Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 25 Jun 2025, 20:36

Autoru Poruka
Вучица
Post  Tema posta: Re: Сновиђење  |  Poslato: 01 Mar 2013, 00:25
Korisnikov avatar
Moderator chata

Pridružio se: 13 Okt 2012, 13:01

Ши мила, стварно ме разоружаваш до костију [flower.gif] [srce.gif]

Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Сновиђење  |  Poslato: 01 Mar 2013, 20:41
Korisnikov avatar
Moderator chata

Легенда Капор

Slika

У плавим фармеркама, плавој џинс кошуљи са подврнутим рукавима и црним мокасинама, са обавезним "кентом" или "марлбором" међу прстима обојеним дискретним траговима сликарског посла, Мома се појављивао насмејан, гласан, доносећи смех и приче о збивањима у култури, политици, друштвеном животу града под будним оком "спољних сарадника" Државне безбедности. Причао је, шалећи се на рачун пријатеља писаца, сликара, глумаца, и - најчешће и најслађе - на свој сопствени рачун. Говорио је да је пето издање његове најновије књиге "отишло лако" је је он "лак писац, није тежак за ношење".
Мома није старио.
Мома из "најбољих година" је, до краја боравка на планети Земљи, остао исти. Њему је, причао је кроз смех, са годинама "фасада мало попустила", али је "ентеријер" његове ренесансне душе био вечито млад и радознао; инатио се са свим изазовима позне младости, са годинама које већина људи оџиви загледана у једну тачку.
Мома је презирао депресију, а и депресија њега.

Душко Ковачевић

Slika

Кад смо уочи Лучиндана прошле године урамили портрете Моме Капора између Дучића и Шантића на зиду кафане "Стара Херцеговина" и, по завичајном обичају у оваквим пригодама, уштипке и сир из мешине почели да заливамо тврдошким вином црвенијем, наздрављали смо Момчиловој души која се, занаго ту негде изнад наших глава, радовала овој награди, највећој коју један Херцеговац може заслужити. Успети се тако високо и засести између два принца српске књижевности - е, за то је вредело живети и писати. А завичајно... Ниједном Херцеговцу, ово часно место више не доликује.

Гојко Ђого

Један дио његовог бића био је неприступачан попут острвске обале изједене непрестаним налетима вјетра, само ријетки су могли наћи пут. А кад бисте ушли, остали бисте запањени раскошном ширином и богатством духа, скоро болном потребом да се нађе скривена љепота и тамо где она никад није становала. Налазио ју је у ситним, малим стварима, дијелио је нештедимице заједно са осмијехом, стварајући сунцем обасјан свијет, без иједног облачка.

Миодраг М. Бојовић

Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Сновиђење  |  Poslato: 01 Mar 2013, 20:56
Korisnikov avatar
Moderator chata

Момо Капор

...Одувек сам се чудио зашто баш Швајцарци праве најбоље сатове. Сада ми је та ствар много јаснија. Њима је теже него другима у Европи да издрже предуго тупо време мира и благостања. Кад човек живи узбудљиво и у сталној неизвесности, не стиже ни да погледа колико је сати!
Шта ће ти сат? Заустављај људе на улици и питај их колико је сати! Не гледај на наше уличне часовнике: они углавном, не раде.
Баш нас брига за време!...
Уморни смо, уморни од историје! Дрогирају нас њом од малих ногу, уста су нам пуна гипса и мртвих мудрих речи које не могу да нам помогну, јер свако од нас сам за себе мора да реши мистерију свог постојања на овој планети. Идем и идем и идем, а у ушима и свести непрекидно одзвања она дивна Леонардова мисао - признање величанственог људског пораза: "Веровао сам да учим како живети, а учио сам како умрети!

Скитам и причам

Slika

....Зашто је био против љубави? Због тога што у њој никада није било равноправности. Увек је неко волео мање, а неко више, и тај оштећени партнер знао је добро да се мора крваво борити за предмет своје љубави; морао је трпети понижења љубоморе и поседовања, бивао је истеран из мира - на крају, био је у тудјој власти и само је од нечије добре воље зависило хоће ли то злоупотребити или неће....
- Баш имаш среће! - рекла је, скидајући миндјуше. - Колико ме је само ноћас њих желело, а имаћеш ме једини ти! Баш имаш среће!
- Зар? - казао је хладно, и дивље заронио у њену миришљаву кожу, враћен из свог наивног бекства.
Док му је равномерно дисала на рамену, знао је: биће то дуга исцрпљујућа битка на живот и пропаст да се ослободи ове девојке коју му ју поклонио случај.....
Понекад је провокација потребна да би се из равнодушног саговорника измамило било какво право осећање - макар љутња у којој ће заборавити на своју паблик - релејшн опну, да би испод јавне маске изашао човек каквог желиш да видиш - прави, непатворен!..

Само жеља за нежношћу. Само још она није потрошена, чини се да је њен извор снажнији него икада раније, а да су све оне важне, ненадокнадиве ствари, сва енергија и полет сагорени да би се на тој старој ватри, на њеном охладјеном жару неким мистериозним процесом искристалисала суштина чежње...

Уна

Slika
Она, 2002. год.

Тражи се НАДА! У овом малом огласу тражи се нада, полагана у саме себе и у време које долази! Ако та нада изневери, ако се та нада не врати, њене дугове не признајемо као своје!

Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Сновиђење  |  Poslato: 01 Mar 2013, 21:08
Korisnikov avatar
Moderator chata

Тишина је говор разумевања. То није недостатак речи, већ недостатак потребе за речима.

Slika

Да, имао сам страх... Страх да не постанем попут њих!

Slika

Моја различитост је камен спотицања ваше заблуде....

Vrh
Вучица
Post  Tema posta: Re: Сновиђење  |  Poslato: 01 Mar 2013, 21:15
Korisnikov avatar
Moderator chata

Slika

Нисмо се тражили... Само смо се нашли...
А сада тако нађени као да се опет тражимо...
Можда је то смисао љубави... Лепота неизвесности...
Чекање на недочекано... Надање у безнађу...
Грлити се без загрљаја... Љубити се без пољубаца...
Тржити се у мислима... И спознаја да смо ту негде...
Тако близу... Тако далеко...

Slika

http://vocaroo.com/i/s06a4Us5Mwje

Vrh
SHE
Post  Tema posta: Re: Сновиђење  |  Poslato: 03 Mar 2013, 00:22
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 07 Dec 2012, 00:12

aaaaaaaaaaaaaaaaaHHHH
prelepo,PRELEPO