Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 15 Jul 2019, 23:53


Autoru Poruka
Astra
Post  Tema posta: Uradite sami  |  Poslato: 18 Jan 2013, 06:45
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10701

OffLine
KAKO NAPRAVITI MIRIŠLJAVE SVEĆE

Ovaj poklon je nešto sa čim ne možete nikako pogrešiti, pa se zbog toga većina nas odluči da nekome pokloni ukrasne, mirišljave sveće, raznih oblika i veličina...

Slika

Slika

Slika

Da li ste razmišljali da nekome poklonite posebnu pažnju tako što ćete u svoje slobodno vreme napraviti upravo te dekorativne i mirišljave sveće. Na ovaj način pokazaćete koliko dobro poznajete osobu kojoj poklanjate, jer ćete pogoditi boju i omiljeni miris. Svaki put kada osvetli taj određeni deo stana i zamiriše po prostoriji, misao će odlutati ka donosiocu poklona, a kao što je poznato, miris je posebno inspirativno čulo.

Veoma bitna prednost ručne izrade je u tome što možete napraviti veće količine sveća i da opet bolje materijalno prođete nego da ste kupovali gotove. Uverite se kroz pregled potrepština za izradu i brzine koraka kroz koje teče izrada.

Za početak, u fazi prakse, najbolje bi bilo da ne ulažete veliki novac u profesionalnu opremu ni sastojke. Vremenom ćete uvideti kako napredujete, pa ćete birati odgovarajući materijal, a do tada ovo su osnovni potrebni sastojci :
- posuda u kojoj ćete moći da otopite vosak (jedan od profesionalnih aparata napravljen je od dve posude, jedna u kojoj se voda zagreva i stvara paru, a druga naslonjena na nju, i na toj pari topi vosak). Ako se malo potrudite dobićete oblike sveća zgodne i za unikatan i originalan poklon.
- prostor gde ćete to obavljati (vosak je problematičan sa čišćenje, tako da bi bilo najbolje da radni prostor u kuhinji prekrijete polumasnim papirom ili novinama)
- vosak (možete nabaviti u prodavnici ili reciklirati od starih sveća)
- termometar (treba vam termometar koji meri visoke temperature, na temp. iznad 65 C pčelinji vosak postaje tečan i može se od njega praviti sveća, ne dozvolite da vam temperatura pređe preko toga) drvena kašika ili varjača (njom ćete mešati vosak i nikako se ne preporučuje bilo koji drugi materijal)
- fitilj
- makaze
- kalup
- staklena teglica, čaša ili bilo koji oblik posude za sveću (u zavisnosti koju posudu izaberete, sveća će imati takav oblik - kreativno razmišljajte)
- boja za vosak
- mirisi, dodaci
- ulje

Bilo da ovo radite iz hobija, želje da nekoga obradujete, ili pokrećete honorarni posao, ovo su osnovni koraci izrade:
Uključite šporet i, ukoliko imate vosak iz jednog komada, stavite ga preko posude u kojoj ćete topiti i pustite da se polagano i postepeno razmekšava. Ne zaboravite da čitav radni prostor obložite novinama i pazite da vosak ne dođe u dodir sa vatrom. Kada se vosak malo razmekšao, kidajte ga na manje komade i stavljajte u posudu. Obratite pažnju na temperaturu vrenja.

U međuvremenu, kalup koji ste namenili za ovu namenu pripremite, osušite i premažite uljem, tako će vam biti lakše kasnije da izvadite vosak. Nakon što se vosak potpuno rastopio, vreme je da dodate boju i miris. U zavisnosti koliko voska koristite, toliko dodataka treba staviti. Uglavnom, za prosečnu veličinu sveće ide 1/8 dodataka.

Nakon što ste dodali, mešajte smesu dok se sve ne sjedini, skinite sa šporeta i ostavite pored.

Sada nastupa brza priprema, kako se vosak ne bi stvrdnuo. Isecite fitillj, možete od običnog, debljeg pamuka da isečete onoliko koliko je dugačka željena sveća. Postoji nekoliko načina da stavite fitilj, a ovo je jedan od predloga.

Dok stavljate vosak u kalup, pridržavajte fitilj. Najbolje i najpraktičnije bi bilo kada biste pronašli staru hemijsku koja ne radi i uzvukli osnovu u koju biste uvukli fitilj i tako postavili u kalup i dosipali vosak.

Nikada ne treba prepuniti kalup do vrha, uvek ostavite malo slobodnog prostora. Sada vosku treba malo vremena da se ohladi. Ako je kalup prevelik, često se desi da se svijeća smanjuje ili udubljuje u sredini. Ovo možete popraviti tako što ćete dodati još malo voska u sredinu. Možete koristiti fen za sušenje kose kako biste ubrzali proces hlađenja. Manjim svećama približno treba 3- 4 sata da se ohlade, dok većim treba od 8 do 12 sati.

Ako ne želite da ostavite sveću u tom kalupu, izvadite je polagano. Ako se ne da, poslužite se nožem tako što ćete sa strana skidati sloj po sloj. Vremenom ćete se izvežbati da vrlo brzo pravite sveće, a takođe i da dodajete razne boje, mirise, oblike i dezene. Otkrijte razne načine izrade!

Slika

Slika

Pogledajte ovaj predlog za pravljenje sveća:mojenterijer

_________________
Slika


Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Uradite sami  |  Poslato: 22 Jan 2013, 15:50
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
Dekoracija- paravan od kartona

Slika

Tako bi bilo izvanredno kada bismo mogli posjedovati stan sa mnogo soba, da u svakom trenutku možemo da se osamimo, izdvojimo naše stvari, odjeću, knjige. U toj posebnoj i praznoj sobi moglo bi se uživati u omiljenoj vrsti muzike, raditi jogu, izvoditi plesne korake koje ne treba da vidi svijet, isporobavati različite odjevne kombinacije u nedogled ili jednostavno uživati u trenucima mira, tišine i osame. Ipak, većina nas nije u mogućnosti da sebi priušti poseban prostor samo za lične potrebe nego se dosjećamo i na različite načine odvajamo prostorije, hitamo kući kada znamo da je tako prazan prostor. Šta možemo napraviti samo od većeg komada kartona? Napravite sebi paravan te na taj način izdvojite dio sobe u kojem ćete moći na trenutak da se okrenete sebi. Nešto poput ovoga idealno je za sve one koji žive sa cimerima/kama i ovaj odvojen prostor dobro će vam doći u trenucima kada žurite na predavanja, posao, izlazak jer će vam uštediti vrijeme odlaska u toalet, te ponovnog vraćanja do ormara, sobe.Pogledajmo šta treba da izradu:

Veći komad kartona (najbolje bi odgovaralo nešto poput kartonske kutije od frižidera)

Farba,sprej ili tkanina (u zavisnosti za koju varijantu se odlučite,trebaće vam još ljepilo za tkaninu mada možete zakačiti pomoću heftalice, ako se odlučite za sprej izabrali ste najbržu varijantu ali svakako otvorite širom prozore i koristite masku za lice, farba je najbolja varijanta jer će dodatno ukrutiti karton )

Manji komad papira-pomoću kojeg ćete napraviti šablon, pustite vašoj kreativnosti na volju, a na taj način uljepšaće i ostali dio sobe.

Skalpel ili oštri nož za sječenje kartona.

Prvi korak jeste upravo osposobljavanje kartonske kutije u paravan, skalpelom ili oštrim isjecite površine koje su nepotrebne i oblikujte karton u željene dimenzije. Vodite računa da prelazi vašu visinu, ako ste u mogućnosti da nađete toliko karton ako ne, bar da su vam mjere do glave.


Slika

Nakon toga, vrijeme je za bojenje. Šta god da ste izabrali, vodite računa da ne upraljate pod ispod, tako da radnu površinu osigurajte odmah na početku. Ukoliko kačite tkaninu, vrlo pažljivo i uredno rasporedite gdje ćete priheftatati ili zašiti. Najekonomičnija varijanta jeste sprej ali tu uvedite dodatne mjere opreza, jer se prostor mora stalno zračiti, najbolje bi bilo kada biste to mogli napolju obaviti.

paravan1

Šabloni su vaše kreacije, proizvodi vaše mašte, zato upustite se u eksperimentisanje.


Slika

U spavaćoj sobi savšeno bi pristajao crtež cvijeća, dok u dnevnoj uspustite se u oslikavanje prirode i životinjskog svijeta. Možete da oslikate tj. preslikate omiljenu fotografiju na kojoj ste vi i vama draga osoba, nema granice u maštanju. Uživajte u vašem malom prostoru, bar za sada!


Slika


KakoNapraviti


Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Uradite sami  |  Poslato: 22 Jan 2013, 15:54
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
Dekoracija - Cvjetna cijev

Slika

Da li ste ikada razmišljali kako bi bilo izuzetno lijepo kada bi vaše omiljeno cvijeće krasilo zid iznad kreveta ili fotelje u dnevnoj, radnoj sobi te uz to da nije suvo, plastično? Tekst ispred vas donosi jedan zanimljiv prijedlog kako na neobičan način poigrati se sa starim cijevima i napraviti pravi mali vrt na zidu. Možda će vam se u prvi mah učiniti da je tema poprilično zahtjevna te da izrada saksije poput ove zahtijeva poprilična novčana sredstva. Naprotiv, ono što treba za izradu zidnog ukrasa poput ovoga jeste ljubav za cvijećem i eksperimentisanjem.

Neophodni materijali za ovu neobičnu saksiju jesu: stara cijev (odaberite cijev dužine koju želite, tj. koju površinu ste zamislili kao idelnu da se stavi saksija pa 1/3 od toga bi bila savršena za ukras), električna bušilica, skalpel, flomaster, lenjir, pleksiglas i PVC ljepilo, sprej (birajte boju koja najbolje odgovara ambijentu, umjesto spreja možete iskoristiti staru farbu ako vam je ostala), osušena mahovina (potražite je u cvjećarama, u većini slučajeva dobićete besplatno) i , svakako, biljke-cvijeće(najbolje bi odgovaralo cvijeće koje ne zahtijeva svakodnevno veliku količinu vode).


Slika

1. Pošto ste obezbijedili neophodne sastojke, upustimo se u izradu. Od krajeva cijevi izracunajte po 10 santimetara ili u zavisnosti kolika vam je data cijev, proizvoljno odaberiteti ali tako da vodite računa da imate dovoljno mjesta sa strana, iz razloga toga što će ostali prostor poslužiti kao šupljina saksije.

Kako bi vam bilo lakše izdubiti tu površinu, bušilicom pravite manje krugove na svaka 4 santimetra .2. Skalpelom isjecite unutrašnosti krugova tako da dobijete jedan zajednički otvor, u zamjenu za lenjir može vam poslužiti komad drveta. Prilikom izrade ovog koraka obavezno vodite računa da

nosite rukavice kako se ne biste povrijedili. Taj postupak ponovite i sa spoljašnjih strana i napravili ste savršeno glatko udubljenje za cvijeće. Pošto će se rijetko desiti da pronađete cijev koja je zatvorena sa vanjskih strana a vama je to neophodno u ovom slučaju. Kombinacijom pleksiglasa i pvc ljepila napravite nešto poput poklopca, i to sa unutrašnje strane obavite postupak zatvaranja. Nakon što se osušilo ljepilo, u ruci držite saksiju neobičnog izgleda.


Slika

3. Vrijeme je da se oboji cvjetna cijev, najbolje bi bilo da ovo obavite u radnoj prostoriji ako posjedujete ili napolju, na čistom zraku. Pošto ste u nekoliko slojeva farbe obojili cijev, ostavite je da se osuši najmanje jedan dan prije no što nastavite posao. Poslije određenog vremena za sušenje boje, trebate sa unutrašnje strane napraviti dvije rupe koje će vam služiti za kačenje na zid ove saksije. U zavisnosti kakve ćete eksere korisititi vodite računa šta sve trebate pripremiti prije no što cijev ispunite mahovinom.

4. Napokon je došlo na red osposobljavanje saksije za uzgajanje i očuvanje cvijeća. Cijev ispunite suvom mahovinom, jer je ona odlična zamjena zemlju a pogotovo savršena u ovim situacijama u kojima će da visi sa zida, tako da nećete imati veliko rasipanje is

pod. Takođe, mahovina izvrsno zadržava tečnost a to vam je najbitnije kod zidnih saksija.

Dodajte ukrase, cvijeće i uživajte u pogledu na vaš novi cvjetni kutak. Preporučljivo je cvijeće koje zahtijeva malo vode, zato vodite računa o tome. Zelenilo na zidu posebno će uticati na vaše raspoloženje.


Slika


KakoNapraviti


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Uradite sami  |  Poslato: 23 Jan 2013, 05:30
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Uradi sam(a): Obeleživači knjiga

Za ljubitelje literature, one koji se ježe od pravljenja “ušiju” na stranicama svojih najdražih knjiga, obeleživači su valjda beskrajno divna i važna stvar. Još divnija i važnija ako su unikatni, od fine izrade koja nosi i lični pečat! Ovoga puta, predlažemo vam nekoliko interesantnih načina da sami napravite svoje obeleživače knjiga. Pusti mašti na volju i igraj se! Evo predloga!

Slika
Potrebne su samo spajalice i gotove mašnice ili nešto tkanine, kako bi se mašnice napravile

Slika
Interesantan obeleživač knjiga za koji ti je potrebno tek dugme, nešto tkanine, obična gumica za kosu, igla i konac

Slika
Ponovo – spajalice, ali ovog puta u kombinaciji sa interesantnim dugmićima! Dugmad, za bolji efekat, možeš presvući i materijalom po izboru

Slika
Za one koji vole da se igraju sa papirom

Slika
Uz nešto više strpljenja i materijala, na interesantan način upotrebi komade nakita koje više nećeš nositi, smeštajući ih među stranice svojih najdražih knjiga

Slika
Igla, konac, karton, tkanina i dugme su sve što ti je za ovo potrebno


wannabe


Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Uradite sami  |  Poslato: 23 Jan 2013, 19:21
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
Mindjuse

Slika


Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Uradite sami  |  Poslato: 23 Jan 2013, 19:25
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
Suknja ili sal ?

Slika


Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Uradite sami  |  Poslato: 23 Jan 2013, 19:26
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
Budite originalni i jednostavni - lancic i narukvica od metalnog cibzara

Slika

Slika


Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Uradite sami  |  Poslato: 23 Jan 2013, 19:39
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
Vezite kravatu i budite originalni !

Slika

phpBB [media]


Vrh
Sleepy
Post  Tema posta: Re: Uradite sami  |  Poslato: 02 Feb 2013, 01:14
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Jul 2012, 16:11
Postovi: 847

OffLine
Uradi sama: Držači za nakit


Teško da postoji mnogo žena koje, pored prostranog, divno organizovanog plakara, ne sanjaju o prostranom, sjajno dekorisanom mestu za čuvanje nakita. Ženske muke poput večitog traženja druge minđuše, gubljenja dragog priveska i sve to obavezno – u minut pre polaska. Možeš da odahneš i rešiš ovaj problem, praktično i bez novaca. Obične flaše i ram za slike su nešto što gotovo sigurno imaš u stanu, a videćeš kako mogu da posluže pri skladištenju nakita. One ekstravagantnije, odlučiće da upotrebe čak i rende. Vidi kako!


Slika

Makaze, lepak, ram za slike, čipka ili zavesa su sve što ti za ovo treba!


Slika

Prazne flaše nisu neupotrebljive. Odlično su mesto za odlaganje narukvica!


Slika

Ram za slike, ali, ovoga puta, uz nešto žice ili konca, za koje bi se minđuše mogle prikačiti


Slika

Dva eksera u zidu na koja možeš da smestiš lanac i eto jednostavnog i odličnog načina da svoje minđuše sačuvaš na broju


Slika

I još jednom – ram za slike. Umesto čipke ili žice, ovde je interesantan i čvrst milje za koji su minđuše prikačene


Slika

Za smele - rende kao držač za nakit


Slika

I za vešte ljubitelje boemskog stila, ovo neobično rešenje za odlaganje nakita


Slika

Klasični drveni ram nudi dovoljno mesta za sve sitnice


Slika

Metalni držač u obliku kaveza


Slika

Dva u jednom: fioka i zakačaljka


Slika

Dragoceni plodovi drvenog stalka


Wannabe


Vrh
Sleepy
Post  Tema posta: Re: Uradite sami  |  Poslato: 02 Feb 2013, 01:35
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Jul 2012, 16:11
Postovi: 847

OffLine
Uradi sam: Uredite ceo stan paletma i gajbicama


Slika


Slika


Slika


Uradi sam


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker