Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 21 Okt 2020, 06:35


Autoru Poruka
Dade
Post  Tema posta: Deca  |  Poslato: 09 Sep 2012, 14:28
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
Devet saveta za uspešno navikavanje na nošu


U periodu odvikavanja od pelena nezgode se dešavaju, ali svako dete, brže ili sporije, sa uspehom reši ovaj problem. Pomozite svom detetu da što lakše stekne novu naviku.


Slika


Mnogi roditelji veruju da deca u određenom dobu moraju da se naviknu na nošu. Ipak, morate biti svesni da je to proces i da treba da budete strpljivi. Evo nekoliko saveta...

SAČEKAJTE DA DETE BUDE SPREMNO
Dete će vam, na svoj način, pokazati da je spremno za nošu. Ako može da ostane suvo nekoliko sati, ako traži da mu se zameni prljava pelena, ako pokazuje interesovanje za kupatilo..., vreme je da počnete da ga stavljate na nošu (šolju).

DECA SU RAZLIČITA
Nemojte pritiskati svoje dete jer time nećete ništa postići. Navikavanje na nošu je normalna faza, u koju svako dete ulazi u različito vreme. Sačekajte da vam ono da znak da je došao trenutak za to.

KORISTITE NAGRADU KAO MOTIVACIJU
Nekoj deci su zagrljaji, poljupci i golicanje dovoljna motivacija, ali drugoj je potrebno malo više. Bilo da su u pitanju slatkiši, igračka ili pohvale baka i deka, pazite da svom detetu naglasite njegovo postignuće, a ne nagradu.

RAZLIKA IZMEĐU DANA I NOĆI
Vaše dete će možda koristiti nošu dok je budno, ali će se nezgode dešavati noću. To samo znači da dete treba da nosi pelenu dok ne stekne bolji osećaj o vremenu za spavanje.

IZBEGAVAJTE STRESNE PERIODE
Selidba, novi brat ili sestra, prelazak u drugi vrtić i slične promene su već dovoljno stresne za dete, tako da u tom periodu nemojte da mu namećete dodatne zadatke. Kada je pod stresom, teže mu je da uči nove veštine, a može se i vratiti na one koje je već savladao.

VELIKA NUŽDA ĆE MOŽDA IĆI TEŽE
Možda će se vaše dete brzo navići da koristi nošu za malu nuždu, ali će mu za veliku to biti problem. Dajte mu vremena, ali obratite pažnju da ovo može da krije uzrok drugačije vrste. Ako sumnjate na konstipaciju, posavetujte se sa pedijatrom.

NEZGODE SE DEŠAVAJU
Kao što smo već pomenuli, odvikavanje od pelena je dug proces i greške su dozvoljene. Kako biste ih sprečili, na svaka tri sata ponudite detetu nošu. Kasnije ćete ga pitati sve ređe jer će se navići da sam traži. Ipak, čak i tada nezgode mogu da se dese i nemojte da vas to brine.

NEPOZNATE NOŠE MOGU DA BUDU STRAŠNE
Toaleti na javnim mestima mogu biti glasniji i viši nego oni na koje je vaše dete naviklo. Rešenje je da svaki put kada, naprimer, odete u restoran, prvo sa detetom obiđete kupatilo da ga "upozna" pre nego što bude kritično. Još jedna opcija je da sa sobom nosite portabl-noše.

USPEH JE ZAGARANTOVAN
Najvažnije je da shvatite da je vaše dete glavno i da ono određuje brzinu učenja. To jeste izazov za svakog roditelja, zato dajte i sebi vremena.


S media


Vrh
Dade
Post  Tema posta: Re: Deca  |  Poslato: 09 Sep 2012, 14:31
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
Deca rođena prirodnim putem imaju veći IQ


Razlog za to je protein UCP2 koji utiče na inteligenciju, a čiji je nivo povećan u mozgu dece rođene prirodnim putem


Slika


Deca rođena prirodnim putem imaju veći koeficijent inteligencije u odnosu na bebe rođene carskim rezom, tvrde naučnici sa Jejla.

Razlog za to je protein UCP2 koji utiče na inteligenciju, a čiji je nivo povećan u mozgu dece rođene prirodnim putem.

Naučnici su ustanovili da visok nivo proteina UCP2, u mozgu mališana rođenih prirodnim putem pomaže u očuvanju njihovog kratkoročnog i dugoročnog pamćenja, ključnih komponenata za ljudski stepen inteligencije.

Ovi rezultati istraživanja veoma su važni zbog sve većih zahteva žena da se porađaju carskim rezom.

Opravdanost ovakvih zahteva treba staviti pod znak pitanja i dobro razmotriti ko stvarno mora da se porađa carskim rezom, poručuju naučnici.


Novosti


Vrh
Dade
Post  Tema posta: Re: Deca  |  Poslato: 09 Sep 2012, 14:33
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
Više zeleniša i ribe, zdravije mleko


SZO preporučuje da se deca do šest meseci isključivo doje i nedohranjuju


Slika


SVE više roditelja odlučuje se za dojenje kao najprirodniji i najpraktičniji način hranjenja. Osim savršenog sklada svih hranljivih materija u majčinom mleku i menjanja sastava mleka prema uslovima u kojima se majka i dete nalaze, svakim danom se otkrivaju i nove činjenice o sastavu i zaštitnoj ulozi majčinog mleka u prevenciji alergija i zaštititi od infekcija. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se deca do šest meseci starosti isključivo doje.

Da bi majčino mleko bilo što kvalitetnije a beba dobro napredovala, veoma je važno šta jedete. Kako bi pomogla mamama da što bolje hrane svoje bebe, kompanija "Nestle" u saradnji sa pedijatrima objavila je povodom 20. "Svetske nedelje dojenja" mali priručnik o zdravoj ishrani u toku laktacije, ali i popis onoga šta treba izbegavati.

ZDRAVO

1. Energija - ishrana treba da vam obezbedi dodatnih 500 kalorija dnevno. To je količina energije potrebna za stvaranje 750 ml mleka.

2. U vreme laktacije povećane su samo potrebe za polinezasićenim masnim kiselinama. One su važne za pravilan razvoj mozga i očiju.

3. Jedite jednom - dva puta nedeljno ribu, na primer mariniranu jer je dobar izvor joda i belančevina.

4. Meso, dva-tri puta nedeljno. Isto važi i za jaja.

5. Najmanje dva-tri puta dnevno jedite voće i povrće, i isto toliko puta mleko i mlečne proizvode koji su izvor kalcijuma.

7. Jedite žitarice nekoliko puta dnevno jer su bogate vlaknima.

8. Pijte od osam do 10 čaša vode dnevno.

9. Unos masne hrane i slatkiša svedite na minimum.

ŠKODLjIVO

1. Izbegavajte cigarete i alkoholna pića. U kući u kojoj se puši, za odojče, između ostalog, postoji rizik da će dobijati manje majčinog mleka, rano će "preći" na mešovitu ishranu i neće imati dovoljno odmora.

2. Budite oprezni sa lekovima kada dojite: neki lekovi se prenose u mleko, zato ih ne uzimajte ukoliko vam ih doktor nije propisao.

3. Budite oprezni sa hranom koja ometa varenje, hranu koja može da izazove otežano varenje bebe - luk, kupus, bobičasto voće, začine i dodatke treba pažljivo unositi i obratiti pažnju da li se, eventualno, pojavljuju neke reakcije.

4. Smanjite unos kafe i čaja. Manje količine kofeina (dve šoljice dnevno) su dozvoljene. Ipak, neka odojčad su osetljiva na kofein i postaju uznemirena ili imaju problema sa spavanjem čak i ako majka unosi male količine kofeina.


Novosti


Vrh
Dade
Post  Tema posta: Re: Deca  |  Poslato: 09 Sep 2012, 14:35
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
Čistite igračke jednom nedeljno


Plišane igračke stavite jednom nedeljno u kese za zamrzivač i ostavite u frižideru na nekoliko sati, što će "ubiti" prašinu, bakterije i grinje


Slika


Igračke, posebno plišane, odlično su "skladište" za grinje i prašinu i zbog toga je važno da ih redovno čistite.
To je posebno značajno ako je vaše dete skolno alergijama ili pati od astme, kao i ako imate bebu koja je u fazi da sve što dohvati stavi u usta. Čiste igračke čuvaju dečje zdravlje.
Pored grinja i prašine na njima može biti i teških metala koji mogu da prouzrokuju infektivne bolesti.
Kada kupujete novu igračku obratite pažnju da li može da se čisti, a na onima koje mogu da se peru najčešće postoji uputsvo za održavanje. Detetu nikada nemojte davati da se igra sa novom igračkom dok je ne operete, jer se može dogoditi da se na njoj nalaze virusi ili bakterije.

Stručnjaci preporučuju da igračke čistite jednom nedeljno. Plastične i one koje je moguće očistiti krpom možete da popraskate i sredstvima za dezinfekciju, a potom da ih operete mlakom vodom.

Koristite blage deterdžente i dobro isperite. Ako igračka ima "sakrivene" delove, možete da upotrebite i četkicu, koja će vam služiti samo za to. Kada isperete igračku nemojte je brisati, ostavite da se osušu na vazduhu. Ukoliko piše na deklaraciji, neke plastične igračke povremeno možete da stavite u mašinu za pranje sudova.


Slika


Plišane igračke dobro se peru u veš mašini, ali se dugo suše, pa možete da probate jedan "trik" - stavite ih u kese za zamrzivač i stavite u frižider na nekoliko sati, jednom nedeljno.
To će "ubiti" prašinu, bakterije i grinje, a može da pomogne i usisivač, pogotovo oni sa posebnim dodtakom za igračke. Redovno ih tresite i vetrite, što naročito važi za olišane igračke sa baterijama, koje ne možete prati.

Drvene igračke najlakše se održavaju, mlakom vodom i blagim deterdžentom, ali pazite da ne puštaju boju. U tom slučaju ih bacite, jer stručnjaci tvrde da je to dokaz slabog kvaliteta.
Igračke koje deca koriste tokom kupanja posle svake upotrebe obavezno osušite, jer su "odlične" za razvoj plesni i buđi. Isperite ih od sapunice mlakom vodom i osušite peškirom ili krpom.

Takođe, ako se druga deca igraju sa igračkama vašeg deteta, a kašlju ili su prehlađena, operite ih posle posete, jer se na taj način lako prenose infekcije. Igračke treba češće da perete i kada je vaše dete bolesno, kao i onda kada su uprljane hranom.
Dete treba što češće da pere ruke, jer će i to sprečiti da se igračke prljaju. Možete i zajedno da ih perete, mališanima će to biti jako zabavno i steći će naviku da se igraju sa čistim igračkama. Neke od njih se jako teško peru i takve ne bi trebalo ni da kupujete.
Pedijatri kao prevenciju savetuju i da ograničite broj igračaka koje dete stavlja u krevet i da njih ne iznosite napolje, odnosno da ne budu na podu ili u autu. Takođe, dobro je i da se rešite svih igračaka koje su polomljene, jer se one mnogo teže čiste i lakše skupljaju nečistože.
Kada se oslobdite viška, u kući će automatski biti manje prašine, pa će i igračke biti "bezbednije".


Novosti


Vrh
Dade
Post  Tema posta: Re: Deca  |  Poslato: 09 Sep 2012, 15:01
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
Pranje zuba od “malih nogu“


Šta sve dečiji zubari i psiholozi predlažu roditeljima...


Slika
Sa dve godine dete već može samostalno da koristi četkicu


DA BISTE izbegli pojavu karijesa kod dece, važno je da ih što pre naučite da koriste četkicu za zube.

To najčešće nije lak zadatak, jer mališani ne vole da trljaju zubiće, pogotovo ne svakodnevno, pa na sve načine pokušavaju da izbegnu ovu obavezu.

Evo šta dečiji zubari i psiholozi predlažu roditeljima...

- Sa dve godine dete već može samostalno da koristi četkicu, pa mu nabavite neku sa veselim motivima koja će da ga motiviše na pranje zubića.

- Mala deca ne znaju da nanesu pastu u optimalnoj količini, najčešće stave mnogo i steknu odbojnost prema pranju. Najbolje je da im roditelji pomognu u tome, a dokazano je da manja količina efikasnije pere jer velika pena sprečava da četkica otkloni sve tragove hrane i deluje agresivno.

- Nemojte da dozvolite da dete ode na spavanje dok ne opere zube, česti ustupci po ovom pitanju će se kasnije kad odraste pretvoriti u naviku.

- Mališani vole da rade isto što i odrasli, jer se tada ne osećaju inferiorno, pa porodično pranje zuba može da bude veoma zabavno i korisno.

- Posle svakog obroka dajte detetu da popije vodu jer ona čisti usnu duplju od bakterija.


Novosti


Vrh
Dade
Post  Tema posta: Re: Deca  |  Poslato: 09 Sep 2012, 15:02
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
Fiskultura za prava leđa


Svega 15 odsto osnovaca u Srbiji nema deformitet kičmenog stuba. Promene na kičmi, stopalima ili kolenima mogu u potpunosti da se isprave do 17. godine


Slika


KRIVA kičma, ravna stopala i gojaznost - glavni su problemi koji muče današnje osnovce. U Srbiji svega 15 odsto školske dece nema nijedan deformitet kičme. Svi ostali imaju promene na kičmenom stubu koje često ni oni, ni roditelji i nastavnici, uopšte nisu ni primetili.

Koliko je situacija dramatična, najbolje govori poslednji izveštaj Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”(za 2011. godinu) po kojem 18.474 dečaka i devojčica u Srbiji ima naznačenu ili izraženu kifozu - iskrivljenu kičmu u vidu kifle. Uz to, skoliozu, bočno iskrivljenje kičmenog stuba, ima 27.021 osnovac u našoj zemlji. Lordozu, odnosno zakrivljenost kičme u vratnom ili slabinskom delu, ima 1.192 đaka.

- To je izuzetno veliki broj deformiteta, a postoje nagoveštaji da će broj biti veći - kaže za “Novosti” dr Vladimir Obradović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Domu zdravlja “Stari grad” u Beogradu, stručnjak za medicinu i biologiju sporta.

Prema njegovim rečima, na vreme otkriveni deformitet kičme, stopala ili kolena može u potpunosti da se ispravi do 17. godine, i to je najvažnija poruka roditeljima i svima koji se bave decim.

Naš sagovornik ističe da je od svih poremećaja, urođenih oko sedam odsto i njihov broj stagnira. Problem je sa deformitetima koji su srednje izraženi ili teži i oni se kreću u rasponu od 30 do 70 odsto. Baš njihov trend je, nažalost, u porastu.

Na koji način može da se reši ovaj težak zdravstveni problem koji izaziva ozbiljne posledice u kasnijem životnom dobu, a košta i društvo?

- Preventiva treba da počne u vrtiću - odgovara dr Obradović. - Smatram veoma značajnim i rekreativno bavljenje nekim od bazičnih sportova (atletika, plivanje, gimnastika, rvanje). Deca bi trebalo od šeste do devete godine da se bave nekim bazičnim sportom, a tek kasnije da se usmere na jednu aktivnost. Zbog izostanka takve prakse imamo mnogo profesionalnih sportista koji ne znaju da trče. Gimnastika i atletika trebalo bi da budu zastupljene u školi. Nema razloga da ovi sportovi ne budu dostupni, jer su besplatni (trčanje, na primer). U suprotnom, kasnije će morati da se leče teški deformiteti, ali i kardiovaskularne bolesti.

Znatan deo odgovornosti za celu situaciju, smatra naš sagovornik, snose i roditelji. Masovna popularizacija određenih sportova i prevelike želje i očekivanja majki i očeva mališanima “lome” kičmu. To je problem, kako kažu stručnjaci, mnogih zemalja u razvoju, u kojima roditelji pokušavaju preko dece da profitiraju i porodici obezbede bolji materijalni status. Tako, na primer, tenis krivi kičmu, a roditelji podstiču mališane i masovno ih vode na treninge.

Naš sagovornik navodi da fizijatre često posećuju mladi ljudi, stari 25 ili 30 godina sa deformitetima i promenama karakterističnim za petu ili šestu deceniju života. Ali, kada treba da dođu na korektivne vežbe zbog krive kičme, kaže doktor, od njih 10 samo dvoje dolazi redovno.

- Način života, nepravilno sedenje u školi, za kompjuterom, pred televizorom, samo dodatno utiču na deformaciju kičmenog stuba - objašnjava naš sagovornik. - Ali zato, u sredinama gde se preventiva bolje sprovodi, gde se rade korektivne vežbe i deca bave nekim bazičnim sportom, problemi sa kičmom su manje izraženi. Zbog toga je “školska fiskultura” pravi lek na duge staze.

NERAZVIJENI

ŠKOLARCIMA glavobolju zadaje i deformitet stopala. Skoro svaki 10. učenik ima neku deformaciju. Poslednji podaci ukazuju i da je skoro 20 odsto đaka telesno nerazvijeno. Praktično, svako peto dete nema odgovarajuću težinu i visinu.
Uprkos svim ovim podacima, besplatnih sportskih treninga u Srbiji gotovo da i nema. Časove fizičkog učenici gledaju da izbegnu koliko mogu, jer se zdrav život ne populariše. A, i oni koji bi se možda bavili fiskulturom nemaju adekvatne uslove. Poznato je da od 1.800 škola u Srbiji više od 500 nema fiskulturnu salu.


Novosti


Vrh
Dade
Post  Tema posta: Re: Deca  |  Poslato: 09 Sep 2012, 15:04
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
Male tajne srećnih porodica


Deca vole rutinu, možda ne baš svakodnevnu, ali nedeljna je poželjna


Slika
I mali porodični rituali, kao što su izleti u prirodu, raduju decu


PSIHOLOZI tvrde da, iako reči „porodična tradicija“ zvuče pomalo staromodno, deci je upravo to potrebno.
Oni vole rutinu, možda ne baš svakodnevnu, ali nedeljna je poželjna.
Zbog prezaposlenih roditelja, porodice su sve ređe okupljene za trpezom.
Ali, kako su zajednički obroci veoma važni jer zbližavaju članove porodice, nastojte da zajedno jedete barem vikendom.
I mali porodični rituali, kao što su zajedničko pečenje kolača, mesečni izleti u prirodu i slično, raduju decu i čine da se ona osećaju zaštićenima.

Evo još nekih malih tajni srećnih porodica:

Grlite se što više. Na taj način bićete povezaniji, bliskiji.

Što više se smejte. Ne morate izigravati mamu ili tatu klovna. Dovoljno je da budete duhoviti i spremni i da najobičniji peh u kući pretvorite u razlog za gromoglasan smeh.


Slika


Ne opterećujte decu sa mnogo vanškolskih aktivnosti, jer to ne odgovara ni njima, ni vama. Njima oduzimate deo slobodnog vremena, a sebi namećete obavezu dovođenja, razvoženja na treninge ili probe.

Nastojte da se ne prepirete pred decom. Ako se ipak dogodi da vas dete zatekne u svađi, objasnite mu da je sve u redu.

Zaboravite na TV. Umesto da kao hipnotisani gledate u ekran, posvetite deci pažnju i što više razgovarajte sa njima, ali se i igrajte. Zajedničkom igrom stvorićete snažne porodične veze i uspomene na vožnju bicikla, sklapanje slagalica i slično.

Dom bez povišenog tona je ključ za porodičnu sreću. Naravno, pravila moraju da se znaju i poštuju, a ukoliko ih neko prekrši, od vike i dreke uvek su poželjnije sitne kazne.


Novosti


Vrh
Dade
Post  Tema posta: Re: Deca  |  Poslato: 10 Sep 2012, 13:45
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
Deca sve manje čitaju iz zadovoljstva


Procenat dece koja čitaju iz zadovoljstva je opao jer je njihovo slobodno vreme prenatrpano drugim aktivnostima. Više od petine nikada ne čita „za svoju dušu”, rezultati su istraživanja sprovedenog u Britaniji.


Slika


Sve manje dece čita i stripove i časopise, a najčešći pisani materijal koji im je pred očima su - SMS-ovi.

Kada je istraživanje prvi put sprovedeno 2005. oko 40% dece je izjavilo da čita svakodnevno u slobodno vreme. Ta brojka je sada spala na oko 30 odsto.

Mladi čitaoci odriču se knjiga zarad TV-a; 54% ispitanih više voli da gleda u mali ekran nego u knjigu.

„Ovo je zabrinjavajući trend u čitalačkim navikama mladih”, kazao je Džonatan Daglas iz Trusta za nacionalnu pismenost. „Vlada kora učinit nešto da omogući deci više vremena za čitanje”.

Studija je pronašla i jasnu vezu između čitanja van obaveznog štiva i dobrog uspeha u školi.


B92


Vrh
Dade
Post  Tema posta: Re: Deca  |  Poslato: 12 Sep 2012, 15:41
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
Prvi put sa bebom na planini


Pravih kontraindikacija nema, ali vredi poslušati savete stručnjaka koji upozoravaju samo na dve stvari


Slika
Bebe mlađe od godinu dana ne bi trebalo voditi na planine čija visina prelazi 1.500 m.


Vaša beba je tek napunila dva meseca i ovih dana vam se ukazala prilika da sa njom provedete nekoliko dana u planini.

Sada kada su letnje vreline na izmaku, a metreolozi predviđaju još lepih, sunčanih dana, radujete se tom zajedničkom boravku na svežem vazduhu, ali se ipak pitate postoje li kontraindikacije za boravak novorođenčeta na planini?

Pravih kontraindikacija nema, ali vredi poslušati savete stručnjaka koji upozoravaju samo na dve stvari:

Bebe mlađe od godinu dana ne bi trebalo voditi na planine čija visina prelazi 1.500 m.

Trudite se da nipošto ne menjate bebine navike u ishrani i spavanju.

Tako sasvim malim bebama, čija je glavna ishrana mleko, ne treba davati da piju nepasterozovano, tek pomuženo kravlje mleko, dok mališanima koji su tek počeli da jedu čvrstu hranu ne treba davati da probaju lokalne mlečne proizvode, pogotovo ako vam nije poznato u kakvim uslovima se oni pripremaju.


Novosti


Vrh
Dade
Post  Tema posta: Re: Deca  |  Poslato: 12 Sep 2012, 15:45
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
Produženi boravak


Boravak je neka vrste podrške porodici, tvrde stručnjaci, jer deca lakše stiču radne navike i urade sve zadatke


Slika
Deca do deset godina nisu ni dovoljno zrela da budu sama kod kuće


Počela je nova školska godina, a kao i svake godine vlada veliko interesovanje roditelja za produženi boravak u školi.

Mališani, pogotovo u prvom razredu, imaju tek tri ili četiri časa dnevno, a roditelji nemaju kome da ih ostave dok su na poslu.

Psiholozi tvrde da su prednosti produženog boravka višestruke.
Naime u periodu od pola 12 do 17 sati, koliko obično traju boravci pri osnovnim školama, deca uz pomoć učitelja rade domaći zadatak, druže se sa vršnjacima, usvajaju radne navike i uče se odgovornosti.

Za školarce su organizovane i brojne kreativne radionice, kako bi se deci na kvalitetan i edukativan način popunilo slobodno vreme.

Česti su i boravci u prirodi, koji se praktikuju dok god vremenske prilike dozvoljavaju. Kada roditelji dođu po njih, deca su zavšila sve obaveze koje imaju prema školi i mogu da provode ostatak dana u igri i zabavi. Istraživanja pokazuju da roditelji sve manje vremena provode sa decom, a kada još imaju i zajedničke obaveze oko škole, vreme koje deca provode sa roditeljima i tokom kojeg najbolje grade čvrste i iskrene odnose, svodi se na minimum.
Zato je boravak i neka vrste podrške proodici, tvrde stručnjaci, jer pomaže i deci i roditeljima.
Deca su u grupi uglavnom disciplinovanija, pa su radne obaveze olakšane, a roditelji rasterećeni "učenja" sa decom i proveravanja domaćih zadataka.

Deca do deset godina nisu dovoljno samostalna da bi obaveze oko domaćeg zadatka mogla u potpunosti sama da izvršavaju, a takođe, nisu ni dovoljno zrela da budu sama kod kuće. Zbog svega toga, produženi boravak velika je prednost i pomoć. Vreme provedeno sa vršnjacima i učiteljima decu uči raspoređivanju obaveza, jer svaki dan rade domaći u isto vreme, igraju se po utvrđenom rasporedu, što je jako dobro za usvajanje radnih navika. Bez obzira koliko je dete talentovano ili nadareno, ako od prvog školskog dana ne usvoji radne navike, mala je verovatnoća da će se talenti pravilno razvijati, tvrde stručnjaci.

Boravak pruža još jednu dobrobit dečoj psihi i zdravlju - eliminiše mogućnost da dete svo svoje slobodno vreme provede isključivo ispred televizora ili računara, već mališanima nudi kreativniji i njihovom uzrastu primereniji način zabave.


Novosti


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker