Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 24 Jan 2021, 17:50


Autoru Poruka
Astra
Post  Tema posta: Sobne i ukrasne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 01 Jun 2012, 02:51
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10703

OffLine
Kako odabrati sobnu biljku?

Ako nemate mnogo iskustva u gajenju biljaka onda za svoju sobu izaberite aglonemu, sansevieriju, aspidistru, sukulente, bromelije, filadendrone...

Slika

Pre nego što kupite cveće kojima ćete oplemeniti prostor, dobro razmislite koje biljke želite, koliko imate vremena za njihovo gajenje i kakve im uslove možete pružiti.
Ako nemate mnogo iskustva u gajenju biljaka onda izaberite aglonemu, sansevieriju, aspidistru, sukulente, bromelije, filadendrone... Gajenje gardenije, akalife, kalateje i drugih zahtevnih biljka prepustite stručnjaku.


Vodite računa o veličini i izgledu biljke - Sitne i niskorastuće vrste neće se dobro uklopiti ako ih stavite uz prazan zid, dok će visoke biljke izgledati nesigurno na uskoj prozorskoj dasci. Imajte u vidu da male biljke, kao što su dracena ili fikus, za nekoliko godina mogu dostići veliku visinu.


Prilikom kupovine izaberite biljku koja izgleda zdravo, odnosno ima jasnu boju listova, bez tragova oštećenja i bolesti. Kada biljku donesete kući, prve nedelje posvetite joj punu pažnju kako bi što lakše prebrodila promenu okoline. Zalivajte je mlakom, odstojalom vodom i držite je dalje od direktnog sunca. Posle nedelju dana premestite je na stalno mesto i pratite kako se ponaša. Ukoliko joj uslovi odgovaraju, za mesec dana trebalo bi da se pojave novi listovi. Ipak, kako će biljka napredovati najviše zavisi od uslova u vašem domu, odnosno od svetlosti, temperature i vlažnosti vazduha.

Slika

Svetli položaj – Reč je o prostoru koji ima svetlost, ali bez direktnog sunca. Ovakvi uslovi odgovaraju anturijumu, azaleji, kraljevskoj begoniji, bromelijama, bršljanu, hlorofitumu, ciklami, difenbahiji, fuksiji, peperomiji, šefleri, filadendronu, spatifilumu...
Malo direktnog sunca mogu dobiti biljke koje se nalaze u neposrednoj blizini ili na prozoru okrenutom prema istočnoj ili zapadnoj strani. U ovom slučaju obavezna je zaštita biljaka od direktnog sunca tokom leta. Ovakvo mesto odgovara hlorofitumu, sobnim hrizantemama, krotonu, širokolisnom fikusu, hoji, impatiensu, božićnoj zvezdi, afričkoj ljubičici, sansevieriji, kalateji zebrini...

Senka- Biljka se nalazi u prostoriji prilično udaljenoj od prozora, ali nije u potpunom mraku. Intenzitet svetla trebalo bi da bude takav da na tom mestu možete čitati novine bez dodatnog osvetljenja. Za takve uslove preporučuje se aglonema, aspidistra, fitonija, filadendron, asplenijum, sansevierija i scindapsus.

Polusenka- Intenzitet svetla koju biljka dobija ispred prozora na koji ne dopire sunce ili se biljka nalazi na sigurnoj udaljenosti od osunčanog prozora. Među biljkama kojima odgovaraju ovakvi svetlosni uslovi su aglonema, aspidistra, dracena fragrans, dracena marginata, facija, paprat, puzavi fikus, fitonija, kancija, maranta, penjući filadendron, sansevierija, scindapsus...

Suva i topla mesta - Nekim biljkama odgovaraju topla i suva mesta koja su obično u maloj dnevnoj sobi sa centralnim grejanjem. Biljke kojima odgovaraju takva mesta su dracene, hristov trn, kriptantus, neorgelija, adenijum, kalanhoja...

Slika

Vlažna i toplamesta odgovaraju tropskim biljkama. Idealna mesta za njih su kuhinja i kupatilo (ukoliko ima prozor). U kupatilima sa malim prozorom mogu se gajiti nefrolepsis, Asparagus falcatus, Cyperus ili venerina vlas. Ukoliko su vam omiljene biljke šarenih listova najbolje je da ih premestite u kuhinju, barem dok ne prođe sezona grejanja. Biljke za svetla (zaštićena od direktnog sunca), topla i vlažna mesta su spatifilum, anturijum, bendžamin, ljubičice i orhideje. Za polusenovita i vlažna mesta preporučuju se puzajući fikus, kalateja, stromanta, fitonija, kencija...
Optimalna temperatura prostorije u kojoj se nalaze biljke je između 15 i 20 stepeni. Biljke koje se zimi odmaraju, kao što su oleander, hibiskus, palma, limun ili kalistemon potrebno je da premestite u hladniju prostoriju sa temperaturom od dva do deset stepeni.

Ivana Čolović, dipl. inž.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Sobne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 01 Jun 2012, 03:11
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10703

OffLine
Zalivanje sobnih biljaka

Za mnoge ljubitelje cveća koji godišnji odmor provode van kuće glavni problem je kako zalivati biljke

Slika

Za mnoge ljubitelje cveća koji godišnji odmor provode van kuće glavni problem je kako zalivati biljke.

Ako planirate da budete odsutni više od sedam dana najbolje je da zamolite prijatelje ili susede da pripaze na biljke. Posebno im ukažite na opasnosti od preteranog zalivanja biljaka. U slučaju da nemate nikoga ko će se brinuti o biljkama, morate pribeći drugim metodama.

Pre polaska na put kod biljaka koje cvetaju potrebno je da odstranite sve pupoljke i cvetove. Pomerite biljke u polusenku i dobro ih zalijte. Osim toga, saksije okružite vlažnim tresetom, jer ćete tako smanjiti isparavanje vode. Biljke koje mogu da borave u dvorištu, sa saksijom "ukopajte" u deo bašte u hladovini i dobro zalijte. Stavljanjem sloja šljunka sprečićete brzo isušivanje nezaštićene površine zemlje u letnjim mesecima.

Slika


Metoda "kap po kap" - Za ovakav način zalivanja biljaka potreban vam je fitilj od pamučnih vlakana ili najlon čarape. Fitilji upijaju vodu i dovode je u saksiju iz posude koja mora da bude postavljena na viši nivo. Jedan kraj vlakna nalazi se u vodi, a drugi kraj dužine od 4 do 6 cm se odozdo, kroz otvor na saksiji uvede u zemlju u kojoj je biljka. Koliko je potrebno pamučnih vlakana da bi biljke bile dovoljno zalivene zavisi od njenih potreba za vodom i od debljine i dužine fitilja. Na primer, za saksiju prečnika 30 cm potrebna su najmanje tri fitilja. Ukoliko postoji drenažni sloj u saksiji, biljku izvadite iz saksije i sklonite drenažni sloj.

Podloga od upijajućeg materijala - Biljke koje ne traže mnogo svetla možete poređati na podlogu od upijajućeg materijala (sunđer) koji je zasićen vodom, a sve to zajedno se može staviti u sudoperu ili u plastičnu kadu.


Staklene kugle - U robnim kućama cveća nedavno su se pojavile staklene kugle koje se pune vodom. Suženi deo kugle (u obliku pipete) stavlja se u zemlju (u zonu korena) i biljka se "kap po kap" napaja vodom.

Slika

Plantastic sistem - je jednostavan, dobro dizajnirani sistem za zalivanje biljaka "kap po kap" koji omogućava održavanje vlažnosti zemljišta. Sastoji se zelene plastične boce koja je rezervoar za vodu, malog diska koji filtrira vodu i kontroliše njeno oticanje, i kapalice koja sprovodi vodu u zonu korenovog sistema. U zavisnosti od veličine rezervoara Plantastic sistem snabdeva biljku vodom 2-4 nedelje.

Automatsko zalivanje - Automatska metoda zalivanja obavlja se pomoću elektronskog sistema. Sistem se napaja alkalnom baterijom od 9 volti i sastoji se od mini kompjutera, rezervoara za vodu koji se postavlja na policu ili sto (na 80 cm visine) i sistema cevi sa kapalicama koje su zabodene u zemlju u zonu korena. Mini kompjuter upravlja sistemom, a na ovaj način biljke mogu biti snabdevene vodom od 15-40 dana.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Sobne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 01 Jun 2012, 03:20
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10703

OffLine
Čišćenje listova prija cveću

Prašina biljkama otežava disanje i smanjuje prodor svetlosti, zato stručnjaci predlažu da ih redovno čistite jer će tako brže i bolje napredovati

Slika

PRAŠINA biljkama otežava disanje i smanjuje prodor svetlosti, zato stručnjaci predlažu da ih redovno čistite jer će tako brže i bolje napredovati. To se naročito odnosi na cveće koje ukrašava terase, balkone i dvorišta, a živite u gradskoj sredini gde je velika koncentracija prašine, smoga, dima.

Biljke koje su napolju najviše se “prljaju” tokom leta, a ako se nalaze neposredno uz prometnu ulicu, dobro bi bilo da ih svakodnevno čistite. Idealan period za to je rano jutro, jer će tokom dana moći da se potpuno osuše.


Nečistoću i prašinu sa listova biljaka odstranjujte veoma nežno i pažljivo, čistom i glatkom krpom koju ste prethodno umočili u mlaku vodu. Možete koristiti i meki sunđer, ali listove trljajte samo ovlaš, tek toliko da se skine prljavština.

Redovno čišćenje je korisno, ali ako to ne raditi na adekvatan način, može da bude i opasno za vašu biljku, jer se lako ošteti. Stručnjaci to rade tako što jednom rukom nežno pridržavaju list, a drugom lagano prelaze preko njegove površine samo jednom ili dva puta.

Ipak, za izrazito osetljivu biljku kojoj listovi lako otpadaju, ne preporučuje se ovakvo čišćenje, već je najbolje da je ostavite na slaboj kiši ili je isprskate odstajalom vodom, koja će je osvežiti i vratiti joj sjaj.

Cveće sa dlakavim listovima ne bi trebalo tretirati vlažnom krpom, jer se time uništavaju dlake koje imaju zaštitnu ulogu. Prašinu je u tom slučaju najefikasnije eliminisati suvom, mekom četkom.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Sobne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 01 Jun 2012, 03:27
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10703

OffLine
Sobni javor

Poluzimzeleni grm koji pripada familiji slezova.Veoma brzo raste, a cveta od ranog leta do jeseni

Slika
Na nežnim stabljikama nalaze se beli, ružičasti, narandžasti, crveni ili žuti cvetovi zvonastog oblika

Abutilon ili cvetajući javor je poluzimzeleni grm koji pripada familiji slezova. Listovi su veličine dlana sa tri do pet režnjeva i nalikuju javorovim, najčešće su zeleni, a pojedine vrste prošarane su belim ili žutim šarama. Na nežnim stabljikama nalaze se beli, ružičasti, narandžasti, crveni ili žuti cvetovi zvonastog oblika. Biljka veoma brzo raste, a ukoliko ima povoljne uslove, odnosno dosta svetlosti i prostora cveta od ranog leta do jeseni. Tokom leta abutilon možete izneti na terasu ili biljku ukopati u baštu.


Nega - Abutilonu odgovara svetlo mesto zaštićeno od direktnog sunca ili polusenka. U letnjim mesecima biljku je najbolje da držite na istočnoj strani i da je svakodnevno obilno zalivate, a od proleća do jeseni najmanje tri puta sedmično.
Abutilon je vrlo žedna biljka, pogotovo ukoliko je izložena direktnom suncu. Višak vode posle zalivanja obavezno prospite iz podmetača. Biljku redovno orošavajte, leti jedanput dnevno, a zimi povremeno.
Obilno cvetanje tokom letnjih meseci biljku prilično iscrpi, pa je neophodno od proleća do jeseni abutilon da prihranjujete tečnim đubrivom za cvetnice. Tokom zime abutilon čuvajte u hladnoj prostoriji (u kojoj je temperatura od 10 do 12 stepeni) i zalivajte ga jednom u desetak dana, najbolje mlakom vodom.

Slika

Orezivanje i presađivanje - U rano proleće prilikom presađivanja biljku obavezno orežite na polovinu njene visine, ali i tokom vegetacije povremeno zakidajte vrhove i odrežite ocvale grančice da biste podstakli grananje biljke i obilnije cvetanje tokom leta.
Presađivanje se obavlja u proleće, posle orezivanja, u za broj veću saksiju. Zemlja za presađivanje mora biti hranljiva i rastresita (mešavina humusa, komposta i peska). Na dnu saksije postaviti drenažni sloj od hidrokulture ili stiropora.

Najpoznatije vrste abutilona - Abutilon striatum thompsonii sa ukrasnim listovima raste veoma brzo i može dostići visinu od jednog i po metra. Narandžasto-crveni cvetovi pojavljuju se tokom leta. Abutilon megapotamicum je povijuša koja se najčešće sadi u viseće korpe ili je možete pustiti da se penje uz potporu i tada dostiže visinu do jednog metra. Ima viseće cvetove koji podsećaju na kineski lampion. Abutilon hibridi stvaraju stablo visine oko 1,5 m sa listovima širokim desetak centimetara. Cvetovi su zvonastog oblika, dugi oko 5 cm i mogu biti žute, bele, crvene ili ružičaste boje. Kod abutilona trikolor svih ovih boja nalaze se na jednoj biljci što ga čini vrlo dekorativnim.

Savet plus - Opušteni listovi i otpadanje cvetova pre nego se potpuno razviju sigurni su znaci da je biljka žedna i "gladna", odnosno da je nedovoljno zalivate i prihranjujete.

Slika

RAZMNOŽAVANJE BILJAKA

Većina sobnih biljaka razmnožava se reznicama stabala. Za razmnožavanje se koriste snažni i zdravi izbojci, bez cvetova.
Biljke koje nemaju drvenasto stablo lako se ukorenjavaju bez obzira na period godine, dok je za drvenaste biljke idealan period od proleća do ranog leta, osim fuksija i muškatla koje se razmnožavaju krajem leta.
Reznice se sade u mešavinu jednakih delova peska, humusa i treseta. Izuzetak su kaktusi i sukulenti čije se reznice suše nekoliko dana na vazduhu, pa se tek zatim sade. Kod drvenastih vrsta bolje je uzeti reznicu sa takozvanom petom (kora starog drveta) nego vršne stabljičine reznice. Bočni izdanak, dužine od 6 do 10 cm odvojite kosim rezom sa delom pete. Pre sadnje odstranite dva para donjih listova, a 2,5 cm donjeg dela reznice uronite u hormonski prah za ožiljavanje.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Sobne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 01 Jun 2012, 03:31
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10703

OffLine
Hibiskus: Sve boje slezove ruže

Višegodišnja biljka poreklom iz Kine. Cvetovi veličine dlana sa širokim laticama i istaknutim prašnicima. Cvet traje samo dan ili dva

Slika
Cvetovi hibiskusa mogu biti žuti, ružičasti, crveni, narandžasti, beli ili višebojni

Hibiskus je višegodišnja biljka poreklom iz Kine, pa je često nazivaju i slezova ili kineska ruža. Cvetovi hibiskusa su veličine dlana sa širokim laticama i istaknutim prašnicima, nažalost, cvet traje samo dan ili dva. Neprekidno cveta od kasnog proleća do rane jeseni. Cvetovi su bez mirisa, a mogu biti žuti, ružičasti, crveni, narandžasti, beli ili višebojni. Od mnogih vrsta hibiskusa jedino je Hibiscus rosasinensis pogodan za gajenje u kući. Hibiskus raste veoma brzo, pa tokom godine može da udvostruči visinu, a u saksiji najčešće naraste do 1,5 metra.

Slika

Gajenje - Hibiskusu najviše odgovara istočna strana, a ukoliko imate mogućnosti držite ga na terasi u polusenci. Leti ga obavezno zaštitite od jakog podnevnog sunca, a tokom zime obezbedite mu mesto sa dosta svetla (južna strana).

Zalivanje - U letnjim mesecima biljka traži dosta vode, pa je neophodno da je zalivate najmanje tri puta nedeljno, a kada je veoma toplo i svakodnevno. Osim toga, leti hibiskus treba redovno orošavati, u protivnom doći će do opadanja pupoljaka i sušenja listova. U zimskim mesecima hibiskus zalivajte jedanput u 10-12 dana. Ukoliko je biljka u prostoriji sa centralnim grejanjem zalivajte je jedanput nedeljno mlakom vodom.

Prihranjivanje - Od juna do kraja septembra hibiskus se prihranjuje tečnim đubrivom za cvetnice. Ukoliko koristite đubrivo sa većim sadržajem azota biljka će se izdužiti i neće cvetati. Kad je cvetanje u pitanju najbolje rezultate daje prihrana đubrivom koje ima veći sadržaj fosfora i kalijuma.

Presađivanje - Biljka se presađuje svakog proleća, posle orezivanja, u za broj veću saksiju. Supstrat za presađivanje treba da bude rastresit, odnosno mešavina komposta, treseta i peska u odnosu 4:2:1. Hibiskus biljka sa "dobrim apetitom", pa tokom poznog zimskog perioda poželjno je da promenite površinski sloj zemlje dubine oko 3 cm.

Orezivanje - Ukoliko želite da imate snažnu i kompaktnu biljku neophodno je orezivanje svakog proleća. Ako hibiskus raste sporo, krivo ili se previše izdužio pomoći će snažno orezivanje. Makazama isecite grane iznad pupoljaka ili bočnih izdanaka, ostavljajući samo dva pupoljka u donjem delu.

Baštenski hibiskus - Latinski naziv ovog lepog cvetnog listopadnog grma je Hibiscus syriacus. Može dostići visinu od 2,5 m, a starije sorte i do 5 m. Cvetovi su krupni, prosti ili višelatični, u beloj, narandžastoj, pink, crvenoj ili ljubičasto-plavoj boji. Hibiskus cveta od sredine jula do septembra. Odgovara mu svetlo ili polusenovito mesto i humusno, dobro drenirano zemljište. Lako podnosi sušu, ali ga pred cvetanje treba obilno zalivati. Otporan je na niske temperature. Orezuje se krajem zime i početkom proleća. Jačim orezivanjem hibiskus manje cveta, ali su cvetovi krupniji.
U pejzažnoj hortikulturi baštenski hibiskus se koristi kao pojedinačna biljka, u grupacijama ili kao živa ograda. Dobro izgleda u kombinaciji sa vajgelom i pajasminom (filadelfys). Životni vek slezove ruže je 50 godina.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Sobne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 01 Jun 2012, 03:35
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10703

OffLine
Ukrasni limun

Može da se gaji u zatvorenom prostoru, na balkonu ili u bašti, samo je važno da se pravilno neguje

Slika

Drvo limuna izgleda veoma atraktivno, posebno kada se sočni žuti plodovi „šepure“ sa terase.

Može da se gaji u zatvorenom prostoru, na balkonu ili u bašti, samo je važno da se pravilno neguje.

Ukrasni limun dostiže visinu do dva metra, može da ima krupne i slatke ili sitnije i gorke plodove, u zavisnosti od vrste. Cveta u proleće, a plodovi se formiraju nakon sedam meseci do godinu dana.


Ovoj sobnoj biljci, koja potiče sa toplog juga, potrebno je mnogo svetlosti i obilno zalivanje od maja do septembra, a prija joj i visoka vlažnost vazduha, pa bi listove trebalo orošavati odstajalom, mekom vodom. Kod mladog drveta neophodno je redovno prihranjivanje i orezivanje vrhova grana na proleće.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Sobne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 01 Jun 2012, 03:51
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10703

OffLine
Cveće paprati

U prirodi paprati rastu od ekvatora do Aljaske, ali gotovo dvesta vrsta može se gajiti i u kući

Slika

Paprati pripadaju jednoj od najstarijih grupa biljaka sa karakterističnom rozetom koju sačinjavaju listovi koji padaju u blagom luku.

U prirodi paprati rastu od ekvatora do Aljaske, ali gotovo dvesta vrsta može se gajiti i u kući. Najjednostavnije vrste za gajenje u kućnim uslovima su Asplenium nidus, Davallia canariensis, Nephrolepis i Pellaea rotundifolia, a za malo iskusnije venerina vlas (Adiantum), jelenski rogovi (Platycerium), Polypodium aureum i Pieris. Osetljivije vrste paprati najbolje je gajiti u terarijumu. Prilikom sadnje pazite da ih ne oštetite jer su nežne i zahtevaju više prostora. Redovno odstranjujte uvele listove da bi novi izbojci lakše izbijali.

Slika

USLOVI GAJENJA – Većini paprati odgovaraju umereno topla mesta, a optimalna temperatura kreće se od 16 do 21. stepena. Idealno mesto za gajenje je prozor okrenut ka severu ili istoku, jer im najviše odgovara polusenka. Zemlju je potrebno održavati stalno vlažnom (ne smete dozvoliti da se prosuši, ali ni da bude prevlažna). Sve paprati traže visoku vlažnost vazduha (od 60 do 70 odsto). Osim platicerijuma, sve ostale vrste paprati obavezno orošavajte. Mlade biljke potrebno je presađivati svake godine.

Venerina vlas je najnežnija i najlepša vrsta paprati koja najbolje uspeva u terarijumima, ali uz malo pažnje može se gajiti i u kući. Odgovara joj vlažan vazduh, toplota i polusenka, a nikako joj ne prija prenošenje iz prostorije u prostoriju. Vodite računa da se zemlja u saksiji nikada ne osuši, a u stanovima sa centralnim grejanjem prskajte je nekoliko puta tokom dana.

Ukoliko izdanci počnu da suše, samo ih odrežite, biljku redovno prskajte i uskoro će se pojaviti novi izdanci.

Jelenski rogovi ili platicerijum je paprat sa velikim i zanimljivim listovima koji podsećaju na

jelenske rogove. Platicerijum ima dve vrste listova, plodne i neplodne. U donjem delu nalaze se neplodni listovi koji se prepliću formirajući činijicu u koju biljka skuplja vodu i hranljive materije.
Iz sredine biljke uzdižu se plodni listovi sivo-zelene boje koji su prekriveni belom skramom. Jelenskim rogovima potrebno je obezbediti prigušenu svetlost, humusno zemljište sa dodatkom komposta od kore drveta i 60 odsto vlažnog vazduha. Paprat se zaliva jednom nedeljno potapanjem biljke u vodu bez krečnjaka na 15 minuta, ali pazite da ne kvasite plodne listove.

Prihranjuje se jednom mesečno od aprila do septembra tečnim đubrivom za kaktuse ili orhideje.

Davalija ima zelene listove koji izgledaju kao peršun. Zanimljiviji od listova su snažni dlakavi rizomi koji se razvijaju iznad površine supstrata i koji podsećaju na paukove noge zbog čega biljku nazivaju i „paukova paprat“.

Davalija može da izraste od jednog do 1,5 metra. Davalija se gaji kao sobna biljka i najlepše izgleda u visećoj korpi. Najviše joj prija polusenovito mesto, kao i tresetni supstrat koji dobro zadržava vodu. Tokom leta biljku treba obilno zalivati, a u zimskim mesecima između dva zalivanja pustite da se površinski sloj zemlje prosuši.

Slika

Asplenium nidus krase svetlozeleni kopljasto-kožasti listovi koji su celom dužinom prožeti smeđim žilama. Odgovara mu polusenovito i toplo mesto. Leti je biljku neophodno zalivati dva-tri puta nedeljno i to u sredinu rozete koju sačinjavaju listovi. Tokom jeseni i zime smanjite zalivanje i supstrat održavajte umereno vlažnim.
Blechnum ima lučno povijene peraste listove koji formiraju rozetu u obliku krune na kratkom stablu. Stablo se postepeno formira tako da cela biljka podseća na palmu. Najviše joj odgovara polusenovito mesto (prozor okrenut ka istoku) i visoka vlažnost vazduha. Biljku redovno prskajte vodom bez krečnjaka, a saksiju tokom zime držite na vlažnim kamenčićima. U letnjim mesecima zaliva se tri puta dnevno, a tokom zime jednom nedeljno.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Sobne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 01 Jun 2012, 03:55
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10703

OffLine
Biljke koje donose sreću

Lucky bamboo ili kućna sreća

Slika

Prema narodnom verovanju, neke biljke donose sreću, pa za predstojeće praznike dragim osobama možete da poklonite Lucky bamboo ili kućnu sreću.

Srećni bambus (Lucky bamboo)pozitivnoutiče na atmosferu u domu i emocije ukućana. Samo izgledom podseća na bambus, a u stvari pripada rodu dracena. Možete je gajiti u dnevnoj ili radnoj sobi, u kancelariji, čak i u kupatilu gde mnoge druge biljke obično ne uspevaju. Ne zahteva gotovo nikakvu negu, pa je popularna sobna biljka zbog lakog održavanja. Ne traži mnogo svetla i vrlo lako se prilagođava novoj sredini. Srećni bambus najčešće se poklanja za novogodišnje praznike ili pri useljenju u novi dom. Na Dalekom istoku običaj je da se za sreću poklanjaju tri struka srećnog bambusa, za zdravlje pet, za blagostanje sedam, a za prosperitet osam strukova. Po kineskom verovanju srećni bambus donosi sreću i blagostanje u vaš dom, uspeh u poslu, pozitivno utiče na zdravlje, daje energiju ljubavnom životu, pa se preporučuje za dekoraciju uglova prostorija.

Slika

Dobro uspeva na svetlom mestu zaštićenom od direktnog sunca i u polusenci. Uzgaja se u odstajaloj vodi (1,5 do 5 cm) koju jednom nedeljno treba promeniti. Biljku nije potrebno prihranjivati. Optimalna temperatura za gajenje je od 15 do 30 stepeni. Listovi mogu da požute od suviše jake svetlosti ili hlora u vodi. Požutele listove odmah treba odstraniti da bi mogli da ih zamene novi listovi. Voda kojom zalivate bambus potrebno je da odstoji jedan dan na otvorenom. Ukoliko ga držite u vazi, vodu bi trebalo menjati jednom nedeljno jer za to vreme iscrpi sve hranljive materije iz nje. Nove izdanke možete dobiti od matične biljke tako što ćete oštrim nožem razrezati stabljiku. Gornji deo zatvorite kalemarskim voskom, a donji deo stavite u posudu sa svežom vodom da pusti žilice. Životni vek srećnog bambusa je tri do pet godina.

Kućna sreća - Zbog „tepih izgleda“ gusto zbijenih zelenih listića kućna sreća je jedna od omiljenih sobnih biljaka. Pod “kućnom srećom“ zapravo se podrazumevaju dve biljke poznate pod latinskim imenima Soleirolia soleirolii i Nertera granadensis.
Soleiroila soleirolii je poreklom sa Sardinije. Odgovaraju joj sunčana mesta zaštićena od direktnih sunčevih zraka ili polusenka. Njene sitne stabljike obrasle majušnim listovima brzo se šire i ispunjavaju celu saksiju. Kućna sreća ne voli preveliku toplotu niti suv vazduh, a najbolje uspeva na temperaturi između 10 i 20 stepeni. Zemlja u saksiji potrebno je uvek da bude vlažna, ali ne preterujte sa zalivanjem jer će biljka istruliti. Voda se sipa u podmetač, a ukoliko je vazduh u prostoriji previše suv, listiće možete povremeno orošavati mlakom vodom. Izbegavajte vodu bogatu krečnjakom, jer od nje na listićima mogu ostati mrlje. Da bi imala grmolik oblik, grančice i listiće potrebno je orezivati, najbolje u rano proleće. Odsečene izdanke možete koristiti za razmnožavanje biljke - zabodite ih u mešavinu peska i treseta, redovno ih zalivajte i brzo će se ožiliti.

Slika

Nertera granadensis je poznata kao koralna mahovina, jer njen gusti tepih od zelenih listića ukrašava mnoštvo narandžastih koralnocrvenih ili kremkastih bobica veličine graška, koje opstaju tokom cele zime. Potiče sa Anda i Novog Zelanda. Za uzgajanje zahteva slične uslove kao Soleiroila soleirolii - svetlo mesto (bez direktnog sunca) ili polusenku. Nikako joj ne odgovaraju temperature niže od 10 stepeni. Zaliva se iz podmetača, tokom proleća i leta dva-tri puta nedeljno, a u zimskom periodu jedanput u sedam dana (ostavite 20 do 30 minuta da pije vodu, pa višak vode prospite). Nertera zahteva visoku vlažnost vazduha, ali se ne sme orošavati. Najbolje je saksiju sa nerterom staviti na sloj vlažnih kamenčića. Presađuje se u plitku saksiju u što rastresitiji substrat.

Nertera granadensis razmnožava se u proleće deobom korena ili iz semena. Kada bobice počnu da se suše treba ih pažljivo ukloniti i sačuvati dok se potpuno ne sasuše, a kasnije ih iskoristite kao seme.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Sobne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 01 Jun 2012, 03:58
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10703

OffLine
Zimske lepotice - ciklama, azaleja, jasmin

Među sobnim biljkama koje baš u ovo vreme pokazuju raskošnu lepotu cvetova su azaleje, ciklame, kalanhoje i sobni jasmin

Slika
Raskošna lepota cvetova azaleje, ciklame, kalanhoje i jasmina

Dugi i hladni dani su pred nama, ali nema razloga da čekamo proleće da bismo uživali u živopisnim bojama cveća. Među sobnim biljkama koje baš u ovo vreme pokazuju raskošnu lepotu cvetova su azaleje, ciklame, kalanhoje i sobni jasmin.
Azaleja cveta tokom cele zime, do sredine proleća. Cvet može da bude jednostruki ili dupli u beloj, roze, crvenoj boji ili šatiran. Odgovara joj svetlo mesto zaštićeno od podnevnog sunca i prohladan prostor u kojem je temperatura od 13 do 18 stepeni. Ukoliko je u prostoriji topao i suv vazduh, biljka će odbaciti lišće. Listove svakodnevno prskajte, ne dozvolite da se zemlja isuši i obavezno je zalivajte bar dva puta nedeljno. Azaleju uronite u posudu s mlakom vodom i držite dok ne prestanu da izlaze mehurići vazduha. Najbolje je da koristite destilovanu ili prokuvanu vodu. Da biste povećali vlažnost vazduha biljku držite u podmetaču ispunjenom vlažnim kamenčićima. U periodu cvetanja prihranjujte je đubrivom za rododendrone. Po prestanku cvetanja makazama isecite precvetale cvetove.

Slika

Ciklama Noviji varijeteti ciklama imaju tamnozelene listove srcastog oblika sa srebrno-zelenim šarama. Cvetovi imaju pet latica koje su okrenute unazad, a mogu biti bele, svetloružičaste, ljubičaste boje ili dvobojni. Ciklama cveta od početka jeseni do kasnog proleća. Odgovara joj svetlo mesto zaštićeno od jakog podnevnog sunca i temperatura od 10 do 15 stepeni. U vreme cvetanja zalivajte je odstojalom vodom četiri puta nedeljno, odnosno svakodnevno ako je u stanu toplije.
Prihranjujte je tečnim đubrivom za cvetnice na petnaest dana (osim u periodu mirovanja). Posle precvetavanja, prvih mesec dana biljku zalivajte jedanput nedeljno, zatim na petnaest dana, a na kraju perioda mirovanja u potpunosti prekinuti zalivanje. Ciklamu ostavite da se odmara na tamnom i suvom mestu mesec dana, zatim gomolj izvadite iz saksije, odstranite zemlju, stare listove i trule žilice, pa ga posadite u za broj veću saksiju. Gomolj mora biti tako zasađen da 1/3 njegove visine viri iz saksije. Ciklamu držate na zasenjenom mestu i umereno zalivati, pa kada se pojave prvi listovi biljku prenesite na svetlije mesto, ali izbegavajte jako podnevno sunce.
Kalanhoja ima sitne cvetove sakupljene u cvasti bele, crvene, žute, narandžaste, roze ili ljubičaste boje. Cveta od novembra do marta. Tokom zime treba je čuvati na osvetljenom mestu (najbolje na zapadnom prozoru), na temperaturi od 12 do 15 stepeni. Ne podnosi kvašenje cvetova i listova, niti blizinu radijatora. U zimskim mesecima zaliva se na 15 dana, od maja do avgusta obilno jednom ili dvaput nedeljno, a od septembra do novembra umereno.

Slika

Kalanhoja se prihranjuje u vreme obrazovanja pupoljaka i cvetanja đubrivom za kaktuse, a do kraja leta kompleksnim mineralnim đubrivom. Uklanjajte precvetale cvetove, po završetku cvetanja je orežite, a posle precvetavanja smanjite zalivanje i presadite je u za broj veću saksiju.
Da bi kalanhoja ponovo cvetala trebalo bi da provede 16 časova bez dnevne svetlosti u periodu od šest nedelja.
Sobni jasmin raste kao penjačica veoma brzo i cveta od januara do marta. Cvetovi imaju karakterističan opojno slatkast miris. Odgovara mu svetlo mesto (istočna ili zapadna strana). Zimi biljku treba čuvati na temperaturi od 13 stepeni i zalivati jednom u četiri-pet dana, a leti svaki drugi dan. Tokom proleća i leta sobni jasmin prihranjujte tečnim đubrivom za biljke koje cvetaju. Da bi biljka lepo napredovala potrebna joj je visoka vlažnost vazduha i zato ga treba svakodnevno prskati odstojalom vodom, ali ne i cvetove. Jasminu ne odgovaraju prostorije sa centralnim grejanjem, pa se čuva u prostorijama koje se neposredno ne greju. Leti jasmin zahteva dobro provetrenu prostoriju.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: Sobne biljke - opis,saveti  |  Poslato: 01 Jun 2012, 04:03
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10703

OffLine
Kraljevska begonija

Kraljevska begonija je zeljasta biljka sa puzećim mesnatim i dlakavim stablom dužine od 30 do 70 cm. Cvetovi kraljevske begonije su sitni, neugledni i pojavljuju se tokom leta

Slika

Jedna od najlepših lisnodekorativnih biljaka koje se gaje u sobnim uslovima je kraljevska begonija. Naziv biljke potiče od latinske reči redž koja u prevodu znači kralj. Biljka je poreklom iz Indije, rasprostranjena je i u podnožju Himalaja, a današnji kultivari koji ukrašavaju naše domove u stvari su njeni hibridi.
Kraljevska begonija je zeljasta biljka sa puzećim mesnatim i dlakavim stablom dužine od 30 do 70 cm, često šarenim i veoma upadljivim. Listovi su nepravilnog srcolikog oblika, krupni, široki, naborani, sa oštrim vrhom i talasastim ili nazubljenim krajem. Gornja strana lista je višebojna, najčešće tamnocrvena, siva, metalik, kafena, lila, ljubičasta i svetlo ili tamnozelena. Cvetovi kraljevske begonije su sitni, neugledni i pojavljuju se tokom leta.

Slika

Gajenje – Begoniji odgovaraju svetla mesta zaštićena od direktnog sunca u zimskim mesecima i zasenjena mesta tokom leta, kao i visoka vlažnost vazduha. Ali, listove ne treba orošavati jer to može izazvati njihovo oštećenje, pojavu tamnih fleka i gljivičnih ili bakterijskih infekcija. Zato je najbolje saksiju da okružite tresetom ili mahovinom koju ćete stalno vlažiti, ili biljku staviti u podmetač ispunjen vodom i kamenčićima tako da gornji sloj kamenčića ne bude u vodi. Biljku zalivajte mekom i mlakom vodom iz podmetača da se ne bi pojavila trulež stabla. Leti je zalivajte dva puta nedeljno (pustite da se površina zemlje između dva zalivanja prosuši), a zimi na desetak dana. Begonija se prihranjuje tokom proleća i leta mineralnim đubrivom za zelene biljke ili osmokotom. Jednom mesečno tokom zime možete dodati humusno đubrivo rastvoreno u vodi. Kraljevska begonija se presađuje jednom godišnje, u proleće. Supstrat teba da bude rastresit i blago kisele reakcije, a saksija za presađivanje plića.
Razmnožavanje – Begonija se razmnožava listovima, lisnim isečcima i semenom. Lisni isečci sade se u vlažan pesak i zakorenjuju pri temperaturi od 25 stepeni i visokoj vlažnosti vazduha. Moguće je i razmnožavanje iz semena, ali je velika verovatnoća da će u tom slučaju nove biljke biti različite od majčinske biljke.
Savet - Uvele i obolele listove treba redovno uklanjati i po potrebi prskati fungicidom. Cvetovi se uklanjaju čim se pojave da se biljka ne bi iscrpljivala. Begoniju nemojte držati blizu izvora dima i plinskih isparenja.


Vecernje novosti

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker