Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 11 Avg 2020, 18:27


Autoru Poruka
Senka
Post  Tema posta: Re: Svadbeni običaji i tradicija  |  Poslato: 17 Avg 2014, 00:54
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43809

OffLine
Svadbeni običaji i narodna verovanja: ne vežbajte novo prezime pre braka

U mnoštvu svadbenih običaja, posebno su zanimljivi oni kojima mladenci pokušavaju da umilostive sudbinu umesto što je iskušavaju..

Slika

Jedan od običaja koji je svuda zastupljen jete razmena burmi između mladenaca. Ono što je manje poznato jeste odakle potiče taj običaj i kako se nekada praktikovao.

U Srbiji su od davnina devojke u novu porodicu donosile miraz, skup stvari koje su roditelji mogli da joj kupe ili pripreme, a sa mužem su mesec dana pile vino sa medom. Znate li zašto?

Pročitajte u nastavku to i još nesvakidašnjih svadbenih običaja, koji su proizašli iz narodnih verovanja.

Podvezica

Nekada je na Zapadu bio običaj da se kum podvuče pod sto i skine podvezicu sa mladine noge. Drugi običaj kaže da mladoženja skida podvezicu sa mladine desne noge, baca je neoženjenim momcima i onaj koji je uhvati ima zadatak da je zubima navuče na nogu devojci koja je uhvatila bidermajer.

Venčanica

U srednjem veku je bila zelena; a kasnije ljubičasta, plava i ponovo zelena. Bela venčanica, kao simbol nevinosti, pojavila se tek u 19. veku.

Medeni mesec

Ovaj pojam dolazi iz Engleske gde se punih 30 dana nakon venčanja pilo vino sa medom. Verovalo se da to paru donosi veće šanse da dobiju sina.

Prezime

Smatralo se nesrećnim ako se žena uda za čoveka čije prezime počinje istim slovom kao i njeno. Takođe, mlada ne treba da vežba pisanje svog novog prezimena pre venčanja. Ovo se smatra nesrećnim zbog kušanja sudbine.

Oprema

Devojka je u brak donosila kovčeg pun „toplih stvari”. To su bili čaršavi, jorgani, ćebad, jastuci, vezeni stolnjaci, peškiri, čak i kuhinjske krpe. U današnje vreme mnoge devojke su nezavisne i poseduju same svoj nameštaj i belu tehniku.

Burme

Ova tradicija datira još od vremena starog Egipta: muškarac je stavljao burmu na treći prst svoje mlade, jer se tada smatralo da je taj prst povezan sa srcem. Mladenci su počeli da razmenjuju burme tek u srednjem veku. Tada su se stavljale na prst desne ruke, kako pravoslavci čine i danas. Burme su simbol zajedničkog života i zakletve na vernost.

Cvetni buketi

U rimsko vreme buketi su se pravili od mirisnih trava koje su terale zle duhove iz budućeg doma mladenaca, dok su danas zamenjeni raskošnim aranžmanima od različitih vrsta cveća. Po izlasku sa ceremonije venčanja mlada „nasumice” baca bidermajer neudatim devojkama. Svaka od njih se trudi da ga uhvati jer se veruje da će ona koja uhvati bidermajer biti sledeća koja će se udati.


Lisa

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Svadbeni običaji i tradicija  |  Poslato: 17 Avg 2014, 01:25
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43809

OffLine
Svadbeni običaji: crvena haljina za mladu, novac u tanjiru za mladoženju!

Prema starim običajima, najmlađe dete u mladoženjinoj porodici je jedan od najvažnijih gostiju, a postoji i razlog zašto mladoženja prenosi mladu preko praga...

Slika

Znate li koga na svadbi nazivamo nakonče i koja je njegova uloga? Da li vam je poznato da običaj sečenja mladenačke torte potiče još iz antičke Grčke?

Mnogi svadbeni običaji koji se u nekim mestima još uvek primenjuju potiču iz jako dalekih zemalja i vremena, poput mladinog presvlačenja u crvenu haljinu za dugu ljubav ili kačenje mladinog vela na drvo, kao simbol plodnosti.

Znate li zašto automobili svadbene povorke sviraju? To i još nekoliko zanimljivih starih svadbenih običaja pročitajte u nastavku!

Bacanje sita

Pred mladoženjinom kućom mlada izlazi iz kola i prilazi svekrvi koja je očekuje. Ova joj daje sito u kojem su jabuka, žito, cveće i bombone. Mlada baca sadržinu sita na svatove, zatim prilazi kući i baca ga na krov. Ako sito padne sa krova, mladoženjeni zetovi su dužni da ga nagaze. Mlada zatim uzima nakonče i stane ispred vrata.

Nakonče

Nakonče je najmlađe dete iz mladoženjine familije, koje mlada pre nego što uđe u kuću, uzima u naručje, podiže iznad glave i okreće tri puta u krug kako bi ona i mladoženja imali mnogo lepe i zdrave dece.

Prenošenje preko praga

Profesorka doktorka Zoja Karanović u knjizi Narodna verovanja i običaji pominje pagansko verovanje po kojem se kućni duhovi nalaze u pragu kuće, što je i razlog zbog kojeg se mlada prenosi preko praga - da ih ne ometa i ne gazi. Zato kada je mladoženja prenosi preko praga, ona treba jako da udari o štok vrata, da bi je duhovi prihvatili i da bi se odobrovoljili.

Da se mlada lakše porodi

Devojci se, nakon što obuče venčanicu, vezuje tanak crveni konac oko struka. Onog momenta kada se začuju sirene koje najavljuju dolazak mladoženje, devojke koje čekaju sa mladom u sobi treba da joj brzo iskidaju crveni konac oko struka da bi se jednog dana lakše i brže porodila.

Vojvodino korito

Vojvoda posle venčanja prvi dolazi mladoženjinoj kući. Tu zatvara sve prolaze ostavljajući samo jedan preko kojeg stavlja korito sa vodom. Svi svatovi moraju tuda proći i ubaciti sitne pare u korito, želeći tako mladencima da uvek imaju mnogo para.

Povlačenje za nos

Običaj je stari u Šumadiji da mlada posle crkvenog obreda venčanja, za vreme čestitanja upita neudate devojke: „Hoćeš da te povučem za nos?” i verovanje je da će se ona koju je mlada povukla za nos udati ubrzo!

Novac u tanjiru

Nakon venčanja, kada se mladenci i gosti smeste u restoran, šator ili neko drugo mesto i kada domaćin najavi ručak, mladoženja ne sme da jede dok mu tast i tašta ne stave novac u tanjir koji je pred njim. Ovaj običaj karakterističan je za čačanski ili užički region, a mladoženju ženini roditelji često daruju i zlatom.

Crvena haljina

U nekim mestima u Vojvodini je običaj da mlada posle ponoći obuče crvenu haljinu umesto venčanice. To simbolizuje mnogo ljubavi u braku.

Skidanje vela

Pre skidanja venčanice, običaj je da se mladin veo zakači na drvo, koje je simbol rodnosti i novog života.

Povorka automobila

Danas kada čujemo besomučni pisak automobilskih sirena znamo da prolazi svadbena povorka. Nekada su to bila zvona koja su terala zle duhove.

Slatka tradicija

Šarmantna tradicija koja potiče još iz stare Grčke, kada su mladenci sekli kolač od meda i susama, zadržala se i danas kada mladenci u ponudi brojnih poslastičarnica i majstora svadbenih torti naručuju najrazličitije i najzahtevnije poslastice za svoje goste.


Lisa

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Svadbeni običaji i tradicija  |  Poslato: 27 Nov 2014, 21:27
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43809

OffLine
Stari svadbeni običaji mladenovačkog kraja

Slika

Svadbeni običaji mladenovačkog kraja proučavani su na osnovu terenskih istraživanja, porodičnih fotografija i muzejskih predmeta. Najbrojnije predmete na izložbi predstavljaju fotografije sa zabeleženim najsvečanijim životnim trenucima. Na izbledelim i požutelim fotografijama, koje se čuvaju kao drage uspomene u porodičnim albumima, smeše se srećni mladenci i podsećaju nas na prohujala vremena, nekadašnje običaje i modu koja se tokom vremena menjala.

Do šezdesetih godina XX veka, tradicionalna svadba u mladenovačkom kraju bila je čvrsto struktuirana i ispunjena strogo ustaljenim ritualnim radnjama, koje su izvođene s ciljem obezbeđenja srećnog života mladenaca. U drugoj polovini XX veka postepeno nastaju duboke socijalne i ekonomske promene u društvu, koje su uslovile i promene u svadbenoj običajnoj praksi. Svadbeni običaji obuhvataju tri faze:

Presvadbeni običaji: momkovanje – devovanje, uloga provodadžije, priprema devojačke spreme, prosidba, uređaj (odlazak u mladoženjin dom), proševina, veridba, pozivanje svatova, prevoz mladine opreme;

Svadba: pripreme u mladoženjinom i mladinom domu, okupljanje svatova i odlazak svatova po mladu, izvođenje mlade, venčanje u crkvi i opštinskoj sali, odlazak u mladoženjinu kuću, običaji ispred kuće (sito, nakonče, služenje mladenaca, obilazak oko ognjišta), običaj darivanja boščalucima i darivanje mladenaca, lomljenje pogača, završni obred (šareno kolo, svođenje mladenaca), ispraćaj kuma i starojka;

Običaji posle svadbe: prvo ritualno umivanje svadbenih časnika, odlazak u pozivanje zvanica, dolazak pođana, povratak (kraći boravak mlade u roditeljskom domu) i proslavu praznika „Mladenci".


srbijuvolimo

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Svadbeni običaji i tradicija  |  Poslato: 15 Nov 2016, 21:38
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43809

OffLine
Svadbeni običaji u Srbiji: Jedan posebno donosi sreću mladencima!

Stari zaboravljeni srpski običaji postojali su s razlogom: da donesu sreću mladencima i da razvesele goste

Slika

Svadbenih običaja u Srbiji ima mnogo. Mnogi svadbeni običaji zavise od mesta gde se svadba izvodi, ali ima i onih koji važe za gotove sve prostore u Srbji.

Prema narodnom verovanju u Srbiji, ovi običaji budućim supružnicima donose sreću i balgostanje. Sem ove simbolike poštovanje naših običaja uključuje u čin venčanja i rodbinu i prijatelje, pa mogu da budu vrlo zabavni i da razvesele sve goste.

Ovi 24 običaja nikako ne treba da izostavite ukoliko se odlučite da svoje venčanje napravite na tradicionalan način.

1.Cipele za provodadžiju

Kada mladenci odluče da se venčaju, obavezno moraju da kupe cipele svom provodadžiji – to je osoba koja je učestvovala u njihovom upoznavanju. Verovanje – da bi im ljubav bila duga i srećna.

2.Crnina

U periodu između veridbe i venčanja mlada ne sme da nosi crninu kao znak žalosti za nekim, jer će joj prema starom verovanju brak biti tužan.

Slika

3.Bacanje pogače
Posle darivanja, neposredno pre glavnog jela, stari svat izlazi ispred kuće i leđima okrenut svatovima, uglavnom neoženjenim muškarcima, baca pogaču koju je svekrva umesila za tu priliku. Prema verovanju, ko uhvati pogaču uskoro će da se ženi, a običaj je da svi svatovi dobiju bar jedan zalogaj.

4.Bacanje maramice

Kada svatovi uzmu mladu i krenu, pre prvog mosta na koji naiđe, mlada treba da baci belu maramicu u koju je prethodno stavila novac.

5.Bacanje sita

Kada mladenci nakon venčanja dođu u svoj novi dom, mlada uzima od svekrve sito u kom se nalazi jabuka. Jabuku baca sebi iza leđa, a sito na krov kuće. Ukoliko se sito zadrži na krovu – i mlada će se zadržati u kući.

6. Žito

Kada mlada dođe ispred mladoženjine kuće posle venčanja, baca sito sa žitom preko krova kuće, kao i žito u četiri ugla kuće, da bude zdravlja i veselja, a godina rodna, te da sve to ona donese svojim dolaskom u kuću.

7.Belim lukom protiv uroka

Običaj je da mlada u toku spremanja za venčanje stavi čen belog luka u nedra radi uroka.

8. Puškom u jabuku

Kada mladoženja ide po mladu, običaj je da tast postavi jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu. Mladoženja ne može da odvede mladu sve dok puškom ne pogodi jabuku na drvetu.

Slika

9. Jabuka preko krova
Jabuka se napuni novčićima i prilikom ulaska u kuću baca se preko krova zbog sreće.

10. Kićenje mladine kapije

Mladina kapija se kiti svežim cvećem i tilom, a dekoriše se i ukrasnim mašnama. Tako okićen venac dugo se čuva posle venčanja i stoji na okućnici odakle je mlada otišla, makar do mladenaca, verskog praznika u slavlje mladenaca, koji su u toj godini započeli zajednički život.

11.Biseri

Na dan venčanja mlada ne sme da nosi bisere, jer oni simbolizuju suze. Predanje kaže da će, ako ih bude nosila, proliti mnogo suza tokom braka.

12. Biće muško

Pre odlaska na večanje mlada prima blagoslov od roditelja i nazdravlja sa svatovima. Mlada pije iz staklene čaše, a zatim je baca. Ako se čaša razbije, rodiće muško dete, a ukoliko ostane cela – biće žensko.

13. Desna noga

Sreća je da mlada izađe iz crkve tako što će stati na prag prvo desnom nogom.

14. Ko će biti gazda

Na ceremoniji venčanja kada se mladenci izjasne da pristaju da sklope brak, običaj je da mlada ili mladoženja nagazi supružnika. Običaj kaže da će onaj ko to prvi uradi vodiće glavnu reč u kući.

Slika

15. Dokaz prave ljubavi
Nakon što se iseče torta, mladenci se pred svim svatovima dugo ljube, kako bi svatovi videli koliko se vole.

16. Materina pogača

Mladina majka trebalo bi da ispeče pogaču, koja se tako i zove – materina pogača. Mladencima se uručuje pre svečanog ručka da je lome zajedno. Ko odlomi veće parče pogače, biće gazda u kući.

17. Darivanje mladoženje

Nakon venčanja, kada se mladenci i gosti smeste za stolove i kada domaćin odobri ručak, mladoženja ne sme da jede dok mu tast i tašta ne stave novac u tanjir pred njim ili ga ne daruju zlatom.

18. Darivanje mlade

Kod nas je običaj da mladu na veridbi budući svekar i svekrva daruju zlatnom ogrlicom i narukvicom, a verenik vereničkim prstenom. Svako ko je pozvan na veridbu daruje mladu zlatom, vešom, novcem. Mlada takođe daruje mladoženjinu familiju kada krenu kući. To mogu biti košulje, platna i slično.

Slika

19. Bidermajer
Kada se završi ceremonija venčanja, mlada baca bidermajer preko glave devojkama koje nisu udate. Prema verovanju, koja ga uhvati, sledeća se udaje.

20. Crvena haljina

U nekim delovima Srbije, običaj je da mlada posle ponoći obuče crvenu haljinu umesto venčanice. To simbolizuje veliku ljubav u braku.

21. Ispraćaj kuma kući

Kada kum reši da krene kući, ne sme da dotakne zemlju. Zato se uzimaju dve stolice po kojima kum gazi naizmenično jednom pa drugom nogom, a da mu pri tom niko ne pomaže.

22. Bokal s vodom

Stari, skoro zarobavljeni običaj. Pre nego što mlada uđe u svekrvinu kuću, na prag se stavi bokal s vodom. Pri ulasku, mlada treba da ga obori nogom za dobrobit kuće.

23.Hleb

Kada mladu dovedu u mladoženjinu kuću, neudata devojka bi trebalo da joj okači hleb oko ruke, da bi mlada bila poslušna.

24. Da se mlada lakše porodi

Mladi se nakon oblačenja venčanice vezuje tanak crven konac oko struka. Onog momenta kada se začuju sirene kola, devojke brzo kidaju konac. Prema verovanju, s lakoćom kojim je pokidan konac, i mlada će se lako poroditi.

Slika


stilkurir

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Svadbeni običaji i tradicija  |  Poslato: 13 Dec 2016, 12:00
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43809

OffLine
Nešto novo, nešto staro, nešto pozajmljeno, nešto plavo

Je običaj koji nam dolazi sa zapada a imali smo prilike da ga vidimo u mnogim filmovima.

Slika

Ovaj običaj potiče iz stare engleske rime i podrazumeva da mlada na dan svog venčanja nosi nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno i nešto plavo. To su mali detalji koji imaju svoje značenje i koje možete uneti kao običaj u svoje venčanje.

"Nešto staro" predstavlja kontinuitet, mladinu vezu sa svojom porodicom i prošlosti. Mlade obično izaberu da nose komad porodičnog nakita.

"Nešto novo" predstavlja optimizam, nadu za sreću i uspeh u budućnosti . Mlade često biraju venčanicu koja će predstavljati novu stavku.

"Nešto pozajmljeno" predstavlja pozajmljenu sreću. Obično srećno udata žena pozajmljuje nešto mladi i time prosleđuje njenu dobru sreću i radost. To može biti njena podvezica sa venčanja.

"Nešto plavo" je simbol za ljubav, vernost i sreću. Ukoliko se nijanse plave nalaze u dekoraciji i detaljima mlada se lako može odlučiti šta će predstavljati to nešto plavo. Uglavnom se one odluče za plavu ukosnicu, plave cipele ili plavi donji veš.


savrsenovencanje

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Svadbeni običaji i tradicija  |  Poslato: 13 Dec 2016, 12:11
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43809

OffLine
Kupovina mlade

Vekovima veliki značaj kod Srba pridavan je običajima, posebno običajima koji prate svadbena veselja. Veruje se da svadbeni običaji donose mladencima dug i srećan zajednički život.

Slika


Moderna venčanja i izbegavanje narodnih običaja vezanih za svadbena veselja u Srbiji su sve češća. Izgubili su se mnogi običaji, ali jedan od najinteresantnijih običaja, običaj kupovine mlade još uvek živi.

Po ovom svadbenom običaju mladoženjini gosti dolaze u mladinu kuću, gde ih dočekuje mladina rodbina. Običaj da dever za simboličan iznos novca kupije mladu od njene braće daje poseban šmek svadbenoj ceremoniji. Braća se trude da se za sestru što više cenkaju i da je što bolje prodaju. Ovaj originalan običaj, prate duhoviti komentari i dobacivanja od strane svatova, pa ne čudi da se prepričava još dugo nakon svadbe.

Otkup mlade može da bude veoma zanimljiv i interesantan, ukoliko učesnici mladina braća i mladoženjin brat i kum pristupe ovom običaju kao simboličnom činu.

Prilikom kupovine mlade dešavale su se neprijatne situacije, kada mladina braća nisu pristajala na ponuđen novac , ili šaljiv otkup, već su tražili veliku sumu novca, nakon čega kreće cenkanje kao na pijaci, čime ovaj zanimljiv srpski običaj gubi na lepoti i simbolici.

Ukoliko se odlučite da ovaj stari običaj kupovine mlade ispoštujete, potrudite se da ne dođe do iznenađenja i neprijatnih situacija, kako bi običaj zaista imao smisla.

Taj čin treba da proprati skromno cenkanje i puno šale i smeha. Od ovog običaja treba napraviti radostan momenat i podići atmosferu.

Kako bi kupovina mlade bila zanimljiva i što duže trajala, postoji običaj da mladina braća nazadovoljna cenom otkupa, za malu svotu novca pred devera i mladoženju izvedu “lažnu mladu”. Domišljata mladina rodbina često kao lažnu mladu izvede prerušenog muškarca, što izaziva salve smeha i pravljenje spektakla, koji se danima prepričava.

Često se dešava da mladin brat bude dete. Takvi “otkupi” često mogu biti veoma zabavni.Poznato je da decu možete lako potkupiti i zanimljivom igračkom.

Običaj kupovine mlade je zanimljiv, samo treba biti kreativan, upotrebiti maštu kako bi bio originalan i duhovit. Važno je da se svatovi nasmeju, a prava cena za mladu će se naći. Kupovina mlade treba da bude simboličan čin sa malo šale.


savrsenovencanje

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Svadbeni običaji i tradicija  |  Poslato: 13 Dec 2016, 12:30
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43809

OffLine
Svadbeni običaji nekad i sad

Mladi budući supružnici, pored velikih obaveza moraju da se odluče i koje če običaje ispoštovati prilikom ceremonije venčanja ali i tokom celog dana. U poslednjih par godina, mlade ipak odlučuju da veliki broj običaja koje su njihove bake i majke imale na svojim venčanjima izbace, uvedu neke potpuno nove i možda po koji zadrže.

Slika

Ako ste i vi u nedoumici da li da na vašem venčanju bude običaja koji su karakteristični za Srbiju ili ne, mi ćemo vam pomoći da se prisetite starih običaja ali i nešto novijih.

– Gađanje jabuke je jedan od najzastupljenijih običaja u našim krajevima. Kada mladoženja dođe po mladu, tast postavlja jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu. Mlada ostaje u kući sve dok mladoženja puškom ne pogodi jabuku.

– Običaj da mladoženja ne sme da vidi svoju mladu u venčanici pre samog venčanja.

Slika

– Mladi prilikom oblačenja pomažu sestre i najbolje drugarice. Mlada je odevena u belo, sa belim velom na glavi. Po pravilu, mladinu venčanicu kupuje svekar, odnosno mladoženja. Mlada treba da ima na sebi nešto novo, nešto plavo, nešto tuđe i nešto staro, nešto pozajmljeno (nešto novo predstavlja nove avanture koje će mlada imati u braku. nešto staro predstavlja predmet koji bi mlada po običaju dobila od srećno udate žene (rukavice, veo koji je nosila na svojoj svadbi, torbicu) u nadi da će sreću i stabilnost iz njenog bračnog života preneti i na novu mladu.Nešto pozajmljeno je obično predmet iz mladine porodice, veoma bitan za njih. Mlada mora da vrati taj predmet kako bi
osigurala sreću. Ovo je simbol ljubavi i podrške od strane porodice i prijatelja. Nešto plavo predstavlja ljubav i vernost.)

– Mladu otkupljuje stari svat ili mladoženja, a prodaje njen rođeni brat. Događalo se da mladu ukradu, tako što mladoženja uskoči kroz prozor na drugoj strani kuće.

Slika

– Bidermajer baca mlada po izlasku iz crkve i veruje se da će se devojka koja ga uhvati sledeća udati.

– Mladoženja skida podvezicu sa mladine desne noge, baca je neoženjenim momcima i onaj koji je uhvati ima zadatak da je zubima navuče na nogu devojci koja je uhvatila bidermajer.

– Bacanje sita sa raznim plodovima na krov vrši se zbog bojazni od zlih duhova, ali i kao dar kućnim duhovima. Mlada uzima od svekrve sito u kom se nalazi jabuka, koju baca sebi iza leđa, a sito na krov kuće. Veruje se da će se, ukoliko se sito zadrži na krovu i mlada zadržati u kući.

– Pri ulasku u kuću, nevesta tri puta podiže muško dete u ulozi „nakončeta“ i to u cilju da bi rađala mušku decu. Na vratima svekrva dočekuje mladu koja je ljubi u ruku i uvodi je u kuću sa dva hleba ispod miške i dva krčaga vode u rukama, uz niz simboličkih radnji oko ognjišta, kao mestu izražene simbolike, gde se mlada vezuje za novi dom.


lepota&zdravlje

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: Svadbeni običaji i tradicija  |  Poslato: 20 Jan 2020, 22:56
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 43809

OffLine
Starinski običaji za srećnu svadbu i brakModeran način život u gradovima učinio je da se zaborave mnogi običaji u vezi s venčanjem. Podsećamo vas na rituale posvećene ovom, za mnoge, najlepšem danu u životu.


Slika

1. Buklija sa rakijom
Svatovi se pozivaju na svadbeno veselje nedelju dana pre svadbe i to čuturom, buklijom vina ili rakije. Kuma lično poziva mladoženjin otac i nudi mu bukliju da otpije. Kum onda blagoslovi mladence i okiti bukliju cvećem, peškirom i parama. On i mladoženjin otac zajedno polome pogaču, bez okretanja, svako uzme svoj deo, pa onda sednu da se dogovore.

2. Bez bisera
Na dan venčanja mlada ne sme da nosi bisere jer oni simbolišu suze. Kažu da će, ako ih nosi, u braku proliti dosta suza.

3. Beli luk protiv uroka
U toku priprema za venčanje mlada stavlja čen belog luka u nedra, protiv uroka.

4. Gađanje jabuke
Kada mladoženja ide po mladu, tast postavlja jabuku na najviše drvo u dvorištu. Mladoženja ne može da odvede mladu dok puškom ne pogodi jabuku.

5. Prenošenje preko praga
Prof. dr Zoja Karanović u knjizi Narodna verovanja i običaji pominje pagansko verovanje po kojem kućni duhovi obitavaju u kućnom pragu. To je razlog što se mlada prenosi preko praga – da ih ne ometa i ne gazi. Ali kada je mladoženja prenosi preko praga, ona treba jako da lupi rukom o štok, da bi je duhovi prihvatili i da bi se odobrovoljili.

6. Najmlađe dete – nakonjče
Nakonjče ili nakonče je najmlađe dete iz mladoženjine familije, koje mlada pre ulaska u kuću uzima u naručje, podiže iznad glave i okreće tri puta da bi ona i mladoženja imali mnogo lepe i zdrave dece.

7. Kumovi na prvom mestu
Bez kumova, svedoka na venčanju, ne možete da obavite ni građansko ni crkveno venčanje. Po jedan svedok ide i s mladine i s mladoženjine strane. Bog na nebu, kum na zemlji, kaže stara izreka.

8. Stari svat
Stari svat je ujak ili najstariji neoženjeni član iz mladoženjine familije, i on je pored kumova svedok na crkvenom venčanju. Negde se stari svat bira radi reda, a negde predstavlja ceremonijal-majstora i domaćina čitavim svatovima.
Mlada ne treba da vežba pisanje novog prezimena pre venčanja jer to može da donese nesreću usled iskušavanja sudbine.

9. Cvetni buketi
U Starom Rimu buketi su se pravili od mirisnih trava koje su terale zle duhove iz budućeg doma mladenaca, dok su danas zamenjeni raskošnim aranžmanima od cveća. Po izlasku s venčanja mlada nasumice baca svoj buket – bidermajer neudatim devojkama jer se veruje da će se ona koja ga uhvati sledeća udati.

10. Slatka tradicija
Lepa tradicija koja potiče još iz Stare Grčke, kada su mladenci sekli kolač od meda i susama, zadržala se i danas u vidu mladenačke torte.


vestionline

_________________
Slika Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 14 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker