|
Autoru |
Poruka |
Naopak
|
|

N

Pridružio se: 05 Apr 2013, 20:20 Postovi: 14794
|
Srećan BADNJI DAN svima koji slave
_________________ Uz vetar sam uvek is'o i nikoga nisam sis'o, od malena radim tako ja sam rodjen naopako!
˙ɐɾ ı oıq ɥıq ǝu oʇsɐz ɐd 'oʞɐdoɐu ǝɾ ǝʌs
|
|
|
|
|
nero
|
|

sanjam ciklamu
Pridružio se: 17 Maj 2012, 02:39 Postovi: 2232
|
...srećni praznici.. 
_________________ Na grešnicama se uči.
|
|
|
|
|
casual
|
|

*

Pridružio se: 24 Sep 2012, 00:31 Postovi: 9053
|
Otisao sam do pijace kupio badnjak, ono proklijalo zito za badnjak sa malom svecom, par sitnica jos, suvo voce i jos ponesto... otisao i preuzeo pecenicu koju sam pre par dana narucio. i to je to. Badnja vecera sa roditeljima kao i Bozicni rucak. Posle do crkve i to je sve. A tamo negde u manjim sredinama, sve to pocinje mnogo ranije... Tamo negde se ljudi druze, manje ih je i poznaju se. Upuceni su jedni na druge. Na Tucindan se kolje prase, pa se ljudi koji prolaze ulicom jave domacinu koji je srecan jer su mu dosli sinovi i cerke iz daleka, iz velikih gradova. Pa komsije daju savete, pa se svrati pa se pije domaca rakija i domace vino, kuvano naravno. I tako je u svakoj kuci, sve je zivo, veselo... Onda se nosi meso na proveru, pa se i tamo ljudi srecu i pozdravljaju i druze... Sutradan na Badnji dan se ide u sumu, po snegu, trazi se drvo, pravo, mlado, da se isece badnjak. Sve to ima neki miris i svuda se oseca neka radost i mir... Zatim se pece pecenica, vrti se razanj, vino i rakija su sastavni deo tradicije pecenja bozicnog praseta Kada prase bude peceno, ostavi se da se ocedi i ohladi. Prvi mrak i Badnjak se unosi u kucu, svi te posipaju zitom, orasima, kukuruzom, sitnim parama... Zatim se unosi prase i stavlja se obicno u ostavu, da prenoci. Badnje vece, svi okupljeni oko stola, po podu kuce zitarice, vecera je posna, majke, strine, ujne, su spremile veliki asortiman posnih jela i kolaca... Deca trce okolo, igraju se, galame, srecna su... Posle vecere se ide u crkvu i lozi se Badnjak. Tu se ljudi opet srecu i druze se, vide se oni koji se dugo nisu videli, oni koje je zivot odveo na razne strane. Docekuje se ponoc, BOZIC JE! Zvone crkvena zvona, i niko ne zna ni zasto ni kako ali neka radost im navire, neki mir u dusi. To je onaj deo Svetog Duha koji moze svako da oseti u to doba. Posle toga se u tisini ide kuci, ljudi su ispunjeni mirom i zadovoljstvom. Ujutru rano, dolazi polozajnik ili polaznik, "Hristos se rodi domacine" a domacini i ukucani odgovaraju "Vaistinu se rodi" i posipaju ga opet zitaricama i parama i polaznik se daruje poklonom i novcem. Ko koliko ima. Polaznik zasece pecenicu i pozeli srecnu i bericetnu godinu, sretan Bozic i svi se okupe za sto i dorucak moze da pocne. Posle dorucka se opet ide u crkvu, tamo se ljudi srecu i ljube, cestitaju Bozic jedni drugima. Liturgija uveliko traje, Sveti Duh se oseca svuda okolo. Zatim se svako uputi svojoj kuci, odmara se, jede se i pije u krugu porodice, razgovara se i planira, porodica se opet zblizava i sve je lepo, sve je mirno, veselo i idilicno. A napolju provejava sneg. Bozic je... Eto, ponesto od svega ovoga sam doziveo, ponesto procitao a ponesto pustio masti na volju. Ali ja Bozic tako zamisljam. A ovaj nas, gradski, rutinski, nekako se sve svodi na odradjivanje pa ja svake godine na Badnje vece pozelim da opet budem malo dete i opet dozivim radost, spokoj i mir koji Bozic nosi sa sobom. Ljudi srecan vam Badnji dan i vece... ![[001_smile.gif] [001_smile.gif]](./images/smilies/001_smile.gif)
|
|
|
|
|
Picard
|
|

P

Pridružio se: 15 Maj 2012, 19:58 Postovi: 11945
|
|
|
|
|
Senka
|
|

Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07 Postovi: 46092
|
Cas,sve si opisao kako se u mom mjestu odvija...sve je baš tako... S tim što se badnjak proveze kroz cijeli grad,da ga svi vide...i onda će ga večeras upaliti pred crkvom...a u crkvi se organizuje i pijukanje...i svake godine se iznenadim koliko i odrasli idu da kupe one bombone,orase,lješnjake...i guraju se sa djecom ...  ...ali,lijepo je to... Samo ove godine nema snijega...ali se puca više nego ikada... ![[001_smile.gif] [001_smile.gif]](./images/smilies/001_smile.gif)
|
|
Mojne
|
|

mojne
Pridružio se: 22 Jan 2013, 14:41 Postovi: 10353
|
|
|
|
|
Molena
|
|

*VIP*
Pridružio se: 16 Maj 2012, 19:49 Postovi: 31310
|
Dragi forumasi..Sretan Vam Badnji Dan i Badnja Noc. Da ga provedete onako kako dolikuje a najvaznije je da osjetite srecu i mir u dusi.
_________________ 'Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and life to everything.'
|
|
|
|
|
Boss
|
|

rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:37 Postovi: 11135
|
Hristos se rodi! Srećan Božić svima koji slave. ![[001_smile.gif] [001_smile.gif]](./images/smilies/001_smile.gif)
_________________ Drugi jebu a ti se Muzafere kupaj.
|
|
|
|
|
Astra
|
|

Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58 Postovi: 10711
|
|
|
Senka
|
|

Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07 Postovi: 46092
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 9 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|