Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 27 Nov 2021, 01:58


Autoru Poruka
Arsen
Post  Tema posta: Re: Uhođenje  |  Poslato: 14 Avg 2014, 21:58
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2014, 01:05
Postovi: 38

OffLine
Pre tačno četiri decenije, 1974. godine, Nemačku je potresao najveći posleratni skandal.
Otkriven je, uhapšen i osuđen Ginter Gijom, špijun u službi Nemačke Demokratske Republike (NDR) – jedan od najbližih saradnika tadašnjeg kancelara Vilija Branta.


Slika


Slučaj Gijom jedna je od najvećih špijunskih afera u Evropi, u vreme takozvanog hladnog rata. Njene posledice snažno su uticale na obe nemačke države i njihove odnose. Na Istoku slavljen kao heroj, na Zapadu osuđen kao izdajnik, Ginter Gijom je u svakom slučaju dobio značajno mesto u novijoj evropskoj istoriji.

Ginter Gijom rođen je 1927. godine u Berlinu. Posle okončanja Drugog svetskog rata skrasio se u rodnom gradu, gde je uglavnom radio kao fotograf. Od 1950. do 1956. bio je zaposlen u izdavačkoj kući „Narod i znanje”, gde je bio zavrbovan od strane tada moćnog Ministarstva državne bezbednosti NDR (Štazi). S uspehom je završio najzahtevniju obuku i 1956. godine poslat je u Zapadnu Nemačku. S njim je krenula i supruga Kristel, takođe istočnonemački agent.

U Frankfurtu na Majni, gde se bračni par Gijom doselio iz NDR, Gijom je jedno vreme vodio malu radnju za prodaju slatkiša i cigareta, a supruga je radila kao sekretarica. Oboje su se učlanili u Socijaldemokratsku partiju Nemačke što je, kako se kasnije ispostavilo, bio odlučujući korak prema blistavoj špijunskoj karijeri. Stepenik po stepenik, Ginter Gijom je napredovao i posle petnaestak godina stigao u kancelarov ured u Bonu, gde je bio sekretar u sektoru privrede, finansija i socijalne politike.

Od 1972. godine radio je kao sekretar nemačkog kancelara Vilija Branta. Bio je glavni čovek za vezu ureda kancelara s Politbiroom SPD i socijaldemokratskom frakcijom u Bundestagu. Zbog dobrog ličnog odnosa s Brantom Gijom je imao kompletan uvid i u kancelarov privatni život.

Nemačka obaveštajna služba (BND) uputila je 1969. godine kancelarovom uredu prva upozorenja da biografija Gintera Gijoma nije sasvim „čista”, da je prema izveštajima zapadnonemačkih špijuna u NDR on možda agent Štazija, ali uzalud. Gijom je u Bonu napravio meteorsku karijeru, da bi posle svega dve godine postao desna ruka kancelara Vilija Branta.

Kao što to obično biva u špijunskim pričama, Gijom je otkriven slučajno. Neki pedantni službenik u BND-u arhivirao je dve „uhvaćene” i dešifrovane čestitke upućene iz NDR 1956. i 1957. godine Gijomu. Sumnjivo je bilo što su čestitke poslate sa adrese koju koristi Štazi. Kada je 1973. postalo jasno da iz kancelarovog okruženja „cure” državne tajne, Ured za zaštitu ustavnog poretka SR Nemačke počeo je da „češlja” Brantove saradnike. Neko se setio davnih čestitki i obruč oko Gijoma brzo je zatvoren.

Bračni par Gijom uhapšen je 24. aprila 1974. godine. Kancelar Vili Brant je 6. maja preuzeo političku odgovornost za ovaj špijunski skandal i podneo ostavku. Krajem decembra 1975. godine Ginter Gijom je zbog izdaje osuđen na 13 godina robije, a supruga Kristel „zaradila” je osam godina zatvora.

U razmeni špijuna 1981. godine, tipičnoj za vreme hladnog rata, bračni par Gijom vraćen je u Nemačku Demokratsku Republiku, gde je Ginter slavljen kao heroj. Koristeći materijal iz vremena špijunskog života, Gijom je 1988. godine objavio knjigu „Iskaz”.

Preminuo je od posledica srčanog udara 1995. godine.

Ironija je da je umro i da je sahranjen u državi koju je špijunirao. Njegov poslodavac, Nemačka Demokratska Republika, nestala je s političke karte Evrope 1990. godine kada se „utopila” u Saveznu Republiku Nemačku, državu u kojoj je robijao „kao izdajnik otadžbine”.

_________________
Slika


Vrh
Arsen
Post  Tema posta: Re: Uhođenje  |  Poslato: 18 Avg 2014, 22:18
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2014, 01:05
Postovi: 38

OffLine
Godina 1985-ta, postala je u SAD-u poznata po nazivu "Godina špijuna", a nakon serije hapšenja koja su pokazala ozbiljne prodore u bezbednosnu strukturu i odbranu SAD-a.
22. novembra, Leri Vu-Tan Cin, dugogodišnji pripadnik CIA, uhapšen je od strane FBI i optužen da je špijunirao u korist NR Kine.
Dva dana nakon toga, nekadašnji pripadnik Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), Ronald Pelton, uhapšen je i optužen za dostavljanje ruskoj strani podataka vezanih za pet obaveštajnih akcija.
U maju iste godine, uhapšen je i bivši mornarički oficir, Džon Voker Junior, koji je odavao poverljive informacije KGB-u, a u septembru, u Moskvu je, pred samo hapšenje, pobegao operativac CIA, Edvard Li Hauard.


Slika


Ipak, najpoznatiji slučaj iz toga vremena, oko koga se i danas lome koplja, jeste slučaj DŽonatana Polarda.

Ko je Džonatan Polard? Amerikanac izraelskog porekla, rođen u Galvestounu, Teksas. Diplomirao je političke nauke na Univerzitetu Stanford, a takođe posećivao studije na Flečer školi Univerziteta Tafts. Tri godine nakon diplomiranja, pokušao je da se zaposli u Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA), ali je odbijen ( jedan od razloga je bio da je pušio marihuanu). Uprkos ovome, Džonatan je iste godine primljen u Mornaričku obaveštajnu agenciju. Kratko nakon što je počeo da radi, Polard se u Njujorku sreće sa operativcem izraelske obaveštajne službe, Avi Selom, kome počinje da daje informacije vezane za iračka vojna hemijska postrojenja. U novembru 1985. godine, uhapšen je na putu ka Ambasadi Izraela u Vašingtonu. Osuđen je na doživotnu robiju. Mnogi smatraju da ga je, u onome što je učinio, nadmašio jedino Edvard Snouden.

„Džonatan Polard je jedina osoba u američkoj istoriji koja je osuđena na doživotnu robiju zbog špijuniranja za saveznika”, piše na sajtu ovog osuđenika koji se od 1986. nalazi iza rešetaka zbog odavanja poverljivih informacija Izraelu. Sam Polard nikada nije negirao da je prosleđivao tajne materijale jevrejskoj državi ali tvrdi da njegovo delovanje nikad nije bilo upereno protiv interesa SAD.

„Nikada nisam ni na sekundu pomislio da bi dobitak za Izrael mogao da dovede do američkog gubitka. Kako bi to uopšte bilo moguće?”- izjavio je Polard

Po odlasku u zatvor postao je žestok zagovornik interesa Izraela, ubeđen da će Tel Aviv, zahvaljujući moćnim saveznicima i vezama, ipak pokušati da ga izvuče iz zatvora. Njegova procena ispostavila se kao tačna. Najpoznatiji je verovatno slučaj pritiska izraelske vlade na bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, kada su kao jedan od uslova za primirje na Bliskom istoku na sto stavili zahtev za Polardovo oslobađanje. Javnost je za tu epizodu saznala iz knjige koju je naknadno objavio tadašnji direktor CIA Džordž Tenet. On je, uz druge viđenije članove američke obaveštajne zajednice, predsedniku navodno rekao da nema govora o Polardovom oslobađanju ukoliko želi da oni ostanu na svojim položajima.

Bilo je pritisaka i na predsednika Baraka Obamu, kojem je izraelski premijer Benjamin Netanijahu pisao o neophodnosti Polardovog oslobađanja.

Vest da Obamina Administracija razmatra oslobađanje Džonatana Polarda, osuđenog za špijunažu, kao vid pokušaja da se izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima udahne dodatni, sveži stimulans, predstavlja dokaz da su ovi pregovori definitivno postali put ka ničemu.

U SAD-u neki, pak, smatraju da Polarda treba osloboditi, ali iz humanitarnih razloga. Nakon 29. godina provedenih u zatvoru, već ozbiljno oboleo, on je zatočenik duže od mnogih koji su počinili slična dela.

Oni, koji su drugačijeg mišljenja, smatraju da je Polard prodao svoju zemlju za novac koji je dobio, ne samo od Izraela, već i od Rusa (podaci o ciljevima u Rusiji koji su pokriveni nuklearnim oružjem SAD-a). Neki čak kažu da je Polard otkrio i imena američkih operativaca na terenu, od kojih su neki i ubijeni. Pretpostavlja se da je Tel Aviv iskoristio dobijene američke podatke kao sredstvo trgovine sa Sovjetima, koji su zauzvrat dozvolili lokalnim Jevrejima da emigriraju u Izrael.

Američka obaveštajna zajednica nije zaboravila, niti oprostila Polardu. Svaki pokušaj njegovog oslobađanja izazvaće buru u ovim krugovima, pa će Bela kuća morati pažljivo da odmeri između tenzija među svojim obaveštajcima, i geopotičkih prednosti koje ovakvo oslobađanje pruža.


_________________
Slika


Vrh
Arsen
Post  Tema posta: Re: Uhođenje  |  Poslato: 20 Avg 2014, 21:54
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2014, 01:05
Postovi: 38

OffLine
Da li je Republika Srpska novi Krim?


Nakon što je Krim proglasio samostalnost i izglasao priključenje Rusiji, nije trebalo dugo da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazi želju da se taj deo BiH priključi Srbiji.


Slika


Pojam „revolucija“ asocira na društveno-politički pokret širokih razmera i plebiscitarnog karaktera. Tipično je nadahnut namerom da se pomoću promene vlasti javna politika dovede u sklad sa željama i interesima većine. „Puč“ takođe podrazumeva promenu vlasti, ali izvršene u korist mnogo uže interesne grupe.
Revolucija je otvoren, ili kako bi se to danas reklo „transparentan“ proces, čiji su pokretači i učesnici uglavnom poznati i deluju javno. Puč je manevar u suštini zatvorenog karaktera sa ciljem zahvata vlasti i operativnim jezgrom koje deluje konspirativno i najčešće taji svoje prave ciljeve. Radi postizanja političkog efekta, učesnici koji su manje upoznati sa krajnjim ciljevima mogu biti istureni da istupaju javno. Ali pučističko jezgro, koje određuje agendu, uvek deluje diskretno i iz senke.

U Republici Srpskoj se već nekoliko godina formira infrastruktura lažnih „nevladinih organizacija“ sa zadatkom da budu u pripravnosti da bi se na mig inostranih naredbodavaca uključile u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka. Među njima su:
1. Transparency International;
2. Helsinški parlament građana Banje Luke;
3. Slobodna Republika;
4. BUKA;
5. GEA Centar za istraživanja i studije;
6. Inicijativa mladih za ljudska prava;
7. The Srpska Times;
8. „Udruženje veterana Republike Srpske“;
9. Takođe su aktivni internet sajtovi i stranice na socijalnim
10. Ovu ekipu dopunjavaju „politički korektni“ analitičari koji se redovno pojavljuju kao sagovornici domaćih istranih medija, i čiji komentari nepogrešivo slede partijsku liniju lažnih NVO.


Među finansijerima ovih grupa nalaze se uobičajeni prenosni kaiševi logističke podrške subverzivnim udruženjima koja se u raznim državama formiraju da bi na terenu, pod lažnom zastavom spontanih narodnih buntova, sprovodili zapadnu politiku „promene režima“. To su, između ostalih, National Endowment for Democracy[NED], U. S. Agency for International Development [USAID], Fond za otvoreno društvo [Soroš], kao i ambasade SAD, Velike Britanije, Norveške i drugih zapadnih zemalja.

Upečatljiv primer kako ovaj sistem funkcioniše je hvalisanje državne podsekretarke SAD Viktorije Nuland da je njena vlada tokom poslednjih nekoliko godina uložila pet milijardi dolara u organizovanje infrastrukture „demokratske revolucije“ u Ukrajini.

Za ovakvu vrstu ulaganja (a po priznanju ambasadora Vilijama Montgomerija, 60 miliona dolara u petooktobarski prevrat u SR Jugoslaviji) nesumnjivo se očekuju vrlo određene političke dividende.

_________________
Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Uhođenje  |  Poslato: 21 Avg 2014, 17:37
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 45181

OnLine
Ma ne vjerujem da jeste...
Prije svega,to je sada nemoguće.U Dejtonu je drugačije zapisano.
Mislim da to Dodik samo malo talasa da bi se održao kao prvi i neprikosnoveni politički lider u RS.
Govori ono što bi narod želio.A i to je pitanje,da li bi želio.
Jedno znam,a to je da to Dodiku sigurno ne bi odgovaralo.Izgubio bi vlast,a i veliko je pitanje gdje bi i kako završio.Ne odgovara ni njemu a ni bilo kome iz vladajućih struktura.
Narod se ionako ništa ne pita.

_________________
Slika Slika


Vrh
Arsen
Post  Tema posta: Re: Uhođenje  |  Poslato: 12 Dec 2014, 21:48
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2014, 01:05
Postovi: 38

OffLine
Senka je napisao:
Ma ne vjerujem da jeste...


Verovanje nasuprot činjenicama, hmmm... u mom selu imaju reč za to :)

Elem,

Da bi lažne nevladine organizacije mogle uspešno delovati u pogodnom ambijentu, potrebno je da budu dva uslova ispunjena. Prvo, medijska sredina se mora korumpirati u dovoljnoj meri da svojim uticajem u targetiranom društvu obezbedi naklonost kritične mase javnosti. Drugi uslov je da znatan deo društva bude podvrgnut uticaju jedne dominantne iluzije.

U fazi prepariranja javnog mnjenja, podjednako je ključan faktor stvaranja dominantne iluzije, ili "šargarepe", koja u predstavi smene režima motiviše mase da ulogu statista odigraju sa iskrenim ubeđenjem da im je dodeljena glavna uloga. Lišeni osnovnih informacija i podvrgnuti tendencioznom uticaju izvora koji su plaćeni da ih obmanjuju, ljudi važne zaključke izvode u činjeničnom vakuumu. Zato gotovo ista „šargarepa“ služi kao mamac na koji veliki broj ljudi neprekidno naseda, iako nijedna zemlja još nije videla koristi od sličnih obećanja.

Evo nekoliko primera iz kataloga obmana koji ilustruju ovu tezu:

- Srbija pod Miloševićem: iluzija „demokratije“ i „života kao ostali svet“.

Posle Petog oktobra, obećanje „demokratije“ pretvorilo se u šaradu rotiranja na vlasti pripadnika samoprodužavajuće klike čija se politička delatnost svodi na izvršavanje direktiva stranaca koji su ih doveli i održavaju na vlasti. Lažno obećanje „života kao ostali svet“ pretvorilo se u košmar još veće materijalne bede i dubljeg beznađa.

– Rusija pod Putinom: iluzija „liberalnog društva“.

Na početku trećeg mandata predsednika Putina, 2012. godine, u nekim krugovima gradske inteligencije specijalisti za „promenu režima“ organizovali su pokret za maglovito defiisane promene pod parolom „liberalnog društva“. Mnogi su progutali taj mamac i učestvovali su u neredima sa ciljem predsednikovog svrgavanja. Međutim, oni su izgleda zaboravili posledice primene u Rusiji, devedesetih godina pod Jeljcinom „liberalnih“ ekonomskih principa iz istih zapadnih ideoloških izvora odakle potiče i model liberalnog društva. Zahvaljujući relativnoj političkoj zrelosti javnog mnjenja i hitroj reakciji vlasti zakonom o transparentnosti rada i fiansiranja prozapadnih „nevladinih organizacija“, u Rusiji je pokušaj „obojene revolucije“ za sada u korenu sasečen.

– Ukrajina: iluzija „pridruživanje Evropi“.

Dominantna iluzija u Ukrajini, i okidač za izazivanje masovnih nereda koji traju od kraja 2013. godine, jeste pristupanje Evropskoj uniji kao idealno rešenje za brojne ekonomske i društvene probleme te zemlje. Intenzitet iluzije se razlikuje u raznim regionima, ali dovoljan je za slivanje mase opčinjenih vernika na glavni trg u prestonici Kijevu. Ogromna većina običnih Ukrajinaca nema mogućnost da putuje u zemlje Evropske unije da išta proveri i nema pojma da li je predstava koju o njoj imaju – tačna. Pošto su svi glavni mediji pod kontrolom stranaca ili lokalnih oligarha sa poslovnim interesima na Zapadu,
oni uglavnom podržavaju agendu buntovnika koje predvode prozapadne stranke i „nevladine organizacije“. Dok takvo stanje traje, prosečan Ukrajinac nikada neće dobiti objektivnu sliku o tome šta mu je u najboljem interesu. U Ukrajini, znatan broj ljudi razmišlja i deluje u stanju koje je sa stanovišta organizatora prevrata idealno – u činjeničnom vakuumu.

– Republika Srpska: iluzija „ukidanja korupcije“, „promene“ i „perspektivnog društva“.

Parole koje se u Republici Srpskoj koriste kao sredstvo za mobilizaciju manipulativno su besadržajne i prilagođene lokalnim prilikama. Prava agenda – ukidanje Republike Srpske i uvođenje centralističkog uređenja u Bosni i Hercegovini, koje bi stranim kontrolorima pojednostavilo upravljanje preko transnacionalne elite koju nameravaju da instaliraju – brižljivo je skrivena. Umesto toga, ističu se parole koje privlačno zvuče, ali bez jasno artikulisanog plana o tome kako bi se njihove konotacije mogle pretočiti u delotvornu politiku. Jedna od tih demagoških krilatica posebno je uvredljiva za zreo razum, a ujedno je naziv jednog od opozicionih internet sajtova: „Za bolje sutra“.

Do sada, nijedna od „obojenih revolucija“ nije imala za plod išta što bi bilo prepoznatljivo kao „bolje sutra“.

Po Albertu Ajnštajnu, defiicija ludila je uverenje da sto puta možemo pokušavati istu stvar i doživeti neuspeh, sa očekivanjem da će sto prvog puta rezultat biti različit.

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker