Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 06 Mar 2021, 00:39


Autoru Poruka
Astra
Post  Tema posta: Re: EMIR KUSTURICA  |  Poslato: 23 Jun 2013, 21:26
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Kusta sa obe strane kamere

Emir Kusturica i ekipa filma „Na mliječnom putu“ nastavili snimanje na pijaci u Trebinju. Za Moniku Beluči se, ipak, renovira jedan poseban apartman

Slika
Kusturica daje uputstva statistima na pijaci u Trebinju

POSLE dva dana snimanja u selima Klobuk i Uvjeća, poznati režiser Emir Kusturica u četvrtak je nastavio rad na novom ostvarenju - „Na mliječnom putu“, na području Trebinja. Na gradskoj pijaci snimane su masovne scene sa statistima. Glavni protagonista bio je sam Kusturica. Zbog obaveza pred kamerom, ali i iza nje, bio je objektivno sprečen da razgovara sa novinarima. Saznajemo, međutim, da će se sa statistima raditi i narednih pet dana. Planirane su sekvence ispred ovdašnjeg Sabornog hrama i u vinarijama. Najavljeno je i snimanje scene venčanja. U ovoj, prvoj fazi rada, filmska ekipa biće na okupu do 1. jula, a potom sledi pauza od tri sedmice. Film je nastao prema Kusturičinoj priči „U zmijskom zagrljaju“ iz zbirke „Sto jada“, koju su u drugom izdanju nedavno objavile „Novosti“, snimaće se i tokom jula, avgusta, septembra i oktobra. Prema rečima režisera, koji je i glavni protagonista, film se sastojati od tri metaforičke priče. Prva govori o vojniku u jednoj zemlji, u jednom ratu, čiji je zadatak da u selu nabavlja mleko i na magarcu ga doprema do svojih saboraca. On usput susreće zmije, koje je pokušavao da nahrani mlekom. One su u početku nepoverljive, ali vremenom prihvataju i mleko i vojnika. Dolazi kraj rata. Vojnik još jednom odlazi po mleko, ali ga zmija napadne. On je u borbi pobeđuje i odlazi u svoje selo gde zatiče stravičan prizor - svi stanovnici su zaklani.


U drugoj priči govori se o ženi koja je vojniku davala mleko. Ona je trebalo da se uda, ali na svadbu upada protivnička vojska i ubija sve svatove i goste. Žena u očajanju skače u bunar, odakle je vojnik spasava i oni beže pred napadačima. Tokom potere devojka se žrtvuje za svog spasioca, ulazi u minsko polje i gine.


ANDRIĆEV INSTITUT

U ISTOČNOM Sarajevu u četvrtak je registrovan Andrićev institut, čiji je direktor poznati reditelj Emir Kusturica. Predsednik Upravnog odbora je književnik Matija Bećković. Andrićev institut delovaće u okviru budžeta Republike Srpske i Srbije, shodno dogovoru i zaključcima dveju vlada, a funkcionisaće kao elitni institut društvenih nauka, umetnosti i književnosti.

U trećoj priči bivši vojnik je pustinjak i monah, koji, kada završi svoje dnevne obaveze, natrpa ruksak kamenom i s njim se penje na vrh kamenite litice da bi ga istresao.

Glavnu žensku ulogu u novom Kusturičinom filmu tumačiće italijanska diva Monika Beluči, a jedna od bitnih rola poverena je Slobodi Mićalović. Prema ranijim najavama, Monika Beluči će u Trebinje doputovati krajem jula, ili početkom avgusta. Biće smeštena u jednom od ovdašnjih hotela. Za nju je namenjen jedan od apartmana koji se trenutno renovira.

- Inače, nije imala nikakve posebne zahteve u odnosu na ostale glumce - rekao je Kusturica. - Jedino je tražila da tokom i posle snimanja ne bude u lošijem smeštaju od ostalih članova filmske ekipe.

Film se radi u meksičkoj produkciji, a njegova premijera će biti u maju u Kanu.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: EMIR KUSTURICA  |  Poslato: 31 Jul 2013, 00:19
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Monika Beluči 11. septembra počinje snimanje sa Kusturicom

Jedna od najseksepilnijih svetskih glumica Monika Beluči svoju rolu u novom filmu Emira Kusturice "Ljubav i rat" snimaće od 11. septembra. Ona je pored našeg reditelja, koji takođe glumi u svom filmu, najveća zvezda ovog projekta.

Slika

Prvo delo Emira Kusturice posle pet godina kinematografske pauze sastoji se od tri metaforične priče. Scenario je Kusturica uradio sa ćerkom Dunjom.

Kusta u Krasnodaru

Emir Kusturica trenutno je na festivalu "Kubana" u ruskom gradu Krasnodaru sa svojom operom "Vreme cigana". Emir je sa kompletnom ekipom predstave već nekoliko dana u Krasnodaru, a premijera za festivalsku publiku biće održana 1. avgusta.
 
Prva priča govori o vojniku u jednoj zemlji, u jednom ratu, čiji je zadatak da u selu nabavlja mleko i na magarcu ga doprema do svojih saboraca. U drugoj priči govori se o ženi koja je vojniku davala mleko. Ona je trebalo da se uda, ali na svadbu upada protivnička vojska i ubija sve svatove i goste.
 
U trećoj priči bivši vojnik je pustinjak i monah, koji, kada završi svoje dnevne obaveze, natrpa ruksak kamenom i s njim se penje na vrh kamenite litice da bi ga istresao.


blic

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: EMIR KUSTURICA  |  Poslato: 13 Avg 2013, 00:13
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Kusturica i Monika Beluči sutra uveče pred novinarima u Trebinju

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica i slavna italijanska glumica Monika Beluči održaće sutra u Trebinju konferenciju za novinare povodom novog Kusturičinog filma "Na mliječnom putu", čije snimanje je počelo u junu u okolini Trebinja.

Slika

Za ovaj film scenario su pisali Emir i njegova ćerka Dunja Kusturica, a osim rediteljskog posla Emir Kusturica, uz Moniku Beluči, u ovom filmu glumi i glavnu mušku ulogu.
 
Konferencija za novinare zakazana je za 20.00 časova u hotelu "Platani".
 
Monika Beluči prvi put u Republici Srpskoj boravila je u februaru ove godine, kada ju je u Banjaluci, a na proputovanju za Mokru Goru i filmski festival "Kustendorf", primio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, te je Monika Beluči tada  posetila i Andrićgrad.


blic

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: EMIR KUSTURICA  |  Poslato: 04 Dec 2013, 22:14
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Kusturica snima film povodom 100 godina od Prvog svetskog rata

Međunarodni odbor, koji čine istoričari iz Londona i Moskve, odlučio je da režiser Emir Kusturica naredne godine snimi dokumentarni film povodom 100 godina od Prvog svetskog rata

Slika
Emir Kusturica u Andrićgradu

Direktor Odelenja za istoriju Andrićevog instituta u Andrićgradu Miroslav Jovanović izjavio je da je Međunarodni odbor za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata ocenio da priprema obeležavanja te godišnjice u Sarajevu ima političku pozadinu i da je to vrsta političkog programa u koji spada i najava podizanja spomenika Francu Ferdinandu.


Međunarodni odbor, koji čine istoričari iz Londona i Moskve, odlučio je da idejni tvorac Andrićgrada, proslavljeni režiser Emir Kusturica naredne godine snimi dokumentarni film povodom 100 godina od Prvog svetskog rata, rekao je Jovanović.

Jovanović je istakao da će se Andrićev institut potruditi da obeležavanje početka Prvog svetskog rata, koje će trajati pet godina, ne bude zadržano samo na srpskom kulturnom i naučnom i javnom prosotoru već će to, kako je rekao, biti jedna najreferentnijih tačaka u Evropi i svetu.

Jovanović je, nakon sastanka, održanog u subotu, Međunarodnog odbora za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata u Andrićgradu najavio i da će taj institut organizovati promocije niza važnih knjiga o ovom događaju, od koje će neke imati revolucionarni značaj kada je reč o uzrocima početka Prvog svetskog rata.

“Odbor za istoriju Andrićevog instituta neće se zadržati samo na ovome, već će aktivnosti biti nastvljene i naredne tri godine, što znači 2015. 2016. i 2017. Za obeležavanje godišnjice završetka Prvog svetskog rata planiramo održavanje međunarodnog kongresa koji će se baviti istorijskim činjenicama, ali i pokusajima da se sadašnja istina o ovom događaju izmeni”, rekao je Jovanović agenciji Srna, preneli su banjalučki mediji.

Podsetio je da, kako je rekao, neki za početak Prvog svetskog rata optužuju Srbiju i Rusiju, istakavši da obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata i nije toliko važno koliko je bitno da se obeleži 2018. godina, pa i 2019, jer je srpski narod bio među pobednicima u toj svetskoj apokalipsi.

Prvom sastanku Međunarodnog odbora Andrićevog instituta za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata, osim Jovanovića i Kusturice, prisustvovali su Oleg Arajpetov iz Moskve, Svetozar Rajak sa Londonske škole ekonomije i politike, direktor Ahirva Srbije Miroslav Perisisić i sekretar Arhiva Ivan Obradović.

Najavljeno je i da će Odbor biti proširen i nekim vodećim svetskim istoričarima.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: EMIR KUSTURICA  |  Poslato: 18 Jan 2014, 16:27
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Dunja Kusturica: Nudimo "zabranjeno voće"

Dunja Kusturica o selekciji filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" na Mećavniku. Dolaze Ašgar Farhadi, Paolo Sorentino, Berenis Bežo, Zaz, Fransoa Ozon, Kalin Peter Necer, Aleksandros Avranas...

Slika

ROĐENA u Sarajevu osamdesetih, rodni grad je sa roditeljima Emirom i Majom, i bratom Striborom, napustila kada je imala tri godine. Usledila je selidba u Njujork, pa u Arizonu, a kada se vratila u Srbiju, najupečatljivije slike odrastanja donela je iz Normandije i Pariza, gde je živela 11 godina. Domovina nemirnog duha Dunje Kusturice je jedna, to je Srbija, bliža adresa Mećavnik, Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", sedmi po redu od 18. do 23. januara...- Održavanje sedmog "Kustendorfa" bilo je neizvesno, to mučno traganje za finansijama se odužilo i dovelo nas je u "cajtnot", ali sa radošću sada možemo reći: uspeli smo još jednom, utopija nastavlja da živi. Dolaze nam velikani sedme umetnosti, i to oni iz aktuelnog epicentra filmskih dešavanja, zajedno sa muzičarima: Ašgar Farhadi, Paolo Sorentino, Berenis Bežo, Zaz, Fransoa Ozon, Kalin Peter Necer, Aleksandros Avranas, Đanfranko Rozi, Jurij Bikov, Januš Kaminski...

Prema njenim rečima "Kustendorf" je i filmska škola. Za najbolje mlade autore iz svih krajeva sveta Mećavnik postaje zavičaj njihovog duha, u koji će se, smatra Dunja Kusturica, mnogi za koju deceniju vratiti sa zlatnim "palmama", "lavovima" ili "medvedima".

- U prilici smo da gledajući filmove mladih autora, i kroz druženje sa njima, da sagledamo kako će u budućnosti izgledati sedma umetnost - objašnjava sagovornica. - Sa druge strane, čak i velikani koji nam dolaze, festivalski veterani ostaju trajno vezani za ovu neobičnu oazu umetnosti.

Kao najvažnije karakteristike takmičarskog programa predstojećeg "Kustendorfa" ona izdvaja da radovi 15 odabranih autora donose filmski jezik koji nagoveštava nove tendencije:

- Ta ostvarenja dolaze nam iz Izraela, Srbije, SAD, Singapura, Francuske, Poljske, Meksika, Južne Koreje, Kine, Slovačke i Irana... Najkvalitetniji kratki filmovi ove godine stigli su iz Azije, sa istoka Evrope i iz Latinske Amerike, dakle, iz finansijski lošije "klime", ali u poetičkom smislu slobodnije, jer tu još postoji mogućnost bega iz globalnog, monolitnog političkog obrasca.

A kako se "Kustendorf" bori sa besparicom i apatijom u našoj kulturi naša sagovornica objašnjava:

- Osetljiva je situacija, u istorijskom smo periodu nametanja globalnih vrednosti, a to nam pred noge, kao plima, donosi i dosta truleži, to je kontinuirana i agresivna promocija loših vrednosti. Šta treba da se desi pa da neki film iz Kana ili San Sebastijana uopšte uđe u naše bioskope? Mi smo prinuđeni da ono što u umetnosti vredi kupujemo s pijačnih tezgi! Da krademo s interneta! Zato "Kustendorf" i postoji, da publici pruži "zabranjeno voće" i da da smernice drugima šta im je činiti.

BALKAN I ZAPAD

Na pitanje kako se mladi autori iz Srbije i RS kotiraju u poređenju sa Njujorčanima, Parižanima... Dunja Kusturica odgovara:

- Naši autori, često, umesto da tragaju za autentičnim jezikom, simuliraju bavljenje nametnutom problematikom, kopiraju holivudsku "industrija - poetiku", a pred nosom imaju balkansku punoću života. Zapadnjaci nastupaju iz drugačije koncipirane, uljuljkane pozicije, pa se dešava da su najbolja ostvarenja pristigla iz Njujorka ili Pariza zapravo dela stranaca. Najbolje kratke filmove na Kolumbija univerzitetu napravila su dva Kineza i jedna Korejka...


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: EMIR KUSTURICA  |  Poslato: 18 Jan 2014, 16:30
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
Farhadi na Mećavniku

Večeras počinje sedmi Međunarodni filmski i muzički festival. Oskarom ovenčani reditelj "Razvoda" dolazi sa novim filmom "Prošlost". Muzički deo otvara "Riblja čorba"

Slika

MOKRA GORA - Snega nema, valja se filmska mećava u Mokroj Gori: sedmi Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" počinje večeras u 18 časova spektakularnom rekonstrukcijom vidovdanskog atentata na Franca Ferdinanda, dekor čine trodimenzionalne fotografije, kostimirani Mokrogorci glumiće Sarajlije, a uz Principa, mladobosance i Emira Kusturicu, okupatora će dočekati i Ašgar Farhadi. Proslavljeni iranski reditelj koji je u petak stigao na Mećavnik, autor filma "Razvod", osvojio je prošle godine brojne najznačajnije nagrade među kojima je i Oskar, a u planinskoj oazi kulture najviše se raduje susretu sa najtalentovanijim mladim stvaraocima iz celog sveta.- Kada nam Ferdinand stigne, tiranina ćemo zasuti cvećem, ali će ubrzo postati jasno da je u pitanju trik, cveće će se vratiti ljudima, a umesto Principovih hitaca imaćemo vatromet jer valja slaviti slavnu istoriju - kaže Kusturica na generalnoj probi otvaranja.

Farhadi na "Kustendorf" donosi svoj novi film "Prošlost", o Irancu Ahmedu koji se vraća iz Teherana u Pariz, kako bi se zvanično razveo od Francuskinje Mari, sa kojom ne živi već četiri godine... To je emotivna priča o bračnom krahu, klasnim i ekonomskim odnosima, emigrantima u Francuskoj... Farhadi je dobitnik nekoliko desetina najznačajnijih filmskih nagrada, među njima su "Zlatni globus", "Zlatni medved" i prvi Oskar za Iran. U programu "Savremene tendencije", pored njegovog novog ostvarenja, na projekcije svojih filmova stižu i Giljermo Arijaga ("Besana noć"), Aleksandros Avranas ("Gospođica nasilje"), Jurij Bikov ("Major"), Đanfranko Rozi ("seti GRA"), kao i Paolo Sorentino ("Velika lepota").

Program "Američki novi talas" nudi podsećanje na zlatno doba Holivuda, u okviru ove selekcije biće prikazani klasici Sidnija Polaka, Boba Fosija, Boba Rafelsona, Ralfa Nelsona, kao i savremeniji nastavak ove utopije, "Razjareni bikovi" Keneta Bauzera.

- U takmičarskom programu, za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, nadmetaće se 15 kratkih filmova iz Izraela, Srbije, SAD, Singapura, Francuske, Poljske, Meksika, Južne Koreje, Kine, Slovačke i Irana - najavljuje Dunja Kusturica, selektor festivala.

Međunarodni žiri čine francuska glumica argentinskog porekla Berenis Bežo, meksički scenarista i reditelj Giljermo Arijaga i srpski scenarista i reditelj Srđan Koljević.

Selekcija "Novi talas" pred publiku donosi film "Mali Budo" Danila Bećkovića, reč je o ekskluzivnoj pretpremijeri radne verije filma, kao i ostvarenja "Kosma" Sonje Blagojević i "Dragan Vende" Lene Miler, Dragana Petrovića i Vuka Maksimoviča. Muzički deo "Kustendorfa" večaras otvara "Riblja čorba".

Slika

FARHADI: ANDRIĆGRAD ZA SVET

OSKAROVAC Ašgar Farhadi obišao je Andrićgrad zajedno sa Emirom Kusturicom, tu je saznao da će kameno zdanje uskoro imati i Akademiju lepih umetnosti.

- Budući fakultet će privući ljude iz celog sveta, mnogo je željnih da iskuse drugačiju kulturu, da nauče srpski jezik i da se posvete filmu pod mentorstvom Emira Kusturice. A zna se kakavim će im jezikom govoriti moj domaćin, onim najvećim, najvažnijim, univerzalnim - rekao je Farhadi tokom obilaska Andrićgrada.


Novosti

_________________
Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: EMIR KUSTURICA  |  Poslato: 15 Jan 2017, 14:31
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 44868

OnLine
Kusturica: Tresem se kao prut

Proslavljeni reditelj i osnivač “Kustendorfa” Emir Kusturica izjavio je danas da su ovoga puta, pripremajući 10. izdanje manifestacije, “išli dublje u pamet i u otkrivanju novih ljudi”.

Slika

On je u izjavi medijima, dok je čekao ruskog pisca Zahara Prilepina i finskog reditelja Anti Jokinena, pomenuo da ranije najavljivana oskarovka Marion Kotjar ne može da dođe zbog poodmakle trudnoće, ali zato će gost biti mlada francuska glumica Viržin Efira koja “očekuje nagradu Cezar”.

Prilepin je, smatra Kusturica, sigurno najpoznatiji ruski pisac. “"Ono što sam ja pročitao, govori da je reč o velikom piscu. Posle dužeg vremena u Rusiji imamo nekog za koga možemo da kažemo da je veliki, veliki pisac"”, rekao je on. "Ipak najveća dobit “Kustendorfa” je Lav Dijaz za koga “slobodno možemo reći da je jedan od najvećih živih autora”. “Kinematografija nije ono što je bila pre 10 godina, ne postoje više filmovi kakve ja radim i meni slični, zato što je te filmove Holivud oteo. Nema kompromisa između cirkusa i ozbiljnosti kao što su bili veliki američki filmovi sedamdesetih godina. Danas je to industrija preuzela, taj estradni deo Holivuda koji zapravo drži Vašington, i u on u toj sprezi i plače i smeje se"”, kaže Kusturica.

Na drugoj strani su, prema rečima Kusturice, filmovi koji se snimaju sa 80.000 dolara.

"“I ti ljudi ostvare velike rezultate kao što je Lav napravio, iako mi je rekao sinoć uz vino da bi voleo da napravi film makar od dva miliona”, dodao je Kusturica. “Mi smo pokrenuli festival kada je počela da se raspada kinematografija koju mi znamo iz prošlog veka, ali će sigurno ona da klasifikuje sve što se dešava i ove razne prozore kroz koje može da se klikne i vidi neki film ili serija, a oni će biti nemilosrdni bilo da je u pitanju Balzak ili Endi Vorhol"”, kazao je Kusturica.

On podseća da je devedesetih godina “Njujorker” proglašavao Vorhola većim umetnikom od Mikelanđela, što je, smatra, potpuna glupost jer različiti stilovi ne mogu da se porede. “Vorhola se danas sećaju samo provincijalci, a s druge strane imate Dijaza, autora sa Filipina, koji pravi svoje filmove po recepturi moralnih dilema, koje je Dostojevski uspostavio.

Slika
Zaharije Prilepin i Emir Kusturica (Foto: Tanjug / Rade Prelić)

"Zato ja verujem da sve što vredi, u budućnosti će, kada se otvore novi prozori kroz koje kinematografija može da se gleda, ostati, a ono drugo će propasti zajedno sa prolaznošću"”, dodao je priznati reditelj.

Kusturica je danas bio u Sopotu na sahrani prijatelja iz Sarajeva i kaže da razmišlja da su život i smrt povezane radnje, da jedno drugo nadopunjuje. “

"Razmišljati o životu, a ne uzimati u obzir smrt, to je malo glupo, a ja nastojim da budem malo pametniji i ti filmovi koje radim i svi projekti koje radim, su po nekoj recepturi i Andrićevoj misli da se mrtvom vuku u zube gleda. Kod nas postoji šansa da se u poslednjoj sekundi života provališ i da sve što si radio ranije, propadne u toj jednoj sekundi. Zato ja sada pokušavam da činim najbolje što mogu i najiskrenije”", kazao je Kusturica.

Posle devet godina “Kustendorfa” najviše je ponosan na činjenicu “da se drže kriterijuma, da zapravo ne postoji moderni recept crvenog tepiha i svih drugih gluposti koje se postavljaju kao krajnji cilj mladih ljudi”, mada veruje da postoji mnoštvo mladih koji veruju da su prave vrednosti i poniranje u dubinu i suštinu egzistencije, zapravo zadatak.

"“Filmovi u ovogodišnjem takmičarskom programu su možda ponajbolja selekcija od početka. To znači da se ohrabreni javljaju i da će takvi lakše činiti iskorak u vlastitu budućnost i time će nama da ulepšaju budućnost"”, naglasio je on.

Povodom domaće premijere svog novog ostvarenja "“Na mliječnom putu”", Kusturica u šali kaže da se trese kao prut.

"“Nešto čudno ima sa tim filmom. Imao je gromoglasnu premijeru u Veneciji, neviđenu premijeru u Lisabonu, imao je tri projekcije u Londonu, po Moskvi je krenuo da igra u 400 bioskopa, a kod nas… valjda se to u mom slučaju podrazumeva. On je tu, on je skupio pare, on to može i svi samo čekaju da kažu: 'Pa dobro je”, rekao je Kusturica'".

Na pitanje da li je planira nešto novo, Kusturica kaže da je već spremio novo - “možda najbolji sok na Balkanu, prirodni sok koji je na dobrom putu da postane organski”.

"“U Srbiji nema organskog voća, tako da moramo da zasadimo biljke i čekamo tri godine. Verovatno će u tom periodu, dok čekamo te biljke, nastati neki novi film"”, dodao je on.

U Drvengrad danas su doputovali ruski pisac Zahar Prilepin, finski reditelj Anti Jokinen, član žirija advokat Kristijan Valsamidis, a gosti festivala su i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Ccepurin. Svečano otvaranje je zakazano za 23 časa u sali “Prokleta avlija”.


b92

_________________
Slika Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: EMIR KUSTURICA  |  Poslato: 08 Apr 2017, 15:24
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 44868

OnLine
INTERVJU NA IVICI SVAĐE Kusturica češkoj novinarki: Da li ste vi iz Stejt departmenta?

O podršci ruskom predsedniku, kritikama na račun SAD, osudi globalizacije, ali i razumevanju i saosećanju za izbeglice, za češku internet televiziju DV govorio je srpski reditelj Emir Kusturica.

Slika
Emir Kustrurica

Na početku razgovora Kusturica je naglasio je da informacija o tome da je on u evropskim filmskim krugovima "persona non grata" zbog podrške ruskog predsednika Vladimira Putina, kako je o tome pisao "Gardijan", prosto nije tačna.

On, jednostavno, to ne oseća. Međutim, ukoliko bi i bilo istina, bilo bi mu svejedno. On filmove ne snima ni za ni protiv Putina. Međutim, ipak je istakao da su Amerikanci 1999. godine bombardovali njegovu zemlju, da je Srbija propatila i da on to ne zaboravlja, prenosi "Sputnjik".

Ja sam za ravnotežu u svetu

- Ja nisam samo za Vladimira Putina, ja sam za ravnotežu u svetu, u kojem jedan igrač ne može sam da radi sve što poželi - naglasio je on.

Slika
Vladimir Putin

Kusturica, koji je posle susreta sa šefom ruske države na proslavi jubileja televizije RT rekao kako je Putinu predložio da postavi ruske rakete u njegovom dvorištu, "slatko se nasmejao" kada ga je voditeljka na to podsetila.

- To je bila samo šala. Jednostavno ne mogu da verujem da ste vi to ozbiljno shvatili - naglasio je on.

Zaštititi ljude od globalizacije

Međutim, sasvim ozbiljan, dodao je da je neophodno da se u svetu uspostavi ravnoteža i da treba da postoji jak političar koji bi branio Istok od Zapada. I upravo takvog političara Emir Kusturica vidi u Putinu.

Ubeđen je, takođe, da ljude treba štiti od globalizacije, jer se upravo njoj može zahvaliti za nestabilnost u savremenom svetu.

Slika
Džordž Soroš

- Fond Džordža Soroša bavi se onim čime se CIA bavila u Latinskoj Americi sedamdesetih godina prošlog veka, a to je stvaranje fašističkih režima i nanošenje štete Latinskoj Americi - izjavio je Kusturica.

Krim je Rusija

Naglasio je da se na Balkanu i Bliskom istoku danas upravo to događa i da su države izložene napadima zato što sprovode svoju politiku. Međutim, kada je Ema Smetanova spomenula Kusturici okupaciju Krima, on joj je odmah odgovorio da je to nešto sasvim drugo.

- Krim je Rusija. Da postavim ja Vama jedno pitanje, zašto me ne pitate o Kosovu - dodao je Kusturica.

Ona je odgovorila da je tu temu ostavila za kasnije.

Kosovo nasilno odvojeno

Međutim, ponovo se vratila na Krim. Sovjetski politički lider Nikita Hruščov poklonio je poluostrvo Ukrajini, a sadašnja Rusija nije Sovjetski savez, napomenuo je Kusturica. Kada je reč o Kosovu ono je, naprotiv, uvek bilo deo Srbije, a nasilno je odvojeno "zahvaljujući" kršenju međunarodnog prava.

Slika

- Tako da su SAD međunarodno pravo mnogo više i mnogo pre kršile nego Rusija. Međunarodno pravo zamenjeno je humanitarnim pravom koje dozvoljava bombardovanje drugih zemalja i donosi im demokratiju pomoću bombi - kazao je on.

Amerikanci seju haos

Kusturica je insistirao na tome da su Amerikanci veća opasnost za svet nego Rusi, pošto su Rusi, kako je rekao, zainteresovani za stabilnost, a Amerikanci seju haos, između ostalog uz pomoć terorista koje SAD naoružavaju.

- Dovoljna je Libija kao primer - istakao je on.

Slika
Izbeglice iz Libije

Smetanova je imala svoju priču i primetila da je SSSR ranije takođe donosio krajnje sporne odluke. Kusturicu je to revoltiralo, pa je upozorio novinarku da od samog početka razgovora pravi istu grešku i meša Rusiju i Sovjetski savez.


- Rusija nije SSSR - naglasio je Kusturica i dodao da je on samo umetnik, a u politici diletant, pa bi mogao i da prekine intervju ako voditeljka nastavi razgovor u neprimerenom duhu.

Čija ste državljanka?

Smetanova se pravdala da samo ima zanimljivog gosta i da želi da gledaoci čuju njegovo mišljenje o politici.

- A meni se čini kao da sam razgovarao sa nekim iz američkog Stejt departmenta, a ne sa državljankom Republike Češke - zaključio je Kusturica.


blic

_________________
Slika Slika


Vrh
Astra
Post  Tema posta: Re: EMIR KUSTURICA  |  Poslato: 22 Jan 2021, 16:57
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 02:58
Postovi: 10704

OffLine
NA MREŽI SA KONČALOVSKIM: Danas počinje 14. međunarodni festival Kustendorf u onlajn formatu

Četrnaesto izdanje Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" počinje danas u onlajn formatu, i trajaće do 25. januara. Na Mećavniku prvi put neće biti prepoznatljive atmosfere, ali će publika preko sajta kustendorf.online moći da vidi nove filmove Andreja Končalovskog, Bena Zejtlina, takmičarska ostvarenja, razgovore Emira Kusturice sa učesnicima...

Slika
Andrej Končalovski i Emir Kusturica na Kustendorfu 2015. / Foto D. Karadarević

Otvaranje "Kustendorfa" zakazano je za 18 časova. Publika će u ovom terminu moći da prati otvaranje festivala u okviru koga će biti prikazana reportaža Emira Kusturice "Junaci našeg vremena". Uslediće filmski omaž glumici Fej Danavej, zvezdi filma Arizona dream, koja sutra slavi rođendan. Publika će zatim uživati u prvih pet kratkih takmičarskih filmova mladih autora iz Nemačke, Bugarske, Poljske, Srbije i Rusije.

Sledi prava poslastica za filmske sladokusce - onlajn prikazivanje novog filma ruskog velikana Andreja Končalovskog. Reč je o ostvarenju "Dragi drugovi", ovaj film snimljen je 2020. i iz perspektive partijskog aktiviste odslikava situaciju iz 1962., kada je posle poskupljenja hrane izbio štrajk radnika u malom industrijskom gradu Novočerkasku. Usledio je masakr koji će zauvek promeniti poglede na svet miliona ljudi pod komunističkim režimom...

Posle srpske onlajn premijere filma, publika će biti u prilici da prati razgovor dvojice velikana, starog gosta "Kustendorfa" Končalovskog i domaćina Emira Kusturice.

U okviru programa "Retrospektiva velikana", biće prikazan Kusturičin film "Podzemlje".

Takmičarski program 14. "Kustendorfa" obuhvata dvadeset dva kratkometražna filma. Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje ove godine takmičiće se filmovi mladih autora iz Poljske, Belgije, Srbije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Severne Makedonije, Nemačke, Rusije, Rumunije, Danske, Irana, Izraela, Kirgistana, Crne Gore, Uzbekistana i Francuske.

Međunarodni žiri čine: Aliće Rorvaher, Miki Manojlović i Bruno Tarijer. Nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

"GOSTUJE" I ZEJTLIN

Na "Kustendorf", ovaj put preko mreže, vraća se autor filma "Zveri južnih divljina", američki reditelj Ben Zejtlin. Publika "Kustendorfa" gledaće njegov poslednji film "Vendi". Tu su i dobitnik nagrade filmskih kritičara na festivalu u Veneciji, film "Gospođica Marks" rediteljke Suzane Nikijareli i film "Kamenolomac" rediteljskog dvojca koji čine Đanluka i Masimilijano de Serio...


vecernjenovostionline

_________________
Slika


Vrh
Senka
Post  Tema posta: Re: EMIR KUSTURICA  |  Poslato: 15 Feb 2021, 18:59
Korisnikov avatar
Vječita sanjalica
Vječita sanjalica

Pridružio se: 18 Apr 2012, 12:07
Postovi: 44868

OnLine
"JASENOVAC-BALKANSKI AUŠVIC"

VELIKI PROJEKAT, EMIR KUSTIRICA SNIMA FILM O JASENOVCU: Pomagaće mu GIDEON GRAJF!

Nadam se da će biti snimljeno još mnogo filmova o Jasenovcu i da će uskoro biti realizovan i projekat poznatog hrvatskog reditelja Lordana Zafranovića i Ive Goldštajna iz Jevrejske zajednice u Zagrebu - rekao je Grajf

Slika

Jedan od najpoznatijih istraživača Holokausta Gideon Grajf obećao je slavnom srpskom i svjetskom režiseru Emiru Kusturici da će biti savetnik na njegovom filmu "Jasenovac - balkanski Aušvic". U fokusu ovog filma biti sudbina dve svetski poznate porodice, Tesla i Hercl, te napominje da je u Jasenovcu svirepo ubijeno 14 članova porodice Tesla i 13 članova porodice Hercl.

On je rekao da će u tom filmu biti i priča o rabinu Isaku Danielu Danonu, koji je zaklan u Jasenovcu, zajedno sa Vukašinom Mandrapom, koji je proglašen za novomučenika jasenovačkog, a koji je iskasapljen u Jasnovcu 1943. godine, /nakon što je rekao ustaški koji ga je klao: "Samo ti, dijete, radi svoj posao".

Grajf dodaje da će u fokusu ovog filma biti sudbina dve svetski poznate porodice, Tesla i Hercl, te napominje da je u Jasenovcu svirepo ubijeno 14 članova porodice Tesla i 13 članova porodice Hercl.

- Nadam se da će biti snimljeno još mnogo filmova o Jasenovcu i da će uskoro biti realizovan i projekat poznatog hrvatskog reditelja Lordana Zafranovića i Ive Goldštajna iz Jevrejske zajednice u Zagrebu - rekao je Grajf.

On je podsetio da je Svetski jevrejski kongres obratio Vladi Hrvatske sa apelom da zabrani poricanje ustaških zločina, te ocenio da se revizija istorije ne može vršiti i da se Jasenovac zaista dogodio, kao i Aušvic.

- Stoga moramo uložiti sve napore da dokumentujemo zločine koje su počinili nemački nacisti i hrvatske ustaše. Film, kao i književnost, može svijetu doneti istinu…Trebalo bi da snimamo onoliko filmova koliko je potrebno da se Jasenovac i Aušvic nikada ne ponove - rekao je Grajf za "Politiku".

Grajf je istakao da ne sumnja da je Majk Berenbaum, direktor Instituta "Zigi Ciring" sa Američkog jevrejskog univerziteta, gde je radio kao profesor jevrejskih studija, napravio solidno istraživanje, kako bi bio savetnik za tako delikatnu temu kao što je film "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića.

On je naveo da ustaške metode mučenja i ubijanja možda danas izgledaju kao „izmišljene priče" ili „naučna fantastika", koje čak ni Alfred Hičkok ili Stiven Spilberg ne bi mogli izmisliti, ali da su surovo varvarstvo pogubljenja, ubistava, klanja i mučenja bili istinski užas svakodnevice u Jasenovcu, kao što je to bilo i u Aušvicu.

Grajf je predložio da neki filmski reditelj pretoči u film i stvarnu životnu priču istaknute hrvatske glumice Božidarke Frajt, rođene kao Božidarka Grublješić u porodici etničkih Srba u BiH, čiji je identitet zapravo bio srpski, a koja je „usvojena" u doba ustaškog režima, dok je pravi identitet od nje skrivan decenijama.

- Poput "Dare iz Jasenovca", ta priča o Božidarki Frajt mogla bi biti tema filma "Božidarka sa Kozare i Siska". Upoznao sam i preživelu decu iz logora Jasenovac i Jastrebarsko. Svaka priča o deci logorašima zaslužuje barem jedan film - istakao je Grajf.

On je rekao da i Austrijanka Diana Budisavljević, koja je spasla 12.000 srpske dece iz Jasenovca, zaslužuje da se o njoj snimi dobar film, što bi mogao da uradi neki austrijski, mađarski, srpski, hrvatski ili američki režiser.

- Bitne su istorijske činjenice, Jasenovac nije bio "turističko letovalište", nego logor za istrebljenje i to se nikakvim protestima ne može "isprati", kao ni protestovati zbog utvrđenih istorijskih činjenica.To je kao da ponovo ubijamo žrtve i opravdavamo ustaške zločine protiv čovečnosti - istakao je Grajf.


espreso.rs

_________________
Slika Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 19 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker