Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 28 Maj 2020, 13:56


Autoru Poruka
Senka
Post  Tema posta: Svadbene dekoracije - sale,stolovi,automobili...  |  Poslato: 24 Jul 2012, 17:41
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Evo nekoliko malih saveta koji će vam pomoći da budete sigurni da niste pogrešili.

Slika

Stolnjak

U boji, sa cvetićima, vezom ili jednostavan za ručak. Za večeru - beo stolnjak, sa čipkom ili jednostavan, najlepši ako su gosti značajni. U stvari mašta i nekonvencionalnost u podne, a tradicija uveče.

Vodite računa o tome da tanjiri na raznobojnom stolnjaku budu jednobojni, beli ili u nekoj od nijansi stolnjaka, dok sa belim stolnjakom idu servisi sa svim vrstama šara.

Pribor za jelo

U svim priručnicima piše da ga treba položiti 'po redu upotrebe'.

Počevši spolja, prema tanjiru, s desne strane treba staviti: kašiku, nož za meso, nož za ribu (ako se riba služi i ako takvi noževi postoje u vašem servisu)

Levo od tanjira stavljaju se viljuške: obično dve, okrenute nadole, dok je oštrica noža okrenuta prema tanjiru.

Ispred tanjira obično se stavlja pribor za dezert: mali nož i viljuška ili mala kašika ako je predviđen krem. Pribor se postavlja od tanjira prema središtu stola: mala viljuška s drškom levo, nož desno isto tako kao i kašika. Na značajnim ručkovima ne postavlja se pribor za dezert već se donosi kasnije. To se čini samo kad se dezert donosi svakom gostu posebno.

Hleb

Hleb se može dvojako postaviti: na malom tanjiru levo od tanjira svakog gosta, isečen na tanke kriške ili u korpici za hleb koja će stajati na sredini stola.

Čaše

Slika

Stavljaju se s desne strane tanjira. Odmah do tanjira stavlja se velika čaša za vodu, zatim čaša za crno vino i najzad najmanja čaša, za belo vino (ukoliko služite dva vina)

Boce i bokali

Na svečanim ručkovima najbolje je služiti goste po principu bifea. Doduše boce i bokali najčešće se stavljaju na sto. Međutim, ako je sto malih dimenzija a gosti mnogobrojni, najbolje je čiste tanjire i escajg, voće, dezert i boce staviti na pomoćni sto, na koji će se odlagati i već upotrebljeno posuđe.

Salvete

Slika

Neko ih savija i stavlja na tanjir, drugi ih savijaju i stavljaju s leve strane tanjira, pored pribora za jelo: svako po svom ukusu.Evo nekoliko pravila kojih se treba pridržavati prilikom postavljanja stola i uzimanja obroka:

- Tanjir ispod tanjira stavlja se samo onda kada se služi supa.

Nikada se ne postavljaju dva tanjira za sledeća jela već se svaki put menjaju.

- Odmah posle služenja supe postavlja se mali tanjir za salatu, s leve strane.

- So, biber, strugani sir, stavljaju se na sredinu stola, u odgovarajućim posudama.

- Ukras na stolu može biti cvet ispred svakog tanjira na stolu ili vaza odn. cvetni aranžman na sredini stola ali postavljeni tako da ne kvare vidik između gostiju.

- Na velikom ručku, sa mnogo zvanica, pored svakog tanjira se stavlja karta sa imenom gosta, radi označavanja mesta.

- Počasna mesta za stolom su ona s desne strane domaćina i domaćice kuće. Domaćin i domaćica će sedeti na čelu ili u začelju stola, ukoliko sto nije okrugao. S desne strane domaćina sedeće gost kome se ukazuje najveća pažnja ili najstarija dama, a s desne strane domaćice najzačajniji muškarac ručka ili večeri.

- Jede se tako što ruke ne smeju, osim članka i delom šake, dodirivati sto. Dok se jede supa, kašika se drži okrenuta nagore palcem i samo s dva prsta, a ne obuhvaćena čitavom rukom.

- Viljuška se drži levom, nož desnom rukom, izmedju palca i dva prsta. Ukoliko se uzima jelo koje ne treba seći: pirinač, makarone, seckano meso i sl. Jede se viljuškom u desnoj ruci.

- Kada se završi s jelom, pribor se odlaže na tanjir - nož pored viljuške- i ne ukršta se na tanjiru. Nikada se ne odlaže na stolnjak i ne naslanja podignutim vrhovima na tanjir, čak ni između dva zalogaja.

- Riba se ne seče nožem. Ukoliko ne postoji specijalan pribor za ribu, riba se prethodno očisti, kako se ruke ne bi stavljale u usta. Ako je to baš neophodno, onda se to čini diskretno, s dobrim vaspitanjem, jer zbog etikecije ne treba ostati gladan.

- Služi se s leve strane, a prljav tanjir uklanja s desne strane.

- Neučtivo je seći hleb nožem. On se povremeno lomi rukama.

- Kako se upotrebljava salveta? Raširi se preko krila, nikada se ne pričvršćuje za okovratnik kao kod beba. Kad je ručak završen, salveta se slaže i stavlja pored tanjira.


Preuzeto sa neta

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Svadbene dekoracije - sale,stolovi,automobili...  |  Poslato: 24 Jul 2012, 17:57
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Stolovi

Slika


Postoje stolovi i stolovi. Kockasti, duguljasti, okrugli... Stol je sam po sebi samo komad namještaja koji u trenu kada se priprema za svečanost postaje više od toga. Jer to više nije samo komad namještaja, nego mjesto oko kojeg se okupljaju dragi gosti. Klasično uređen stol je onaj na kojem su svi elementi u skladu sa stilom svečanosti. Stolnjak, platneni ubrusi, podtanjuri, tanjuri, pribor za jelo, doze za začine, čaše, detalji poput cvjetnih dekoracija i svijeća, sve to mora pratiti sljedove jela, ritam svečanosti. Stolovi žive sa svečanošću, zato su stil, usklađenost boja i cjelina iznimno važn.

Čaše i vina

Na svečano postavljenom stolu čaše su obavezan detalj. Postavljaju se s gornje desne strane tanjura, i to čaša za bijelo vino, čaša za crno vino i čaša za vodu. Bonton nalaže da se čaše na stalku uvijek drže za stalak, nikako za balon čaše jer se tako vino u čaši dodatno zagrijava i gubi na kvaliteti okusa. Odabir vina mora biti u skladu s izborom jela vaše svadbene svečanosti.

Cvjetne dekoracije

Nezaobilazan su dio vjenčanja i svečanosti. Upravo cvijećem sama svečanost boja se bojama osobnosti, cvijeće je poput pečata stilu svečanosti. Pri izboru cvjetnih dekoracija važno je pripaziti na njihovu veličinu kako bi svi detalji međusobno bili skladni. Posebno su lijepe
cvjetne dekoracije za okrugle stolove, uglavnom okruglog oblika, u formi raskošnih cvjetnih kugli položenih na sam stol ili kao dio cvjetnih kompozicija i visokih svijećnjaka. Ako vam se nameće pitanje koje boje cvijeća odabrati, savjetujemo da odaberete boje koje volite i da se poigrate paletom tonova tih boja. I ne zaboravite na svijeće. U sjaju svijeća skriva se romantika


Preuzeto sa neta

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Svadbene dekoracije - sale,stolovi,automobili...  |  Poslato: 24 Jul 2012, 18:02
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Pravila postavljanja i serviranja švedskog stola - bifea

Slika


švedski sto ili bife je veoma čest način posluživanja hrane prilikom okupljanja gostiju.

On se servira na privatnim zabavama, rođendanima, poslovnim okupljanjima, konferencijama za štampu, u pauzama seminara, na prezentacijama firmi i proizvoda.

Ovakav način posluživanja je pogodan za ljude koji stanuju u malim stanovima i nemaju velike prostorije gde mogu smestiti nekoliko stolova za ručavanje, ne zahteva previše posudja za serviranje, a i gosti i domaćini su mnogo opušteniji i osećaju se komfornije.

Bez obzira na povod i mesto njegovog postavljanja
postoji nekoliko osnovnih pravila
kojih bi se trebalo pridržavati prilikom serviranja švedskog stola-bifea :
Proceniti koji je optimalan broj gostiju koje je moguće pozvati. Ne dozvoliti da u prostoriji bude previše ljudi koji jedni drugima smetaju prilikom posluženja.
Obezbediti svakom gostu mesto za sedenje - uračunati fotelje, dvosede i ostalo što se već nalazi u prostoriji, pa uneti pomoćne stolice, ukoliko je potrebno. Po prostoriji rasporediti male stočiće za posluživanje, odlaganje čaša i piksli.
Sto se postavlja uz jedan od zidova ukoliko ima manji broj gostiju ili na sredinu prostorije ukoliko je više ljudi, da bi se sa obe strane u isto vreme gosti posluživali.
Sto ne sme biti pretrpan. Mora se omogućiti gostima da se na najlakši način posluže i da imaju prostor da spuste svoj tanjir na sto dok biraju i poslužuju se ponudjenim jelima.
Redosled postavljanja: na samoj levoj ivici stola postavljaju se tanjiri, a pribor i salvete na zadnjoj desnoj ivici stola, jer to je poslednje što gost uzima sa stola. Jela se postavljaju s leva na desno logičnim redosledom od predjela do dezerta.
Činijice sa sosovima, prelivima i začinima postavljaju se uz ono jelo uz koje spadaju ( npr.činija sa prelivom od rena postavlja se pored tanjira sa mesom). Uz svako jelo postavlja se odgovarajući pribor za sipanje sa dovoljno dugačkom drškom u odnosu na posudu radi obezbedjenja da ne upadne u nju.
Sto treba da je prekriven belim platnenim stolnjakom, a ukoliko se odlučimo za stolnjak u drugoj boji onda se mora voditi računa o uskladjenosti boja ostalog posudja i salveta.
Ukoliko je sto dovoljno veliki na njegovu sredinu se postavlja dekorativni cvetni ili voćni aranžman. Hranu treba servirati u što dekorativnijim posudama, korpicama neobičnog oblika ili originalnim drvenim ili keramičkim činijama u kojima su nabavljene (masline, paštete, kajmak)
Broj praznih tanjira treba da bude bar duplo veći od broja gostiju, a najpravilnije je da ih bude tri puta više jer se gosti mogu više puta poslužiti. Koriste se veliki, plitki tanjiri i isključivo viljuške a za dezerte male kašičice ili male viljuške. Noževi se ne postavljaju ali zato se sva ponudjena hrana seče na odgovarajuće manje komade koji ne zahtevaju dalju upotrebu noža, već samo viljuške.
Meni mora biti pažljivo osmišljen u zavisnosti je od strukture gostiju, povoda zbog koga se priprema, godišnjeg doba i mogućnosti budžeta.
Za koji god meni se opredelili važi pravilo da se na švedskom stolu ne poslužuju:
- tečna jela
- jela koja zahtevaju upotrebu noža
- jela sa dugim špagetima
- salate sa dosta preliva koje mogu lako da iskliznu sa tanjira
- jela i salate koje mogu od stajanja da promene boju ili oblik.
Sve vreme se mora imati na umu da je osnovna ideja švedskog stola - lakoća samoposluživanja gostiju - i tome se podređuje njegova organizacija i priprema.


Preuzeto sa neta

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Svadbene dekoracije - sale,stolovi,automobili...  |  Poslato: 24 Jul 2012, 19:09
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
ŠVEDSKI STO

Slika

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Svadbene dekoracije - sale,stolovi,automobili...  |  Poslato: 24 Jul 2012, 19:12
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
ŠVEDSKI STO

Slika

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Svadbene dekoracije - sale,stolovi,automobili...  |  Poslato: 24 Jul 2012, 19:52
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Slika

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Svadbene dekoracije - sale,stolovi,automobili...  |  Poslato: 24 Jul 2012, 19:53
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Slika

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Svadbene dekoracije - sale,stolovi,automobili...  |  Poslato: 24 Jul 2012, 19:54
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Slika

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Svadbene dekoracije - sale,stolovi,automobili...  |  Poslato: 24 Jul 2012, 19:54
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Slika

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Svadbene dekoracije - sale,stolovi,automobili...  |  Poslato: 24 Jul 2012, 19:56
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43662

OffLine
Slika

_________________
Slika Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker