Sticajem okolnosti morao sam da se ponovo podsetim Anticke Grcke i njene istorije, Peloponeskih ratova, Grcko-Persijskih ratova i cuvene Termopilske bitke

I tako, malo sto sam zeleo sam a malo pritisnut zeljama drugih pao je dogovor da se poseti mesto gde je Leonida i njegovih 300 Spartanaca ucinilo nesto sto istorija nije ponovila.
Probudio se decak u meni i kada na leto budem isao na more, obici cu Termopile, muzej, i mesto na kome je Leonida pao i na kome stoji skromna ploca sa porukom prolazniku da kada tu dodje, ode do Sparte i kaze im da je on umro po zakonima Sparte.
Naravno, tu se prica ne zavrsava jer odatle moram otici na Peloponez, u Lakoniju u gradic Spartu, posetiti muzej i kustosu predati usmenu poruku na starogrckom jeziku jer je takav obicaj. Srecom, Spartanci su malo pricali pa je i poruka kratka
"Putniče, kad stigneš Spartancima, reci da padosmo verni njihovim zakonima.“I tu nije kraj, odatle idem u Salaminu, tacnije na mesto gde je Temistokleova flota sa Spartanskom flotom porazila najmocniju flotu planete, Persijsku flotu.
Na kraju idem na ostrvo Eubeja, tacnije Evija, istocna strana, gde je jaka oluja potopila nekoliko stotina brodova Persije koji su nosili vojnike i hranu. izlet koji podrazumeva ronilacku ekskurziju uz instruktore. A onda cu tu negde da odmorim par dana. Sve cu slikati, eksluzivno za Srbija Forum Trile (ja tako na ovaj forum ulazim)

foto-video historical ture