|
Autoru |
Poruka |
Nora
|
|

rang

Pridružio se: 05 Jun 2012, 18:35 Postovi: 539
|
Đoković: Federer i sa 30 želi da bude najbolji On je neverovatan. kaže najbolji igrač sveta Iako je do duela najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića i Švajcarca Rodžera Federera ostalo da Srbin u četvrtfinalu savlada boljeg iz meča Gaske - Majer, a nekada najbolji igrač planete bude bolji od Rusa Miše Južnjog, mediji i navijači već prave prognozu za novi okršaj uz Španca Rafaela Nadala po mnogima najboljih igrača svih vremena.
Novak je zato na konferenciji za medije posle pobede nad Viktorom Troickim 3:0,još jednom pokazao veliko poštovanje prema Federeru.
"On je neverovatan. Federer ima 30 godina i još uvek je gladan pobeda. I dalje želi da bude prvi na svetu. Dokazuje zašto je jedan od najboljih igrača ikada - rekao je Novak.
Đoković nije želeo da učestvuje u kontroverzama o rasporedu na terenima "Ol Ingland kluba".
"Imao sam sreće, jer sam igrao na Centralnom terenu. Osećate se mnogo bolje, kada meč završite na vreme. Ne znam šta da kažem o Mariju, da li su pogrešili ili ne. Teško je reći, jer je nemoguće da na Vimbldonu imaju prednost samo domaći igrači. Međutim, mislim da su se ljudi iz ATP-a i ATF-a pobrinuli da svi budu podjednako zastupljeni", kazao je prvi teniser sveta.Kurir
_________________ "SUDBINA MESA KARTE - MI IGRAMO." SOPENHAUER
|
|
|
|
|
Nora
|
|

rang

|
Godinu dana otkako je Novak postao broj jedanŽELIM JOŠ DUGO DA VLADAM! Tog 4. jula 2011. sve je delovalo kao najlepši san. Godinu dana kasnije to je realnost - Novak Đoković je najbolji igrač planete i jedan od najboljih koji se ikada latio reketa i loptice.
Ako broj osvojenih grend slem titula to možda ne potvrđuje, trebalo bi se samo podsetiti da se nalazimo u zlatnoj eri tenisa i koga je sve Beograđanin morao da nadvisi kako bi ostvario svoje dečačke snove. - Moja ambicija oduvek je bila da budem broj jedan i najbolji u onome što radim. Ceo svoj život sam posvetio ovom sportu i prošle godine sam uspeo da ostvarim dva najveća cilja - prvo mesto na ATP listi i titulu na Vimbldonu - rekao je Đoković pred još jedno četvrtfinale grend slema koje je obezbedio trijumfom nad Viktorom Troickim. Da je rođeni šampion, potvrđuje i podatak da nije kao mnogi podlegao pritisku koji sa sobom nosi kruna teniskog kralja. - Razlog za to je što, kad se sva buka slegla, ja sam i dalje osećao glad za novim uspesima. Trenutno igram najbolji tenis u karijeri i trudim se koliko god mogu da ostanem tu gde sam sada. Ne opterećujem se rang-listom, trudim se da na velikim turnirima odigram najbolje što mogu, a plasman će doći sam po sebi - kazao je Đoković i potvrdio reči Rodžera Federera. Kada je reč o Švajcarcu koji se nalazi baš u Novakovom delu žreba, on je pobedom nad Ksavijerom Malisom upisao 33. uzastopni plasman u grend slem četvrtfinale, što je oduševilo i samog Đokovića. - Još jedno neverovatno dostignuće Rodžera. On je najuspešniji teniser, posebno na velikim turnirima. Ima čak 16 grend slem titula i želi još više - pohvalio je Nole svog velikog rivala. Danas sa Majerom Novak Đoković će se danas u četvrtfinalu Vimbldona sastati sa Nemcem Florijanom Majerom, koji je bio bolji od Francuza Gaskea sa 6:3, 6:1, 3:6, 6:2. U dosadašnjem delu karijere, Nole je samo jednom odmerio snage sa Majerom, i to na turniru u Dubaiju kada je najbolji svetski teniser slavio sa 7:5, 6:1, a 2010. u Roterdamu Nemac je predao meč. Debitanti na prvom mestu 1. Rodžer Federer 237 2. Džimi Konors 160 3. Lejton Hjuit 75 4. Novak Đoković 53 5. Rafael Nadal 46 6. Ilie Nastase 40 7. Andre Agasi 30 8. Stefan Edberg 24 9. Mats Vilander 20 10. Pit Sampras 19 * broj uzastopnih nedelja provedenih na čelu od dolaska na vrh ATP listeAlo
|
|
|
|
|
Nina
|
|

Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33 Postovi: 5555
|
Nadal otkazao humanitarni meč sa Đokovićem
Španski teniser odustao je, zbog problema sa povredom kolena, od humanitarnog meča sa Srbinom na stadionu Santijago Bernabeu u Madridu

Španski teniser Rafael Nadal odustao je danas, zbog problema sa povredom kolena, od humanitarnog meča sa Novakom Đokovićem na stadionu Santijago Bernabeu u Madridu.
Nadal je naveo da mu je potrebna pauza od dve nedelje i da želi da bude spreman za 27. jul i početak Olimpijskih igara u Londonu, Humanitarni meč na stadionu Reala trebalo je da bude održan 14. jula.
- Želim da se izvinim svima, pogotovo navijačima koji su već kupili ulaznice za meč. Nažalost, neću moći da izađem na teren u Madridu. Lekari su mi pregledali koleno i saopštili mi da moram da mirujem narednih 15-ak dana. Već sam započeo tretman koji bi trebalo da mi pomogne - navodi se u Nadalovom saopštenju.
Jedan od organizatora humanitarnog meča bila je i fondacija madridskog Reala.
Nadal je obećao da će se potruditi da humanitarni meč sa Đokovićem bude organizovan čim se ukaže prva sledeća prilika.
Španski teniser nedavno je neprijatno iznenadio svoje navijače i izgubio u drugom kolu Vimbldona od Čeha Lukaša Rosola. Novosti
|
|
|
|
|
Nina
|
|

Moderator

|
Novak: Jedva čekam duel sa Federerom
Rodžer je zaista veliki šampion. Uvek mi je zadovoljstvo kada igram protiv njega, poručuje iz Londona najbolji teniser sveta koji brani titulu na Vimbldonu

BLOKBASTER polufinale će uzdrmati Vimbldon! Novak Đoković i Rodžer Federer, posle ekspresnih pobeda nad Florijanom Majerom 6:4, 6:1, 6:4, odnosno Mihaelom Južnjim 6:1, 6:2, 6:2, odmeriće u petak snage u meču koji bi mogao da odredi da li će Srbin i dalje nastaviti da vlada belim sportom, ili će se pak Švajcarac vratiti na presto.
Naime, Noletu je potreban trijumf da bi osigurao prvu poziciju na ATP listi, dok je igraču iz Bazela neophodno da osvoji titulu na grend slemu kako bi napravio rokadu u vrhu.
- Federer je bio dominantan na najvećim takmičenjima. Odigrao je mnogo uzastopnih četvrtfinala i polufinala na slemovima, što dovoljno govori o tome koliko je konstantan u formi. On je veliki šampion, i predstavlja ogroman izazov na terenu. Jedva čekam taj meč - rekao je Đoković neposredno po završetku duela sa nepredvidivim Nemcem.
JAGMA ZA „ŠLEZINGER“ LOPTICAMA
SVAKOG dana na Vimbldonu nestane oko 50 „šlezinger“ loptica. Za ceo turnir se naruči oko 54.000 komada, od kojih se 2.000 koristi na dnevnoj bazi. Od toga, pedeset obično završi na tribinama ili van terena, što posetioci zadrže kao suvenire. - Od ljudi se očekuje da ih vrate, ali to se ne dešava uvek. Lakše nam je da kontrolišemo publiku na većim stadionima, ali na onim manjim prosto je nemoguće videti ko je uhvatio lopticu i gde je ona završila - žali se Brajan Mardling, menadžer za distribuciju loptica. I Rodžer je sa osmehom na licu govorio o polufinalu, dok je na televiziji gledao poslednje poene Đokovića u duelu protiv Majera.
- Volim što igram protiv Novaka. Mislim da se nismo do sada sastajali na Vimbldonu. Biće to, samim tim, naš prvi meč ovde, koji će biti jako zanimljiv. To je sigurno - prokomentarisao je Švajcarac.
Nole je danas, posle tri uzastopna meča pod krovom, igrao na otvorenom, na terenu broj jedan, i odlično se prilagodio novim uslovima. Ostvario je 50 vinera (rival samo 14), pogodio sedam asova.
- Na početku je vođena otvorena i izjednačena borba. Izmenili smo brejkove u prvom setu, pa je krenula pauza zbog kiše. Trebalo mi je malo vremena da se naviknem na nove uslove u odnosu na „dvoranske“ iz ranijih mečeva, ali zadovoljan sam igrom i pobedom.
Majer je imao osam prilika da oduzme servis Đokoviću tokom četvrtfinala, ali je samo jednom uspeo da iskoristi tu priliku.
- To govori da je meč mogao da ode u oba pravca. Uspeo sam da sačuvam nerve kada je to bilo najvažnije i da ne dozvolim iznenađenje.
Na putu do četvorice najboljih na Vimbldonu, Novak je ispustio samo jedan set, i to protiv Radeka Štepaneka u trećem kolu, što je pokazatelj da se nalazi u odličnoj formi. Protiv Federera je dobio oba meča u 2012. uključujući i onaj od pre mesec dana na terenima Rolan Garosa, u kom je slavio ubedljivo sa 3:0. Novosti
|
|
|
|
|
Nora
|
|

rang

|
Nole nestrpljiv, Federer hvali Srbina Novak Đoković i Rodžer Federer u međusobnom okršaju, u polufinalu Vimbldona, odlučuju o liderskoj pozciji na ATP listi. Dvadeset i sedmo odmeravanje snaga dvojice tenisera ima specifičnu težinu, Srbin u ovom duelu brani naslov prvog na svetu, brani titulu osvojenu na londonskoj travi prošle godine. Švajcarac napada novi rekord, slavi li po sedmi put na "Ol ingland Tenis klubu", izjednačiće se sa Pitom Samprasom po broju nedelja provednih na čelu liste najboljih tenisera.
Novak Đoković je nakon trijumfa nad Florijanom Majerom izjavio da nestrpljivo čeka duel sa Federerom, te da mu uvek predstavlja zadovoljstvo nadigravanje sa bivšim brojem jedan. Svestan je u isto vreme Novak da ne može pretpostaviti kako će se odvijati meč, s obzirom da će polufinale u Vimbldonu biti njihov prvi okršaj na travnatoj podlozi.
"Videćemo kako će to biti. Federer možda ovu podlogu bolje koristi zbog slajsa, ali ja sam osvojio titulu prošle godine, sada sam opet u polufinalu, tako da se stvarno odlično osećam", rekao je Novak u izjavi za Sportski žurnal pa još dodao:
"Federerova igra na travi je zasnovana na velikoj raznovrsnosti udaraca, sjajno koristi svoj servis. Otvara polje fantastično, koristi slajs za niske odskoke. Agresivan je ali se i dobro brani. Mislim da je za njegov stil igre trava najbolja podloga, smatra Đoković."
Švajcarac je s velikom pažnjom pratio Novakov duel sa Majerom, s obzirom da je pre našeg tenisera izborio plasman u polufinale (savladao Rusa Južnjeg, 6:1, 6:2, 6:2).
U najavi meča protiv Novaka Đokovića, premijernog na Vimbldonu, sjajni švajcarski teniser je rekao:
" Uspeo je da ostavi iza sebe mnogo stvari koje su mu u prošlosti pravile probleme. Sada je kompletan igrač", priznao je Federer.
Srbin je u poslednjih šest od sedam mečeva bio bolji od Švajcarca, pa Federer s razlogom iznosi niz pohvala na račun Đokovića.
"Uvek je bio dobar i veoma opasan. Odigrali smo mnogo mečeva. Kada za rivala imate vrhunskog tenisera kao što je Novak, nije gotovo dok se ne odigra poslednji poen. On je igrač koji iz svih pozicija može da osvoji poen i zato nije gotovo dok sudija ne označi kraj."
Federer se dotakao i navodnog sukoba sa srpskim teniserom, u prošlosti je Švajcarac komentarisao Đokovićevo ponašanje, bilo je i teških reči, ali ...
"To je do vas, medija! Nije da vas krivim, ali volite da napravite netšo između top igrača. Istina je da sam bio ljut na Novaka kada je igrao protiv mog prijatelja Stanislava Vavrinke, ali pričali smo o tome, sada je naš odnos u redu. Poštujem Novaka. Ali da li sam izašao na večeru sa njm?! Odgovor je ne. Ipak, sa njim je lepo sarađivati. Nema problema između nas, nadam se da mi verujete" , istakao je Federer.
Polufinale je na programu u petak popodne.Mondo
|
|
|
|
|
Astra
|
|

Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58 Postovi: 10711
|
Novak Đoković: Idem odmah na odmor!

U momentu dok dok Rodžer Federer i Endi Marej budu vodili bitku za novog šampiona Vimbldona, brojne rekorde i istoriju, i odlučivali o tome ko će biti kralj belog sporta, Novak Đoković će biti kilometrima daleko od Londona i Centralnog stadiona “Ol Ingland” kluba. Nije naš teniser planirao da sedmog jula potraži avionsku kartu kako bi napustio prestonicu Engleske, nadao se da će datum povratka sa Ostrva biti par dana kasnije od toga, ali Švajcarac ga je zasluženo pobedio u polufinalu 3:1 u setovima i izbacio sa grend slema. Samim tim, Noletu ostaje da se odmori, što pre zaboravi na poraz od rivala iz Bazela, i pod hitno analizira zašto nije u stanju da u kontinuitetu pruža partije kao iz 2011. Prošle godine ste odigrali savršene slemove. Da li ste očekivali da ovog puta to neće biti tako? “U poređenju sa prošlom godinom, ljudi mogu da kažu da 2012. nije tako sjajna po rezultatima za mene. Ali, ako pogledate, možete da vidite da sam osvojio grend slem, igrao finala, polufinala, osvojio nekoliko velikih turnira i bio na korak do titula”, ističe Đoković. Koliko ste zadovoljni ostvarenim? “Zadovoljan sam kako sve ide. Možda sam razočaran kako sam odigrao nekoliko mečeva, ali to je i normalno. Teško je uraditi i ponoviti sve ono iz 2011, a nisam ni očekivao od sebe tako nešto. Svaka godina je različita, to je očigledno.” Kako ocenjujete svoje partije ove sezone? “Osećam se dobro u vezi sa svojim igrama i plasmanima, generalno govoreći. Samopouzdanje je i dalje tu, dobra izdanja pružam na grend slemovima. Potrebno mi je samo da nastavim vredno da radim i nadam se najboljem.” Postoji li neki konkretan razlog zašto ste izgubili oštrinu na drugom udarcu? “Nisam se dobro osećao prethodnih dana. Tokom pet ili šest dana uoči polufinala mi je bilo loše, ali neću o tome da pričam.” Da li mislite da je Federer favorit u finalu? “Uzevši u obzir bogatu prošlost koju ima na Vimbldonu, svakako da je favorit.” Rodžer nije osvojio veliku titulu nekoliko godina i mnogi su ga otpisali. Da li ste tada verovali da može da se vrati u vrh? “Uvek je on bio u vrhu. Nije osvojio slem poslednjih par godina, ali je stizao do finala i polufinala. Uvek je igrao neizvesne mečeve protiv bilo kog rivala. Ovo je tenis. Bio je dominantan, onda je došao Nadal koji je stvorio veliki rivalitet sa Švajcarcem. Tu smo Marej i ja, uz nekoliko drugih igrača. Sve to čini ovu eru u muškom tenisu veoma interesantnom.” Hoćete li ostati na finalu? “Neću gledati finale. Idem odmah na odmor.” Šta planirate da radite do Olimpijskih igara? “Bilo je ovo dugih pet, šest meseci za mene. Nisam imao prilike da se odmaram mnogo. Sada ću uzeti malo slobodnog vremena i potrudiću se da misli skrenem sa tenisa. Potom se vraćam u ritam, kako bih se spremio za Olimpijske igre kojima se jako radujem.” Bićete u prilici da na terenima Vimbldona ponovo krenete ka vrhu na OI? “Igre su vrhunac svih sportova. Zaista se radujem što ću igrati ovde ponovo. Jedva čekam i da vidim kako će sve da izgleda, kakva će biti trava. Trudiću se da uživam u svakom momentu provedenom na OI”, zaključuje najbolji teniser sveta. Svet
|
|
Nora
|
|

rang

|
Novak: Rodžer je najbolji Ako Federer osvoji Vimbldon i postane broj jedan, to će biti zasluženo, kaže Đoković Ljuljanje trona. Novak Đoković, najbolji svetski teniser (bar još danas), nije uspeo da odbrani vimbldonsku krunu. U slučaju da Rodžer Federer, koji ga je savladao u polufinalu, osvoji titulu u današnjem (15.00) finalu sa Endijem Marijem, Nole će ostati i bez zvanja najboljeg tenisera na planeti.
Iako je Srbinu poraz teško pao, kako kaže, pre svega zato što nije odigrao meč na svom nivou, Đoković nema dilemu kada je u pitanju mogućnost da se Federer vrati na svetski teniski vrh.
- Pazite, ako pobedi i postane broj jedan, to će biti potpuno zasluženo. On je igrao fantastično ove godine. Ako pobedi, pobediće, i ja tu ništa ne mogu. Najbolji igrač će osvojiti ovaj turnir, a ja sam ispao - rekao je Đoković.
Nole je ostao velik i u porazu, pa je pohvalio svog „dželata“ i istakao da je konkurencija među vrhunskim teniserima ono što „beli sport“ čini posebno zanimljivom u poslednje vreme.
- On je uvek tu negde. U poslednjih nekoliko godina nije osvojio neku veliku titulu, ali igrao je u nekoliko finala. Uvek igra isto, bez obzira na to ko mu je protivnik. Naravno, bio je zaista dominantan, a potom je došao Nadal, koji je stvorio veliko rivalstvo sa njim. Onda smo došli ja, Mari i nekoliko mladih igrača, koji su počeli da veruju da mogu da se nose sa njim. Mislim da upravo to čini ovu tenisku eru zanimljivom.
Novak Đoković šansu za iskupljenje vidi na Olimpijskim igrama u Londonu. - Razočaran jesam, ali nastavljam dalje. Dobra stvar u tenisu je to što ću već na Olimpijskim igrama imati novu priliku da na ovim istim terenima odigram bolje - poručio je Novak Đoković.Kurir
|
|
|
|
|
Nora
|
|

rang

|
Đoković teško do broja 1! Novak ima male šanse da se vrati na tron do US Opena, ali nakon toga imaće odličnu priliku da pretekne Švajcarca Muke po Novaku. Posle 53 nedelje na čelu ATP liste, Novak Đoković je juče i zvanično prepustio prvo mesto Rodžeru Federeru, a do Otvorenog prvenstva SAD srpski teniser će teško uspeti da povrati lidersku poziciju! Međutim, ako nakon US Opena održi korak sa Federerom, Srbin bi do kraja godine lako mogao da nastavi s vladavinom u svetskom tenisu!
Trenutno dva najbolja tenisera na planeti do kraja godine braniće skoro identičan broj bodova. Srbin je na poslednjih šest turnira prošle godine osvojio 4.160 poena, dok je Švajcarac sakupio 170 manje. Đoković će prvu šansu da prestigne Federera imati na Olimpijskim igrama u Londonu, gde je potrebno samo da ostvari bolji plasman od Rodžera. Međutim, čak i ako ostvari ovaj cilj, Nole se neće dugo zadržati na liderskom mestu jer na mastersima u Montrealu i Sinsinatiju Fedeks brani samo 270 poena, za razliku od Đokovićevih 1.600. Takođe, situacija je loša po Srbina i na US Openu, gde brani trofej i 2.000 bodova, 1.280 više od Rodžera.
Nakon toga situacija se potpuno okreće u Novakovu korist. U Bazelu, na pariskom mastersu i završnom masters šampionatu Švajcarac brani čak 3.000 poena, a Srbin samo 560, pa ako na turneji po Severnoj Americi ne doživi fijasko, Đoković bi mogao da ponovo postane prvi na svetu. Odmara se uz golf
Odmah nakon poraza od Federera u polufinalu Vimbldona, do juče prvi reket sveta Novak Đoković otišao je na drugi zeleni teren i s prijateljima satima igrao golf! Čim je završio meč sa Švajcarcem, Srbin je rezervisao termin na terenima londonskog golf kluba „Surbiton“ i do devet uveče se relaksirao igrajući svih 18 rupa.
Novakov trener Marjan Vajda rekao je da su on i Đoković koristili svaki slobodan momenat da odigraju partiju golfa, a čak im je i apartman tokom Vimbldona bio nadomak golf terena. Poeni koje brani Novak Đoković trenutno 11.000
Masters šampionat: 200 Masters Pariz: 180 Turnir u Bazelu: 180 US Open: 2.000 Masters Sinsinati: 600 Masters Montreal: 1.000 Ukupno: 4.160
Poeni koje brani Rodžer Federer trenutno 11.075
Masters šampionat: 1.500 Masters Pariz: 1.000 Turnir u Bazelu: 500 US Open: 720 Masters Sinsinati: 180 Masters Montreal: 90 Ukupno: 3.990Kurir
|
|
|
|
|
Nora
|
|

rang

|
Novak: Nikada se nisam divio sebi, iako ostvarujem snove Morao sam da uvodim dosta novina kako bih ostvario ciljeve, kaže Novak Đoković U vreme dok je vladao belim sportom, Novak Đoković je bio kralj tenisa koji sa obe noge stoji čvrsto na zemlji. Realnost i objektivnost mu ne fale ni sada, kada je broj dva, sa tek 75 poena minusa iza Rodžera Federera i sa izglednim šansama da se vrati na tron već posle Olimpijskih igara.
"Nisam se tokom prošle godine budio svakog jutra i govorio sebi kako sam sjajan momak ili se divio sebi što sam broj jedan. To je, recimo, bio više osećaj nekog dubokog zadovoljstva. Živite svoj život znajući da ste pretvorili najveći san u stvarnost. Živim taj san od kako sam imao četiri godine", rekao je Novak za magazin uglednog brenda "Red Bul".
Dok su druga deca maštala o tome da budu astronauti ili vozači formule jedan, on je želeo da bude prvi na svetu u tenisu.
"Da, ali to nije bio samo običan san. Još kao jako mali shvatio sam to više kao kao neki cilj. Kao nešto za šta morate da radite da bi vam se i ostvarilo".
Svestan je Đoković da je izabrao najteže moguće vreme za ispunjenje tih ciljeva. Kad je imao 18 godina, Rodžer Federer i Rafael Nadal započeli su dominaciju kao retko ko pre njih. Od 28 grend slemova, u periodu od 2004. do 2010. Švajcarac je osvojio 15 titula, a Nadal 10.
"To čini moju satisfakciju još većom. Svestan sam da niko nije verovao da ću biti u stanju da nadigram Rodžera i Rafu. U tom smislu, ostvario sam nemoguće".
Neko vreme ni sam Novak nije verovao da može do trona.
"Znam da sam svojevremeno govorio da želim na tron i da osvajam grend slem pehare, ali nisam verovao u to. Samim tim, kad sam igrao protiv Federera i Nadala, nisam davao 100 odsto, jer nisam bio skroz ubeđen da mogu da ih dobijem. Previše sam ih respektovao. Ipak, vremenom je sve došlo na svoje mesto. Nije se to dogodilo preko noći. Bio je to proces, i to dosta naporan. Shvatio sam da sam došao do tačke na kojoj sam morao radikalno da promenim sebe na profesionalnom planu kako bih zaista i došao na vrh".
Od svoje 20. godine, pa u narednih nekoliko sezona, mnogo toga je bilo drugačije kod Novaka.
"Znao sam da moderni tenis nije šou jednog čoveka. Angažovao sam u svom timu trenera, fizioterapeuta, nutricionistu, kondicionog trenera. Radio sam više, ali sam bio koncentrisaniji nego ranije. Promenio sam i raspored turnira na kojima učestvujem. Takođe, izmenio sam i navike u ishrani, a glutenska dijeta me je učinila stabilnijim na fizičkom planu, pa mi je i igra dobila na konstantnosti. Nisam se više borio sa upalama i alergijama, zbog čega sam pre toga odustajao sa takmičenja", zaključio je najbolji srpski teniser.Kurir
|
|
|
|
|
Nina
|
|

Moderator

|
Đoković: Nema mesta slabostima!
Morate uvek da tražite prostor za napredak, ma koliko mali bio – tvrdio naš as da u modernom tenisu svaki udarac mora da bude oružje za poene

NOVAK Đoković je jedan od najspremnijih sportista sveta svih vremena! Ovu smelu izjavu ESPN, uticajni medij u Sjedinjenim Američkim Državama, pokušao je da potvrdi u dugačkom članku u svom magazinu, iznoseći brojne podatke, razgovore sa stručnjacima svih profila, bivšim teniserima, sadašnjim asovima, kao i kroz utemeljnu i detaljnu analizu svega onog što Srbin radi na treninzima i tokom oporavka.
- Tokom dve nedelje takmičenja Novak mora da odigra preko 20 sati tenisa. Trenira tri puta dnevno. Džogiranje je važan deo procesa. Ujutro radi na udarcima, a popodne sat i po radi na tehnici, na terenu. Pre i posle svakog treninga odradi zagrevanje i istezanje, popije vitaminske dodatke, priča sa trenerom o strategiji, odlazi na masažu, a potom se posveti i jogi - ističu Amerikanci.
Dok Đoković vežba, ceo tim stručnjaka ga pažljivo prati i trudi se da nijedan momenat ne prođe uzaludno. Kondicioni trener Grič gleda rad nogu, fizioterapeut Amanović posmatra način disanja, menadžer Artaldi na blekberiju ugovara nove treninge tokom nedelje, sparing partner Vemić top spinovima oponaša narednog rivala, trener Vajda dodaje lopticu i govori Novaku da gađa metu koju je postavio sa druge strane terena.
- Ako je pogodim, jesmo li gotovi? - pita Nole.
- Ne. Prvo moraš da je pogodiš pet puta - odgovara Vajda.
Đoković to i uspeva, doduše posle dosta truda i napora, svestan da je sav taj rad neophodan kako bi zadržao vrhunski nivo i održao korak sa rivalima Federerom i Nadalom.
- Kod Novaka se brine o svakom detalju. Hrana mu je bezglutenska, pića su mu kombinacija vitamina i minerala. Pažnja se vodi i o tome šta Đoković čita od knjiga - to su često materijali o psihologiji, odnosno svesti tela i uma. Količina stresa koji trpi meri se posebnim aparatima. Voda koju pije je uvek na umerenoj temperaturi, gotovo mlaka, jer hladna tečnost previše stoji u stomaku. Slobodno vreme, takođe, raspoređuje na savršen način - ističe ESPN.
Treneri putuju sa njim 11 meseci godišnje, ali ne otkrivaju detalje rada. Tajne su moć, a moć hrani veličinu.
- U modernom tenisu nema mesta za bilo kakvu slabost. Morate uvek da tražite prostor za napredak, ma koliko on mali bio. Svaki vaš udarac na terenu mora da bude oružje - rekao je Đoković.
Amerikanci, između ostalog, ističu i da je prošlo vreme servis volej igrača. Danas svako ume da servira, riternira, odigra na mreži, trči za loptom, gađa čiste vinere. Takmičenja traju tokom cele godine, mečevi se igraju i po pet sati, razmena udaraca potraje i do 20 i više prebačaja loptice po poenu...
- Novak, Rodžer i Rafa su najbolji teniseri svih vremena. Znam da bi me isprašili kao početnika, kad bih im izašao na crtu, i to u svojim najboljim danima - rekao je čuveni Ivan Lendl, dok je Bred Gilbert dodao: - Oni su kao triatlonci, ljudi od čelika. Otkucaji srca im skaču do neba, pa se spuštaju u sekundi i opet idu gore. Uz sve to, nekako morate psihološki da se naterate da trpite napore tokom šest sati na terenu. Divim im se.
Divi im se i cela sportska planeta.
ČETOJEVIĆ UVEO PROMENE VAŽAN segment američke analize Novakovih rezultata i sjajne psiho-fizičke spreme za ESPN zauzima i doktor Igor Četojević. - Igor mu je objasnio da želi da mu pomogne na fizičkom, mentalnom, emotivnom i duhovom planu. U početku mu je merio puls, pratio navike u ishrani, stavljao trake na zglobove i čelo koje su merile nivo stresa, spoljašnje toksine, moždane talase i alergije. Predložio mu je dijete i izbacivanje glutena. Novak se odmah osetio bolje. U početku je gubio masu i težinu, ali posle je sve došlo na svoje mesto i telo mu je počelo bolje da funkcioniše - ističe američki list.
NOLE: RADUJEM SE KANADI
U drugoj nedelji Olimpijskih igara, dok sportisti još budu vodili bitke za medalje, najbolji teniseri sveta uveliko će biti u Kanadi. Rodžers kup u Torontu na programu je od 4. do 12. avgusta, što znači da će se karavan belog sporta odmah po završetku takmičenja u Londonu preseliti preko Atlantika. - Svaki igrač uživa da igra u Kanadi. Zaista se radujem prilici da opet dođem na Rodžers kup i pružim svoj najbolji tenis - rekao je Đoković, koji brani pehar najboljeg na turniru. Učešće su potvrdili i Federer, Nadal, Marej, Raonić i ostali igrači iz vrha.
IGOROVI SAVETI
*ISHRANA: Nema glutena, kolača, pice, nema gledanja TV dok se ruča, nema obilnih obroka i velikih porcija mesa, bolje kuvano povrće i pirinač. Nema slatkiša tokom mečeva, umesto toga voćni dezerti. * PSIHOLOGIJA: Vežbe na emotivnom savetovanju, kolor terapiji, meditaciji, vizuelizaciji. Izbor materijala za čitanje - dobro štivo „Četiri sporazuma“, knjiga mudrosti starih Tolteka. * SNAGA: Koncentracija na svoju unutrašnju snagu. Smanjenje fokusa na snagu rivala, Federera i Nadala, jer se tako gubi balans. * KONCENTRACIJA: Posle grešaka u poenima nema pogleda ka loži, i širenja ruku, već se zatvaraju oči i uzima dah. Novosti
|
|
|
|
|
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 13 gostiju |
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
|
|
|