Srbija Forum
http://srbija-forum.com/

Energetski efikasne zgrade u Novom Sadu
http://srbija-forum.com/viewtopic.php?f=362&t=7989
Stranica 1 od 1

Autoru:  djordje5 [ 05 Dec 2020, 11:57 ]
Tema posta:  Energetski efikasne zgrade u Novom Sadu

Zgrada ne sme da se posmatra kao grubi građevinski objekat. Tendencije u svetu su da zgrade budu energetski samo održive. A šta je sa zgradama, na primeru Novom Sadu? Pročitajte u ovom tekstu.

Energetski Efikasne zgrade su „Obučene zgrade“. Što znači upakovane u smislu ugrađenog izolacionog materijala, koji objektu štedi energiju.

Sve češće se u Novom Sadu grade zgrade koje su potkrepljene energetskim pasošem, što garantuje energetsku efikasnost. Nove zgrade se u novije vreme i ne smeju graditi, ako nemaju energetsku vrednost. Kod novije izgrađenih zgrada energetska efikasnost nije još izgrađena, nekako je „zaboravljena“ tokom gradnje.

U sadašnje vreme nove zgrade u Novom Sadu se grade uz obavezno posedovanje energetskog pasoša pre samog uselenja stanara!

Od pre 2-3 godine u Novom Sadu su počele da se grade zgrade koje poseduju energetski pasoš. To znači da je zvanično registrovana energetska efikasnost izgrađene zgrade. Energetski pasoš uskoro očekuje zgradu koja se gradi na Bulevaru oslobođenja, zatim zgrada koja je izgrađena u ulici Vase Stajića koja je završena pre dve godine, takođe poseduje energetski pasoš, kao i zgrada koja je izgrađena na ćošku Bulevara Oslobođenja i ulice Braće Ribnikar.

Zgrade koje se sada grade u samom njihovom elaboratu postoji jedan obavezni deo koji zauzima energetska efikasnost. Pored uobičajenih lokacijskih i građevinskih dozvola, kao i formiranja elaborata za zgradu koja će se graditi, postoji poseban elaborat koji je direktno vezan samo za energetsku efikasnost.

Kada govorimo o zgradama koje poseduju energetski pasoš ne mislimo samo na izolaciju. Tu spadaju i kalorimetri i sve ono što je vezano za energiju jedne zgrade i što u nju treba ugraditi, kao građevinski materijali i oprema koja obezbeđuje energetsku efikasnost.

Kada se govori o tome da zgrade poseduju energetski pasoš tada ne mislimo samo na izolaciju!

Tokom razgovora o energetski efikasnoj zgradi, uvek se pomisli na građevinske materijale. Nisu samo građevinski materijali ti koji obezbeđuju zgradi da dobije energetski efikasan pasoš. Tu spadaju i čitavi sistemi koji se u takve zgrade ugrađuju. To su sistemi koji se ugrađuju u zgrade i tu mislimo na grejanje, toplu protočnu vodu, sisteme za zaštitu od požara...


Solarni paneli energetski efikasan objekat


Materijali nisu više oni koji su se za izgradnju zgrada nekada koristili pa se sada za zidanje ne koriste samo blokovi koji su šuplji ili cigla. U današnje vreme, jednostavno se ne može zamisliti zgrada koja sa spoljne i unutrašnje strane nema izolaciju, a naravno i da se ne može zamisliti da između zidova dva stana nema i zvučne izolacije.

I konačno sada se ne može zamisliti zgrada koja je izgrađena recimo od cigle i da je fasada samo izmalterisana bez postavljene izolacije. Često se za izolaciju kao materijal koristi stiropor ili kamena vuna, izolacioni materijali koji se se odlično pokazali u čuvanju energije jedne stambene ili poslovne zgrade.

Slika

Nisu samo građevinski materijali ti koji obezbeđuju dobijanje energetski efikasnog pasoša!

Pored brojnih dozvola koje treba obezbediti za izgradnju neke nekretnine, neko ko kreće u izgradnju mora posedovati i elaborat, koji je na neki način jedna od dozvola za gradnju energetski efikasne zgrade. U svakom elaboratu su navedeni građevinski materijali koji odgovaraju novim zakonskim propisima o energetskoj efikasnosti.

Veliki broj klijenata, ali i neki od agenata na tržištu nekretnina koji se bave prodajom nekretnina, znaju biti pomalo iznenađeni kada od investitora saznaju šta je sve od dokumenata pribavio, kako bi mogao započeti gradnju neke stambene zgrade. Apsolutno je jasno da u današnje vreme, svaka izgrađena zgrada mora posedovati energetsku efikasnost.

Tekst preuzet sa: https://www.solis-nekretnine.com/blogne ... u-121.html

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 2 sata
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/