Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Maj 2020, 13:17


Autoru Poruka
Tina
Post  Tema posta: Svadbeni običaji i tradicija  |  Poslato: 16 Maj 2012, 15:53
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Običaji veridbe

Iako danas već ne postoje teške prepreke za one koji bi se venčali, roditelji, poznanici i društvo još uvek imaju ozbiljna očekivanja od njih. Dok se nekada veridba morala odvijati po određenom programu, danas je svako radi po svom mišljenju.

* Ko bi po običajima voleo zaprositi svoju dragu, taj će posetiti njene roditelje i od njenog oca tražiti dozvolu za veridbu. U ovom slučaju običaj je mladi i njenoj majci nositi buket cveća za poklon.

* U ovom modernom svetu žene vole same da određuju o svom životu, tako da je najjednostavnije njih same pitati o veridbi. Jedna romantična večera ili neko romantično mesto je idealno za ovu priliku.

* Onaj koji je siguran u sebe, može u društvu, pred svedocima zaprositi svoju dragu. Za ovakvu odluku odgovaraju porodični praznici, na primer Božić ili rođendan buduće mlade. U filmovima momak uvek sa prstenom prosi devojku. Odabrati odgovarajući prsten i nije jednostavan zadatak, kada obično i žene teško izabraju koju bi uzeli. Da li da imamo prsten za prosidbu? Ako da, kakva da bude? Ova su ta pitanja koja svaki budući mladoženja treba da pita i posle po svom mišljenju i po svom novčaniku treba da odluči šta će.

* Veridba po običajima sa prstenjem s kamenjem- ovaj prsten može da bude nov, a može biti i porodiči antik prsten. Dok su vereni, nevesta nosi ovaj prsten, dok mladoženja nema svoj prsten. Burme će kasnije zajedno izabrati.

* Veridba sa burmom - dok su vereni, nevesta nosi ovaj prsten, a mladoženja ili neće da nosi ili će kupiti par od ove burme za sebe i to će nositi na levoj ruci.

* Veridba s ružom- nevesta će kasnije sama izabrati onaj prsten s kamenjem koji se po običajima nosi. Ona će taj prsten nositi dok su samo vereni, a mladoženja ne nosi prsten. Burme će kasnije zajedno izabrati. * Veridba s ružom- kasnije će zajedno izabrati burme i to će nositi na levoj ruci dok su vereni.


svadbanet


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Re: Obicaji  |  Poslato: 16 Maj 2012, 15:58
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Jabuka

Jedan od najzastupljenijih običaja u našim krajevima i danas je običaj skidanje jabuke. Kada mladoženja ode po mladu, tast postavi jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu i mladoženja ne može da odvede mladu sve dok puškom ne pogodi jabuku na drvetu. Običaj je i da mlada pre venčanja, kod svoje kuće pripremi jabuku u koju su zabodeni novčići i da tu istu jabuku, nakon venčanja u crkvi i opštini pred sam ulazak u restoran, šator ili mesto gde će se svatovi veseliti, baci preko glave. Muškarac koji je uhvati sledeći će se oženiti.


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Re: Obicaji  |  Poslato: 16 Maj 2012, 15:59
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Bacanje sita

Kada se nakon venčanja mladenci vrate u mladoženjinu kuću, mlada uzima od svekrve sito u kom se nalazi jabuka. Jabuku baca sebi iza leđa, a potom sito na krov kuće. Po verovanju, ukoliko se sito zadrži na krovu kuće, i mlada će se zadržati u kući.


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Re: Obicaji  |  Poslato: 16 Maj 2012, 15:59
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Biće muško

Po nekim običajima pre odlaska na venčanje mlada pred svim svatovima prima blagoslov od svojih roditelja, svatovi joj nazdravljaju. Mlada pije piće iz staklene čaše, te nazdravlja svima i zatim baca čašu. Ako se čaša prilikom pada na zemlju polupa kaže se biće muško, a ako čaša ostane čitava biće devojčica. Postoje još mnogobrojni običaji koji se vezuju za različite krajeve. U nekim krajevima postoji običaj da mladoženja skida podvezicu sa mladine desne noge, baca je neoženjenim momcima i onaj koji je uhvati ima zadatak da je zubima navuče na nogu devojci koja je uhvatila bidermajer. Postoji verovanje da mlada treba da ima nešto novo, nešto plavo, nešto tuđe i nesto staro kao i da mladoženja pre venčanja ne treba da vidi venčanicu.


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Re: Obicaji  |  Poslato: 16 Maj 2012, 16:00
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Momačke večeri

Još jedan od običaja je da se takoreći "pokopa momački život" tj. da mladoženja organizuje veče samo za sebe i svoje prijatelje. Momačke večeri održavaju se najranije nedelju dana pre venčanja. U novije vreme, emancipacija žena doprinela je i modifikaciji ovog običaja, pa tako danas imamo i devojačke večeri. Ove večeri simbolično predstavljaju opraštanje od starog načina života. Za momačko/devojačko veče danas se organizuju velike zabave po diskotekama, restoranima, kafićima i sl.


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Re: Obicaji  |  Poslato: 16 Maj 2012, 16:00
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Sitnice bez kojih se ne može

Nakon dogovora oko datuma venčanja, izbora opštine i crkve, kao i kumova, ostaje vam da planirate detalje kao što su odelo, cipele i kravata za mladoženju, bidermajer, burme, restoran (odnosno prostor gde će se održati venčanje) i pozivanje gostiju.


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Re: Obicaji  |  Poslato: 16 Maj 2012, 16:01
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Bidermajer

Postojanje bidermajera, kao detalja na venčanju, datira još iz rimskih vremena, kada se buketi nisu pravili od cveća, već od mirisnih trava koje su, po verovanju, terale zle duhove iz budućeg doma mladenaca. U novije vreme, ove mirisne trave zamenjene su raskošnim aranžmanima od različitog cveća. Cveće se koristi i za kićenje svatova i aranžiranje stolova. Naravno, potrebno je i aranžirati bidermajer koji će mlada nositi, u skladu sa stilom i bojom venčanice, a po bacanju bidermajera, mlada bi trebala da ima neki mali buketić koji će zameniti bidermajer. Po našim običajima, kuma treba da kupi buket cveća koji mlada nosi nakon bacanja bidermajera.


Vrh
Tina
Post  Tema posta: Re: Obicaji  |  Poslato: 16 Maj 2012, 16:01
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 16 Maj 2012, 15:32
Postovi: 537

OffLine
Burma

Jedan od najuzbudljivijih momenata u pripremama za buduće venčanje je, svakako, odabir burmi. Nekada simbolično stavljanje burmi u obredu venčanja, danas je postalo pitanje prestiža i izgleda kao takmičenje ko će imati bolji, lepši ili veći prsten. A burma bi trebalo da bude samo ono što je od samog postanka bila - simbol večne ljubavi i obostrane vernosti. Istoričari početak ove tradicije razmene burmi prilikom venčavanja smeštaju u doba starog Rima, gde je prsten bio simbol neumiruće ljubavi. Prvi pomeni se sreću u 2. veku p.n.e, u delima rimskog komediografa Plauta. U 7. veku n.e. biskup i hroničar Isidor od Sevilje piše da je prsten simbol veze između srca supružnika, te da se stoga stavlja na četvrti (domali) prst, "kroz koji prolazi vena do srca". Papa Inoćentije III u 12. veku odobrava stavljanje prstena kao zvaničan deo svadbenog ceremonijala.


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Obicaji  |  Poslato: 16 Maj 2012, 23:11
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
SVADBENI OBIČAJI U SRBIJI

Nevena i Jovan odlučili su da svoju ljubav potvrde pred ljudima i Bogom, pa Vas pozivamo da budete svedoci ovog čina.... piše u jednoj svadbenoj pozivnici koja se ovih dana uručuje svatovima. Ovakvih i sličnih pozivnica i ove jeseni biće puno, jer se u Srbiji od davnina svadbe uglavnom dešavaju u jesen. Običaj je ustanovljen u vremenima kada je život bio podredjen seoskim poslovima pa je jesen kada se završe poljski radovi, obere letina bila rezervisana za svadbe. Sačuvan je ovaj običaj do naših dana, mada je danas Srba više u gradovima no u selima. Tako je i sa ostalim svadbenim običajima koji se nisu suštinski menjali vekovima. O njima danas piše Ljiljana Sindjelić Nikolić. Dobro je da mlada na dan venčanja pogleda mladoženju kroz verenički prsten jer će na taj način obezbediti sebi njegovu večnu ljubav, samo je jedan od obaveznih narodnih rituala, običaja koji se preporučuju kako bi mladima doneli srećan i dug život. Ali dok se sam čin venčanja ne desi toliko toga valja uraditi, da je prava sreća ako se mladenci sete makar jedne iz čitave plejade preporuka u stilu ...valja se... Jer, pre nego što počnu porodični razgovori o pripremanju svadbe, dolazi veridba. Zapravo to je premijerno upoznavanje dveju porodica, mladine i mladoženjin. Budući mladoženja sa svojom najužom porodicom i sa kumom odlazi kod neveste u goste, na svečani ručak ili večeru. Tu se medjusobno svi upoznaju, devojka od momka dobija prsten i od tog trenutka njih dvoje dobijaju status verenika i verenice. Verenikova majka daruje buduću snaju uglavnom bogatim nakitom. A buduća mlada daruje prisutne muškarce košuljom a žene materijalom za haljine. Posle svega ovoga, uz aperitiv i kolače, ugovara se svadba, kad, gde, kako, koliko zvanica, kakva muzika. I kada se sve ugovori, onda se krene sa pripremama a pre svadbe je obavezno momačko veče. Budući mladoženja okuplja braću, rodjake, prijatelje i momci piju i vesele se. Danas i devojke imaju svoje devojačko veče, gde se okuplja samo žensko društvo da se pre važnog čina ispričaju i provesele. Pre svadbe mladenci biraju kumove. Za Srbe kumovi imaju posebnu ulogu ne samo na svadbi već i u celom životu.Kum nije dugme ili Bog na nebu a kum na zemlji, su narodne poslovice koje kazuju koliko su kumovi važni. Bez kuma nema venčanja ni gradjanskog ni crkvenog, oni su svedoci pred Bogom i narodom. Mladoženja ima kuma a mlada kumu i to su obično njihovi najbolji prijatelji ili porodični kumovi ako se kumstvo prenosi sa generacije na generaciju. Na dan svadbe gosti se okupljaju i kod mlade i kod mladoženje. Mladoženjini gosti odlaze po mladu gde ih dočekuje mladina rodbina. Nekada je bio običaj da se mladoženjini gosti cenjkaju za mladu, tražeći novac. Bile su to priične svote novca ili pozamašna količina zlata, ali je 1846. godine knez Aleksandar Karadjordjević izdao naredbu: Iskanje i davanje novca i zlata za devojku ukida se kao običaj protivan dostojanstvu čovečijem. Običaj je tako ukinut a danas se samo zbijaju šale, pa kada mladoženja stigne sa rodjacima po devojku, onda se neko iz njegove pratnje koji ima najviše smisla za humor kao cenjka za devojku, a mladini opet sa druge strane kao ne daju devojku. Zapravo je to način da se svi opuste i opštu tremu i nervozu razbiju šalom i smehom. U seoskim sredinama ispred mladine kuće na vrh drveta se okači jabuka pa dok se ona ne obori mladoženja ne može ući u mladinu kuću. U njenoj kući svatovi će biti okićeni ruzmarinom i cvetovima od čipke. Mlada je u beloj haljini koja simbolizuje lepotu i čednost a mladoženja u odelu u skladu sa mladinom haljinom. Povorka zatim okićenim kolima odlazi u opštinu i crkvu. Mladencima će se u crkvi staviti venci na glavu, otuda i naziv venčanje. Venci simbolizuju čedan život mladenaca do venčanja i blagoslov crkve za njihov zajednički život u slavu Boga i svojih bližnjih. Mladencima se belom maramicom vezuju ruke u znak večite životne vezanosti, sloge, vernosti, uzajamnog pomaganja i ljubavi. Kumovi drže upaljene sveće a reči molitve koje sveštenik upućuje mladima su pune simbolike: ...blagoslovi Bože brak ovaj, podaj im život miran, dugovečnost, medjusobnu ljubav, decu dobru, složnost duše i tela, udostaj ih da vide decu dece svoje, sačuvaj beskprekornom postelju njihovu, daj im nebesku rosu odozgo i izobilje zemaljsko, ispuni domove njihove pšenicom, vinom i uljem, i svakim dobrom da bi davalli i onima koji nemaju... Posle ceremonije venčanja mlada nasumice baca bidermajer preko ramena koji hvataju neudate devojke. Veruje se da će ona devojka koja ga uhvati biti sledeća koja će se udati. Takodje, na vratima crkve ili opštine kumovi bacaju metalni novac po svatovima, što treba da simbolizuje blagostanje koje mladence očekuje u zajedničkom životu. A kada se sve ovo obavi, tek onda počinje svadbeno veselje koje uz muziku, dobro jelo i piće traje do ranih jutarnjih sati a u nekim krajevima Srbije traje čak i više dana. Običajima ni tu nikad kraja, tako recimo tast i tašta mladoženjini stavljaju dukat u čašu crnog vina i to neku poveću, pa kad mladoženja popije vino može da uzme dukat. Popularna je i kradja mladine cipele koju u toku svadbenog veselja neko dete iz familije uspeva da skine mladi sa noge a vratiće je tek onda kada dever plati simboličan otkup za nju. Sečenje svadbene torte, koju zajedno obavljaju i mlada i mladoženja je takodje veoma stara tradicija koja simbolizuje zajedništvo mladog para. I naravno, kada se sve završi i mladenci krenu kući mladoženja će mladu preneti preko praga. To je paganski običaj starih Slovena po kome se smatra da duhovi predaka žive u pragu svake kuće, pa da ih mlada ne bi gazila kada prvi put ulazi u kuću, mladoženja je prenosi preko praga poštujući tako svoje pretke.


Glassrbije

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Obicaji  |  Poslato: 16 Maj 2012, 23:16
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
Najpovoljniji datum venčanja po starim srpskim običajima

Ako se udate u januaru, on će biti zaljubljen i iskren, mesec junskih ruža garantuje obilazak sveta, dok tmurni novembar stavlja sreću na čekanje...

Slika

Različiti narodi imaju različita verovanja koja se prenose sa kolena na koleno, pa su tako i u Srbiji ostala neka davna verovanja kada je reč o izboru datuma venčanja.

Svaki mesec imao je svoje značenje, te se po tome određivala povoljnost.

Na primer, ako se venčate u julu, vaš bračni drug i vi svakodnevno ćete raditi.

Septembar, koji je od davnina poznat kao najpovoljniji mesec za venčanja, mladencima donosi bogat i dobar život...

Pročitajte narodna verovanja za svaki mesec u godini, kao i to šta on mladencima donosi.

Udaj se kada je godina nova, on će biti zaljubljen, dobar i iskren.
Kada se februarske ptice spajaju, nemoj se venčavati već se plaši svoje sudbine.
Ako se udaš kada martovski vetar duva, užitak i suze, imaćeš oba.
Udaj se u aprilu kada možeš, užitak za nju, užitak za njega.
Udaj se u mesecu maju i sigurno ćeš upropastiti dan.
Udaj se kada junske ruže rastu, kopna i mora ćeš obići.
Ono dvoje što se u julu venčaju, moraće da rade za dnevni hleb.
Ko se u avgustu venča, proći će kroz velike promene u životu.
Udaj se septembra u crkvi i život će ti biti bogat i dobar.
Ako se venčaš u oktobru, ljubav će rasti ali će bogatstvo pasti.
Ako se udaš u tamnom novembru, uživanje će doći, zapamti.
Kada decembarski sneg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati.
Osim za mesec, određivao se i povoljan dan u nedelji za stupanje u bračnu zajednicu. Postojala je čak i pesma po kojoj se planirao dan venčanja:

Ponedeljak za bogatstvo,

Utorak za zdravlje,

Sreda najbolja od svih,

Četvrtak za gubitke,

Petak za krstove,

Subota najgora od svih.


Lisa

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker