Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 24 Sep 2017, 01:40


Autoru Poruka
Senka
Post  Tema posta: Re: In Memoriam  |  Poslato: 17 Maj 2017, 15:01
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 39330

OffLine
Preminuo legendarni šansonijer Zvonko Špišić!

Zvonko Špišić, po broju izvedenih pjesama i nagrada, prvi je na festivalima u Zagrebu i Krapini, a po broju nagrada treći u Splitu.

Slika

Najpoznatiji hrvatski šansonijer Zvonko Špišić preminuo je danas u 81. godini u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu. Zvonko Špišić rodio se 26. veljače 1937. godine u Zagrebu. Glazbom se profesionalno počeo baviti od 1958. godine. Glazbenu školu nije završio već je samouk. Objavio je više od 320 skladbi te je za svoj rad primio šezdesetak domaćih i inozemnih nagrada i priznanja.

U glazbenom opusu najpoznatije su mu skladbe koje se vežu uz Zagreb poput "Zagrebačke španciracije", "Grič u suncu, Grič u seni", "Trešnjevačka balada", "Zagrebačko ljeto", "Zagreb i ja", "Zakaj volim Zagreb", "Od Selske do vječnosti", "Tango argentino", "Trešnjevački plac", "Stari dečki", "Pisme gosponu J. Prevertu v Pariz" i mnoge druge. Od 1979. do 1980. bio je potpredsjednik, od 1980. do 1984. predsjednik, a od 1984. do 1988. tajnik Hrvatskog društva skladatelja. Zvonko Špišić, po broju izvedenih pjesama i nagrada, prvi je na festivalima u Zagrebu i Krapini, a po broju nagrada treći u Splitu. U svojoj karijeri bio je na mnogim funkcijama pa je tako od 1979. do 1980. bio potpredsjednik, od 1980. do 1984. predsjednik te od 1984. do 1988. godine tajnik Hrvatskog društva skladatelja. Sedam godina u dva mandata bio je predsjednik Zajednice umjetnika Hrvatske. Direktor zagrebačkog festivala zabavne glazbe bio je 1980., 1981. i 1987. godine. Od 1972. do 1976. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, te je od 1982. do 1986. godine bio odbornik u Skupštini grada Zagreba. Osim brojnih skladbi koje se povezuju s Gradom Zagrebom, Zvonko Špišić napisao je i niz mediteranskih skladbi, među kojima su "Šjor Perina", "Barbara", "Konoba kod dva ferala", "Barkarole, barkarole", "Materina spara", "Bog nek ti pozlati ruke", "Zvona moga grada" i mnoge druge. U suradnji s Dragom Britvićem i Vice Vukovom kao interpretatorom, napisao je skladbe "Plavi putevi", "Na kraju ljeta", "Zadnji trabakul", "Zeleni se ruzmarin", "Dobra večer uzorita", "Adio mala", "Zasvirat će jedna mandolina", "Mom ćaći", "Tri su puta zvonile gitare", "Plima" i mnogih drugih. Također je napisao mnoga scenska djela, djela za zbor te brojne šansone od kojih su neke "Kockar", "Bicikl", "Milioner" i mnoge druge. Kao likovni umjetnik priredio je 18 samostalnih i veliki broj skupnih izložbi. Objavio je tri knjige s tekstovima svojih pjesama, od kojih mnogi pripadaju antologiji hrvatske lirike. Špišić je posljednji koncert održao još 2000. godine, i tada je proslavio 40 godina na sceni. Posljednjih godina živio je povučeno u svojoj kući na Trešnjevci. – Rodio sam se u ovoj kući i ovdje živim čitav svoj život. Živim za Trešnjevku, a i za Zagreb, i sve to vidi se po mojim pjesmama. Kad sam pisao o njima, to su bila više ljubavna pisma, manje pjesme. Sama Balada nastajala je čak devet godina. Imao sam naziv pjesme i jedva sam našao nekog tko će mi napisati baš ono što sam želio. Veliki pjesnik Drago Britvić napravio je to nakon četiri godine, a onda je pjesma još pet godina stajala u ladicama radiopostaja. Tek kad se počela puštati na radiju u Ljubljani, prepoznali su je i u Zagrebu. Nakon toga Balada je postala slavna, zvali su me u Sarajevo, Beograd, ali i u sve ostale gradove Europe samo da pjevam o Trešnjevci, i to uvijek u pratnji velikih orkestara. I u Zagrebu sam nastupao baš svuda. Doduše, nisam u onom "zlatnom" toaletu na Trgu – rekao je u intervjuu za Večernji list prije tri godine.


večernjihr

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: In Memoriam  |  Poslato: 22 Jun 2017, 21:31
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 39330

OffLine
IZNENADAN ODLAZAK LEGENDARNOG GLUMCA: Preminuo Bata Đoša (VIDEO)

Poznati srpski glumac i humorista, Bogoljub Mitić Đoša, preminuo je iznenada jutros u 49. godini

Slika
Bogoljub Mitić-Đoša, Foto: Milutin Labudović

POZNATI srpski glumac i humorista, Bogoljub Mitić Đoša, preminuo je iznenada jutros u 49. godini, potvrđeno je ''Novostima'' iz pozorišta u Leskovcu.

Nadimak Đoša ili Bata Đoša je dobio po ulozi Đoše koju je igrao u TV seriji „Porodično Blago“. U TV seriji „Agencija za SiS“ je pored glavne uloge (Mulja) bio i saradnik na pisanju scenarija. Iza sebe je ostavio ženu i dve ćerke.

večernjenovosti

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: In Memoriam  |  Poslato: 21 Jul 2017, 15:28
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 39330

OffLine
ODLAZAK LEGENDE: Preminuo Predrag Cune Gojković (VIDEO)

Poznati pevač izvorne muzike Predrag Cune Gojković preminuo je u 85. godini


Slika

Poznati pevač izvorne muzike Predrag Cune Gojković preminuo je u 85. godini.

Bio je srpski pevač narodnih pesama, starogradskih, sevdalinki, zabavnih i meksikanskih pesama.

Predrag Gojković Cune je rođen 1932. godine.

Cune je krenuo u prvi razred osnovne škole 1939. godine, u osnovnoj školi "Vojislav Ilić". Srednju školu je završio u Osmoj muškoj gimnaziji na Crvenom krstu u Beogradu, gde se družio i išao u školu sa kasnije proslavljenim glumcima Velimirom Batom Živojinovićem i Danilom Batom Stojkovićem.

Nakon gimnazije, studirao na Trgovačkoj akademiji, ali ga pevanje odvlači od studija, tako da nikad nije diplomirao.

Nadimak "Cune" je dobio, kako je sam objasnio u emisiji "Balkanskom ulicom" Radio-televizije Srbije, po majčinom dozivanju "Odi da te majka cune" (ljubi).


(RTS)_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: In Memoriam  |  Poslato: 04 Avg 2017, 21:16
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 39330

OffLine
ODLAZAK TOME KURUZOVIĆA: Vagon života gurao je sam

U istom danu srpska kultura ostala bez velikana - glumca Tome Kuruzovića i pesnika Petra Pajića. Nezaboravne uloge Bursaća, Bandića, Misirca...

Slika
Toma Kuruzović, Foto A.Stanković

NAJOSOBENIJI izvođač Ćopićevih dela, večni Nikoletina Bursać našeg detinjstva, poznati glumac Toma Kuruzović, preminuo je danas u svom stanu u Beogradu, od posledica srčanog udara.

Rođen je 18. oktobara 1930. godine na Bistriku iznad Principovog mosta u Sarajevu. Za sebe je govorio da je dete teatra: otac je radio kao pozorišni frizer, vlasuljar i šminker, a majka kao krojačica. Prvi put na scenu stao je u svojoj petoj godini (sa sestrama Ksenijom i Nadeždom) i na njoj je proveo više od osam decenija:

- U Beograd sam došao 1947. godine, na nadsihronizaciju jednog filma. I ostao. Studirao sam režiju i književnost, a završio glumu u klasi Joze Laurenčića - otkrio je u jednom razgovoru za “Novosti”. - Najdraže uloge sam igrao i režirao u Šekspirovim komadima, ali mi je Pomet u “Dundu Maroju” doneo Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva. Ipak, gotovo ceo vek proveo sam na Crvenom krstu u Beogradskom dramskom pozorištu.

U sećanjima publike ostaće upamćen po Ćopićevim likovima. Kao poznavalac piščevog zavičaja bojio ih najtoplijim bojama, od Nikoletine do Pepe Bandića... S piscem je godinama drugovao, a Ćopić je za glumca znao da kaže:

- Ako su nekada carevi imali dvorske lude, pisac Branko Ćopić ima svog glumca! I što je najinteresantnije, Tomo voli da me “dodaje” a ja se ne bunim.

Kuruzović se bavio i pisanjem proze i poezije.

"Ono malo časti"

Slika

Igrao je u filmovima “Život je naš” , “Šolaja”, “Pod sumnjom”,” Tuđa zemlja”, “Jazavac pred sudom”, “Sudanija”, “Licem u naličje”, “Orlovi rano lete”, “Horoskop” ,”Davitelj protiv davitelja”, “Tajvanska kanasta”, serijama “Levaci”, “Salaš u malom ritu”, “Povratak otpisanih” (čuveni Misirac), “Više od igre”, “Osma ofanziva”, “Vuk Karadžić”, “Kraj dinastije Obrenović”... Samo tri nedelje od ugradnje pejsmejkera zaigrao je u još neemitovanoj seriji “Senke nad Balkanom”.

Na pitanje otkud toliko snage, radoznalosti i stvaralačke volje, Kuruzović nam je svojevremeno odgovorio:

- Vagon života uvek guram sam, sa škripom. A kad ga otkačim i krene nazad, on polagano klizi. Taj vagon je bez lokomotive, bez ičije pomoći: večno prepušten sam sebi. Iz njega se čuju razne tuđe misli i reči, a svoje govorim šapatom da drugima ne nanesem bol. I zato stalno ponavljam - mnogo mi je lepše sa bogom u monologu, nego sa ljudima u dijalogu...

RENATA ULMANSKI: NOSIO JE OSMEH U OČIMA

- KADA čujem ime Tome Kuruzovića, jedino čega se setim je jedno davno, vedro doba njegove i moje mladosti, predstava u BDP “Vuk Bubalo”, i pisac te predstave Branko Ćopić. Sećam se i scene, u kojoj devojka i momčić stidljivo razgovaraju, i lica tog dečkića, sveg u osmehu. Uspeo je taj osmeh u sjaju svojih očiju, i tu radost da sačuva do kraja. U ovoj davnoj sceni on je meni darivao jabuku. Sad je otišao, i odneo i jabuku i sve sa sobom...

Slika
Kao Misirac u "Povratku otpisanih"


DRAGAN BJELOGRLIĆ: KRASIO GA MLADALAČKI DUH

- TOMA je, premda u godinama, bio toliko pun života i mladog duha da imam osećaj kao da je preminuo neki mlad čovek. Izuzetno neobičan umetnik, igrao je kod mene od “Roda”, preko “Montevidea” do “Senki nad Balkanom”. Tu je odigrao vrlo lepu ulogu seljaka na pijaci pored Glavnjače, i upečatljivu scenu u kojoj prodaje srpski kajmak Paveliću. Naravno, i povodom te priče o NDH Toma je imao anegdota, kojih je bio prepun. Uvek razgovorljiv, zabavan...

SAHRANA U SUBOTU

- MOJA supruga Mirjana, deca i ja, sa tatom smo poslednji put razgovarali pre neki dan. Zvučao je dobro, nije se žalio na probleme sa zdravljem. Možda nije želeo da nas opterećuje... - kaže za “Novosti” Aleksandar Kuruzović, Tomin sin. - Mada je imao problema sa srcem i zbog toga mu je početkom leta ugrađen pejsmejker i predlagana jedna teža operacija, on nije prihvatio.

Porodica je saopštila da će sahrana biti u subotu, 5. avgusta, na Bežanijskom groblju i da će od 10.30 primati saučešće.


večernjenovosti

_________________
Slika Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 15 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker