“. .

Slika

Bratislav kaže da ga na groblju niko ne dira
Prvi komšija mu je Bratislav Stojanović (42) koji „stanuje“ nekoliko grobova severnije, u večnoj kući blaženopočivših Nišlija s početka prošlog veka, čija je imena na masivnoj mramornoj ploči odavno izbrisalo vreme.

Jeza u kostima oseća se već u toku šetnje u po bela dana zapuštenim stazama kojima su poslednje pogrebne povorke prošle još 1971. Polomljeni spomenici, isprevrtane ploče, otvoreni grobovi koji zjape iz zemlje, postaju još strašniji kad se nad Goricom nadvije noć. Ono od čega bi se većina ljudi na smrt preplašila, jedinim živim stanarima Starog niškog groblja je svakodnevica.

Slika

Počinje dan: Bratislav izlazi iz grobnice
- Manguparija je otvorila i polomila mnoge grobove. Bio je u grobu polomljeni sanduk, nalazio sam i ljudske kosti. Morao sam malo da ih pomerim da bih imao gde da spavam. Ima puno pacova, pa povremeno moram da isprskam otrovom. Leti ima zmija na svakom koraku. Groblje je najbezbednije za spavanje, niko nas ne dira.
Samo je hladno. Kad je napolju minus 20, uvučem se pod jorgane koje nađem u kontejnerima, ali nam ih mangupi pokradu - priča Dejić.

Dodaje da na tom mestu “treba samo mrtvi da počivaju, a živi da ih obilaze”.

- Nažalost, nije tako. Ljudi kada nas vide, krste se - priča čovek koji spava u porodičnoj grobnici koju je izvesna Angelina Veselić podigla majci, sestri i sebi za života - pre 100 godina. Kroz rupu na nadgrobnoj ploči proviruje čupava glava u zimskoj kapi.

Slika

Aleksandru Dejiću ovo je i dnevna i spavaća
Bratislav u ledeno zimsko jutro ispušta gust oblak belog dima iz cigarete umotane u papiriće fiskalnih računa.

- Ne plašimo se mrtvih, pokojnici ne mogu da te uplaše već živi. Dolaze noću svakakvi, da piju ili ko zna šta da rade. Neke poznajemo, daju nam ponekad pare da jedemo. Ako ne znamo koji su kada dođemo uveče na spavanje, sačekamo prvo da odu. Važi pravilo: „Ne diram te, ne diraš me“ - priča Bratislav koji na groblju spava 15 godina. Aleksandar je bio na razgovoru u Skupštini grada i nada se ponovnom pozivu nakon praznika.

- Ponudili su mi smeštaj u Gerontološkom centru, ali šta ću ja tamo. Sanjam svoj krov nad glavom. Da se skućim i imam porodicu. Kao svi ljudi - veli on.

Slika

Aca i Braca: Komšijski odnosi u najboljem redu
Najstrašnija je glad
Bratislav kaže da je strašnije od spavanja u grobu - glad. Jedu isključivo iz kanti. Kada idu „na picu“, to znači da obilaze kontejnere u blizini picerija. Što pokupe iz kanti, prekuvaju na improvizovanom šporetu od cigala i zarđale metalne ploče

Blic

Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 07 Jan 2013, 12:13
Korisnikov avatar
rang
rang

Do juna gotovo naselje Stepa Stepanović u Beogradu

Novo naselje Stepa Stepanović u Beogradu sa 4.616 stanova biće potpuno završeno do juna ove godine, najavila je Građevinska direkcija Srbije. Do kraja godine biće gotovo još 707 stanova u naselju Dr Ivan Ribar u Novom Beogradu.

Slika

Građevinska direkcija Srbije je od 1990. do sada izgradila oko 10.000 stanova širom Srbije, sa ukupno oko milion kvadrata, a ove godine prioritet će biti završetak stanova u beogradskim naseljima Stepa Stepanović i Dr Ivan Ribar.

- Izgradnja dva stambena naselja u Beogradu sa oko 5.300 stanova, na kojem je angažovano oko 100 građevinskih firmi, stvorila je šansu da se pokrene i uposli čitava građevinska operativa u Srbiji - izjavio je ranije direktor Direkcije Nebojša Šurlan, predstavljajući planove za 2013.

Građevinski radovi u "Stepi" su počeli u januaru 2011. i do sada je završeno oko 2.000 stanova, od kojih je polovina useljena.

Šurlan je kazao da su svi objekti pod krovom tako da će radovi moći da se izvode i tokom zime, zbog čega će najveći deo posla biti završen do proleća.

Direkcija je u "Stepi" do sada prodala više od 2.650 stanova.

Cena stambenog kvadarta iznosi od 1.250 do 1.290 evra po kvadratu, sa PDV-om i stanovi mogu da se kupe gotovinski i putem svih vrsta kredita, uključujući i subvencionisane.

U novom naselju na Voždovcu 21 odsto stanova je namenjeno rešavanju stambenog pitanja Vojske Srbije. Projekat izgradnje stanova u "Stepi" i "Ribaru" realizuje se na osnovu Zakona o pomoći gradjevinskoj industriji Srbije, u uslovima krize. U naselju Dr Ivan Ribar radovi su počeli prošlog leta i do sada je prodato više od 180 stanova. U tom naselju cena kvadrata iznosi 1.290 evra sa PDV-om.

Blic

Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 07 Jan 2013, 17:58
Korisnikov avatar
rang
rang

Proslava Božića u Srbiji

Beograd -- Pravoslavni vernici, koji poštuju julijanski kalendar, danas slave Božić - rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik

Slika

Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, roditeljstva, očinstva i materinstva.

Ponoćnu liturgiju u Hramu svetog Save služio je patrijarh srpski Irinej, a od devet sati u Sabornoj crkvi počela je Božićna liturgija, koju služi episkop hvostanski Atanasije Rakita.

Liturgiji u Sabornoj crkvi prisustvuje predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, članovi njegovog kabineta, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić i brojni građani.

Nikolić je nakon liturgije poželeo građanima da godina "u kojoj nas iščekuju velika iskušenja i sa prijateljima i sa manjim prijateljima, bude prelomna". Opširnije u posebnoj vesti.

Slika

Povodom velikog hrišćanskog praznika u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u zemlji i rasejanju na Božić se služi liturgija svetog Jovana Zlatoustog, prema kanonima SPC.

Uoči Božića, u hramovima su održana bdenja, a u portama i na gradskim trgovima naloženi badnjaci, čime se najavljuje rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.

Patrijarh Irinej je u ponoć u Hramu Svetog Save, u prisustvu velikog broja vernika, premijera Srbije Ivice Dačića i visokih državnih i verskih zvaničnika, održao božićnu liturgiju.
Liturgiji su prisustvovali i predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, direktor Kancelarije za crkve i verske zajednice Mileta Radojević, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom i princeza Jelisaveta, kao i veliki broj građana.

Nakon liturgije pročitana je Božićna poslanica, u kojoj je patrijarh poručio da su nam, pored ljubavi, preko potrebni mir i dobra volja i pozvao narod da ne zaboravi svoju pravoslavnu veru i jezik, bogomolje i grobove svojih predaka i svoje svetosavske korene.
"Božić je dan utehe i nade za sve izbegle i izgnane, pa i za sve one iz roda našega koji jedu gorki izgnanički hleb", rekao je patrijarh u Božićnoj poslanici.

On je istakao da je Božić dan radosti i za narod Svetog Save, "rasut voljno i nevoljno po svim meridijanima od Evrope do Amerike i Australije".

"Očinski brinući, pozivamo vas da ne zaboravite svoju pravoslavnu veru i svoj jezik, da ne zaboravite bogomolje i grobove svojih predaka, da ne zaboravite svoje svetosavske korene koji su ovde, u ovoj zemlji Božjoj koja se Srbijom zove i u drugim krajevima koji su vekovna postojbina Srbinova", poručio je patrijarh.
On je građanima na Kosovu i Metohiji poručio da je Božić dan kojim počinje i Vaskrs, a da Vaskrsenje ne biva bez stradanja i da na stotu godišnjicu oslobođenja Kosova i Metohije treba "položiti nadu u Gospoda".

Patrijarh srpski je u poslanici ukazao i da živimo u vremenu u kome su hrišćanske vrednosti obezvređene i zapostavljene, kao i da duhovna kriza ostavlja strašne posledice po međuljudske odnose.

Patrijarh Irinej zapalio je u nedelju uveče u beogradskoj Crkvi Svetog Aleksandra Nevskog badnjak.

B92

Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 07 Jan 2013, 17:59
Korisnikov avatar
rang
rang

Kosovska policija naložila Vulinu da napusti Kosovo

Slika

KOSOVSKA MITROVICA, 7. januara 2013. (Beta) - Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin morao je na zahtev Kosovske policije u ponedeljak posle podne da napusti Pokrajinu, izjavio je zamenik direktora Krstimir Pantić.

"Direktor je u blizini Kosovske Mitrovice i moraće domah da napusuti teritoriju pokrajine", preneo je Pantić agenciji Beta šture informacije koje je dobio posle 15 sati.

"Prema mojim saznanjima on je već na putu ka Jarinju", kazao je Pantić i dodao da mu nisu poznati razlozi zbog kojih je Kosovska policija donela odluku o tome da Vulin mora da napusti Kosovo.

Kako medjii prenose Vulin je prethodno pokušao u policiji da poseti privedene mladiće koji su u Gračanici bili na božićnoj liturgiji.

Kosovska policija privela je grupu mladića koji su sa Vulinom krenuli na liturgiju u manastir Gračanica.

(Beta, 07.01.2013)

Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 07 Jan 2013, 18:00
Korisnikov avatar
rang
rang

Evropska zajednica pokazala svoje pravo lice

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponovio je danas da je Božić želeo da provede tamo gde je najteže - na Kosovu i Metohiji, ali da evropska zajednica nije položila taj ispit i da će to biti osnova za buduće pregovore

Slika

"EU mora dobro da razmisli kad ubeđuje Srbiju da je statusno neutralna i da želi da pomogne da svi živimo bolje i da li je na današnji dan pokazala ustvari svoje pravo lice", kazao je Nikolić.
Predsednik Srbije je rekao da će taj stav Unije biti osnov za pregovore. "Ovo je u stvari biti ili ne biti - da li predsednik može da ode na teritoriju KiM ili ne i o čemu mi onda pregovaramo. Ja nisam tražio da idem u političku misiju već u versku misiju, ali tamo nema ljudi koji veruju u Boga", kazao je Nikolić novinarima posle božićne liturgije u Sabornoj crkvi.
Odgovarajući na pitanje hoće li tražiti opet dozvolu da ide na Kosovo, Nikolić je rekao: "ja da tražim dozvolu za koju znam da više niko nikad neće da mi je da - neću".
Predsednik Srbije je naglasio da od albanskih vlasti u Prištini nije ni očekivao da mu dozvole da sa delom naroda provede "najradosniji hrišćanski praznik", a da je evropska zajednica ta koja nije položila ispit, Predsednik je dodao i da su građani Srbije i do sada prolazili kroz mnogo teškoća i iskušenja i da su navikli na muku i odricanja.
"Ne treba ih uopšte podsećati koliko iz toga mogu da izađu jači. Uvek smo izlazili jači i ja očekujem da ove godine izađemo jači, zbog toga što smatram da je naš točak do dna dohvatio blato i da sada treba da počne da izlazi napolje uz saradnju svih", poručuo je predsednik.
On je naglasio da je pre svega vlada na ispitu da pokaže kako oni koji treba da brinu o narodu to io čine, a ne samo da brinu o sebi i svojim privilegijama.
"U Srbiji može da se obezbedi bolji život. Ja vam želim zaista da ova godina u kojoj nas iščekuju velika iskušenja i sa prijateljima i sa manjim prijateljima, bude prelomna. A kako god da se razvija više nikada ne može da bude gora nego što je bila. Mir božji , Hristo se rodi", poručio je predsednik.

Press Online

Vrh
Passion
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 07 Jan 2013, 20:29
Korisnikov avatar
rang
rang

KPS "sprovela" Vulina s Kosova, a pratnju pohapsila

Kosovska policija saopštila je danas u Gračanici direktoru Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu da ga mora sprovesti sa Kosova i oko 14 sati njegovo vozilo je u pratnji policije krenulo sa centralnog Kosmeta. Pripadnici KPS-a ranije danas priveli su grupu mladića koji su sa Vulinom bili na božićnoj liturgiji u manastiru Gračanica. Oni su posle saslušanja iz Gračanice prebačeni u Prištinu, gde im je određen pritvor od 48 sati.

Slika

Vulin na Božićnoj liturgiji u Gračanici
Aleksandar Vulin želeo je da poseti policijsku stanicu u Gračanici gde je privedeno više Srba koji su sa njim danas bili na božićnoj liturgiji u manastiru Gračanica. Pošto je krenuo prema policijskoj stanici u Gračanici, Vulina su zaustavili pripadnici kosovske policije i saopštili da su dobili naređenje da ga sprovedu na neki od prelaza sa centralnom Srbijom.

Pantić je rekao da srpske vlasti trenutno pokušavaju da obezbede advokate koji će otići u Prištinu da vide zbog čega su tačno Srbi uhapšeni. Prema njegovim rečima, njima se na teret stavlja pripadnost paralelnim insituicijama. "To je jedino obrazloženje, sve je nezvanično", naveo je Pantić.

On kaže da su privedeni mladići sa severa Kosmeta i da nemaju veze ni sa politikom ni sa paralelnim institucijama.

Kosovska policija privela je danas grupu mladića koji su sa Vulinom krenuli na liturgiju u manastir Gračanica. Vulin je novinarima rekao da je privedeno devet mladića sa severa Kosmeta i jedan iz Gračanice koji je u policiji želeo da se informiše šta se događa.

"Njihovo hapšenje tretiramo kao tešku provokaciju na najveći i najradosniji hrišćanski praznik", rekao je Pantić i dodao da Beograd od međunarodne zajednice očekuje da pod htino utiče na Albance i da oslobodi uhapšene Srbe koji su u policijskoj stanici u Gračanici.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi kaže da je razlog za hapšenje bio što su Srbi iz Vulinove pratnje navodno na sebi imali obeležja civilne zaštite.

Vladika Teodosije ocenio je da je današnja policijska racija u manastiru Gračanica pokvarila radost božićne svečanosti i ukazao da Kosovska policija tim krajnje nedoličnim i provokativnim ponašanjem odvraća vernike od posete srpskim svetinjama.
Kosovo Božić Privođenj

Vesti

Vrh
Sleepy
Post  Tema posta: Re: Vesti iz Srbije  |  Poslato: 08 Jan 2013, 11:45
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Jul 2012, 16:11

Vulin: Srbi uhapšeni bez razloga; Pantić: To je zbog spomenika u Preševu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da hapšenje devetorice srpskih mladića na Kosovu i Metohiji predstavlja čistu provokaciju i grubo nasilje koje je ničim izazvano.

Slika

Vulin ispred policije u Gračanici gde je pokušao da vidi uhapšene Srbe, ali je umesto toga "sproveden"

"Oni su sada u pritvoru. Prebačeni su iz Gračanice u Prištinu. Trebalo bi da im obezbedimo pravnu pomoć. Jasno je da je to čista provokacija i grubo nasilje koje je ničim izazvano", rekao je Vulin za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Policija Kosova je saopštila ranije da je u ponedeljak, 7. januara, u Gračanici uhapsila devet osoba, jer su pratili obezbeđenje Vulina i "ponašali se sumnjivo". Priština tvrdi da su mladići uhapšeni jer su na sebi imali obeležja civilne zaštite.
Vulin je u nedelju i ponedeljak boravio na Kosovu kako bi sa srpskim narodom proslavio najradosniji hrišćanski praznik - Božić. On je juče prisustvovao Božićnoj liturgiji u Gračanici posle čega je morao da napusti Kosovo, jer mu je istekla "boravišna dozvola".

Komentarišući hapšenje Srba Vulin je sa severa Kosmeta poručio da je reč o "čistom bezakonju i nepravdi".

"Prema tim momcima se vrši gruba sila i sve što je rađeno ničim nisu izazvali. Pratićemo šta se dešava, na nama je da obezbedimo pravnu pomoć i da vidimo koja će biti politička odluka privremenih institucija u Prištini", istako je Vulin.
On je rekao da je njegova poseta Gračanici na Božić bila "poruka mira i želja Srbije da pokaže da rešenje kosovskog problema vidimo samo kroz pregovore".

"Prištinska strana očigledno ima neke komplekse i strahove koje leči nasiljem nad onima koji od tog nasilja ne mogu da se zaštite. Međunarodna zajednica bi dobro morala da razmisli da li njena bezrezervna podrška Prištini može da se nastavi ovako", kazao je direktor Kancelarija Vlade Srbije za KiM.

Vulin je rekao da Priština misli da je sve gotovo po pitanju Kosova i da nema o čemu da se pregovara.

"Međunarodna zajednica i Priština moraju da razumeju da trajnog i pravednog rešenja na Kosovu i Metohiji neće biti bez saglasnosti Srbije i Srba koji žive na Kosovu i Metohiji", ocenio je Vulin.

Vesti

Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu