Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 22 Avg 2025, 07:25

Autoru Poruka
Mojne
Post  Tema posta: Re: Moram nesto da kazem  |  Poslato: 20 Maj 2013, 05:32
Korisnikov avatar
mojne

Pridružio se: 22 Jan 2013, 14:41

Dobro jutro

Vrh
Molena
Post  Tema posta: Re: Moram nesto da kazem  |  Poslato: 20 Maj 2013, 09:42
Korisnikov avatar
*VIP*

Pridružio se: 16 Maj 2012, 19:49

skoro 6 mjeseci u komadu

Vrh
Nikita
Post  Tema posta: Re: Moram nesto da kazem  |  Poslato: 20 Maj 2013, 09:48
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:44

Jedva cekam sezonu kupanjaaaaaaaaaaaaaa

Slika

Vrh
Molena
Post  Tema posta: Re: Moram nesto da kazem  |  Poslato: 20 Maj 2013, 10:34
Korisnikov avatar
*VIP*

pa sezona kupanja je vec pocela
davnooooo
ups..pardon, kako kome :D

Vrh
Žex
Post  Tema posta: Re: Moram nesto da kazem  |  Poslato: 20 Maj 2013, 10:37
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 21 Maj 2012, 21:33

Sigruan sam da se kupaš na reci Kongo...
[kasljuc.gif]
Nisi valjda Molenče [shakinghead.gif]

Vrh
Molena
Post  Tema posta: Re: Moram nesto da kazem  |  Poslato: 20 Maj 2013, 11:19
Korisnikov avatar
*VIP*

e nisam....ali u bazenu redovno

Vrh
Žex
Post  Tema posta: Re: Moram nesto da kazem  |  Poslato: 20 Maj 2013, 11:23
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 21 Maj 2012, 21:33

Uf... Znam...
Mogu misliti kakav je to divan deo Kinšase čim imaš bazen.
Garant je to neka ''zelena zona'' ograđena visokim zidovima.
Skoro sam gledao neki dokumentarac o Africi i u jednom trenutku prikazali su sirotinjske kvartove u Kinšasi... Bilo mi mnogo žao. Uporedim ove punišiće i taj jadni narod i ne bude mi dobro kada pomislim kako su bogatstva nepravilno raspoređena, al' šta da se radi.
Uživaj ti meni i nadam se da će taj narod nekada u budućnosti doživeti svojih ''5 minuta''

Vrh
Molena
Post  Tema posta: Re: Moram nesto da kazem  |  Poslato: 20 Maj 2013, 11:35
Korisnikov avatar
*VIP*

Zemlja u kojoj vlada anarhija, korumpiranost, prljavstina, ljepota, siromastvo, skupoca…i jos dosta paradoksa.
Ovo je zemlja koja ima najveca prirodna bogatstva na svijetu, koja bi mogla imati veci dohodak nego jedna amerika…ali nema mogucnosti, nema iskoristenosti i oni kazu sjebala nas kolonijalizacija.
Nedavno mi strazar gdje ja zivim…pita nesto na francuskom i govori kao madam poceli ste da pricate pomalo francuski..i ja mu odgovaram da da, ali samo malo jer je francuski tezak. Kaze on meni…daaa, ali ne tako kao njemacki. I ja se pitam sto njemacki ..i govorim mu , ali sto njemacki papa, kaze pa vi ste njemica…hahah. On je mene povezao sa mojom cimericom..i ja mu objasnim odakle sam, i da pricam drugi jezik da nije njemacki..i on ne zna koja je to zemlja i pita jel to u Europi..i ja mu kazem Jugoslavija ( jer svi su culi za Jugu..ta malo starija generacija , a znaju i za Tita i za nogomet)…a on otvori oci i usta i kaze…Jugoslavijaaaaaaaa, ooooo da da, znam Jugoslavijaaaaaaa…..tamo bio rat i podje da nabraja neke poznate nogometase sa nasih podrucja.
Nismo ni svjesni da su ti nogometasi stvarno jedna najveca reklama za zemlju i za poznavanje iste.
I poslije on mene pita..ali madam pricate engleski jer ste engleska kolonija, jel tako!? hahahah…e tad sam ja oci otvorila i pomislila…ehhhh, kako bi to dobro bilo…uvijek sam kontala u teskim situacijama zivota, ili u vrijeme krize kada je samo Njemacka stajala na nogama,…zasto nas Hitler nije okupirao u ono vrijeme..a sada sam se prvi put zapitala zasto nismo stvarno neka engleska kolonija. A s druge strane kad razmislis…pa uskoro cemo i biti necija kolonija = EU!!. Mozda mi se ispuni zelja vezano za Hitlera…samo dosta godina poslije, njemacka ce napraviti i zavrsiti njegov posao, samo na jedan drugaciji nacin, REKLI BI MNOGI ..na moderniji nacin.
Da li ce nas u buducnosti cekati ono sto sada prolaze ove zemlje.. zemlje koje su se oslobodile europske kolonijalizacije.
Kongo je uspio..ali mnogi se sada pitaju da li su trebali….jos uvijek se cupaju, pokusavaju stati na noge..jos uvijek veci dio svih vecih biznisa drze stranci i najvecim dijelom belgijanci…
U ono vrijeme su imali fiksne telefone, zeljeznice su radile, industrija je nekako radila ( iako su sve uzimali stranci, a sada uzimaju oni na vlasti..nema velike razlike)…ali nisu imali ceste…Sada im je dosao kinez , napravio ceste…venecija je u sezoni kise nista za ove ceste . Napravili su par skupih restorana u koje opet idu samo bijelci i stranci koji se furaju na sushi..imaju i par butika i prodavnica u kojim prodaju ona svoja sranja od robe…napravili su nekoliko shopova sa svojom robom…i sad se postavlja pitanje..ko ce sljedeci pruzeti ovu zemlju..istok ili zapad. Vjecita borba, a samo zato jer svi vide interes i bogatstvo, niko ne vidi ljude. Kome ce na kraju lokalci biti vise zahvalni…i da li ce uopce steci snage da se osamostale i da krenu sami..da li su nesto do svega ovoga naucili..da li ih je povijest naucila. Mnogi ce reci..glupi su, kako ne znaju..a ja se pitam, zar smo mi u srcu europe pametniji..sta to mi radimo, …zar ne radimo isto , samo na neki kvazi moderniji nacin.

Vrh
Julia
Post  Tema posta: Re: Moram nesto da kazem  |  Poslato: 20 Maj 2013, 11:36
Korisnikov avatar
Kad porastem biću kengur
Kad porastem biću kengur

Pridružio se: 22 Jun 2012, 20:17

Nikita je napisao:
Jedva cekam sezonu kupanjaaaaaaaaaaaaaa

Niki sreco..sezona kupanja traje celu godinu..Kupamo se i zimi i leti [zenskismeh.gif] [zenskismeh.gif] [zenskismeh.gif]

Vrh
Molena
Post  Tema posta: Re: Moram nesto da kazem  |  Poslato: 20 Maj 2013, 11:42
Korisnikov avatar
*VIP*

I jos da se nadovezem....pa necu vise da smaram ;)

Kazu..prije 5 godina grad je asfaltiran..veci dio grada je dobio ceste i sada imaju i taj veliki i lijepi bulevar sa 8 traka sto i zasluzuje imati jedan grad od cca 12 mil stanovnika. Kada su kinezi poceli to da grade predlozili su trenutnom predsjedniku dogovor….napravit cemo ti cijeli auto put kroz zemlju..povezati te cestom sa istokom…sve cemo asfaltirati ali daj nam po 500 metara sa svake strane uz cestu…i to ce biti nase vlasnistvo ( eto kako kinezi rade). Predsjednik je rekao moze sto da ne…..ebe se njemu, nije njegovo, uzimat ce on putarine i od njih ce na kraju naplacivati poreze sta god otvore…ali kao sto rekoh bogata zemlja, velika su nalazista dijamanata i moras imati dozvole koje su skupe da bi poceo raditi s tim..na svom vlasnistvu bi mogao kopati i traziti koliko te volja. Aktualnog predsjednika za to nije briga..rece moze..ali se umjesa stranac kao i uvijek..umjesa se UN koji ima te ovlasti ovdje i rece NE…ne dozvoljavamo da vi djelite svoju zemlju kako hocete…mi cemo je djeliti ako do toga dodje ha ha. Podsjeca li vas to na nekoga!!??.
Sve je isto…samo su boje i nijanse drugacije, a igra je prljavija uz svu tu dozvoljenu korupciju koja se ne krije…kod nas je ima, ali je umotana u masnicu i sjajni papir..ispada da dajes za svoje dobro kada moras da dajes.
Mi placamo million poreza…koji su na kraju jednaki korupciji koja ovdje vlada.
Nije sve isto…tesko je i porediti. Ali moze se povuci dosta paralela izmedju drzave i bilo koje drzave bivse Juge.
Nije njemac bezveze mene odabrao da dodjem ovdje…zna on iz kakve ja drzave dolazim, i kroz sta smo mi sve dole prosli ;)

Da se ne lazemo nikada Afrika nece biti Europa….puno je razlika. I ne treba da bude!!!…ali neke stvari moraju da se mjenjaju, ja im to zelim od sveg srca....jer iskreno sam zavoljela ovu zemlju, a kazu ljudi su oni koji cine svaku zemlju posebnom i drugacijom i samo radi ljudi ti ostaju lijepe uspomene.

Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu