Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 23 Okt 2020, 23:24


Autoru Poruka
Passion
Post  Tema posta: Sta je romantika?  |  Poslato: 20 Sep 2012, 18:48
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 19 Sep 2012, 21:59
Postovi: 4951

OffLine
Sta je uopste romantika?
Sta za vas znaci kada za nekog kazu "Bas je romanticna dusa" ,
da li u romantiku moze da se uvrsti i mastanje?

Mnogi kazu da polako nestaje, slazete li se Vi sa tim?
Koji su po vama najromanticniji gestovi koje pamtite i kakvu su reakciju izazvali-
ili ih jos tajno prizeljkujete?


Vrh
MARRIIN
Post  Tema posta: Re: Sta je romantika?  |  Poslato: 09 Okt 2012, 21:56
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 26 Sep 2012, 15:39
Postovi: 3402
Lokacija: bgd

OffLine
Romantika je ustvari begstvo od te kolotecine zivota , zbog toga se i romantizam pojavljuje kao knjizevni pravac. Sama rec romantica znaci- nestvarnost ( mashta) , znaci ono sto uobicajeno ne radimo , ono koje radimo kad zelimo da se sklonimo iz svakodnevne realnosti .... odkud znam ... [think.gif]


Vrh
Molena
Post  Tema posta: Re: Sta je romantika?  |  Poslato: 16 Okt 2012, 15:48
Korisnikov avatar
*VIP*

Pridružio se: 16 Maj 2012, 19:49
Postovi: 31314

OffLine
Pa dobro si krenuo Marine....istina je da je to nesto sto ne radis svaki dan i nije ubicajeno....
Ali ja definitivno ne mislim da izumire, nego mislim da se na velika vrata vraca nazad ;)
Romantikom pokazujes koliko si mastovit, pa čak i pametan...sve ostalo je sirovost koja je puno laksa od romantike..mozda grubo receno ali s njom se i radjamo, a na romantici radis i dajes sebe :D

Pamtim sve romanticne trenutke, sto dobijene sto dane....ali obavezno se smijem i nikada ne mogu da budem ozbiljna, tako da dijelom i s*ebem taj romanticni trenutak, iako mi je jednom neko rekao da sam osmijehom otjerala nervozu...ko ce ga znati, sto ljudi sto cudi :)

_________________
'Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and life to everything.'


Vrh
krajišnikmihajlo
Post  Tema posta: Re: Sta je romantika?  |  Poslato: 12 Mar 2013, 21:31
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Mar 2013, 21:21
Postovi: 33

OffLine
romantika je kad imas pun sanzer municije


Vrh
Tajanstveni
Post  Tema posta: Re: Sta je romantika?  |  Poslato: 13 Mar 2013, 14:05
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2013, 21:05
Postovi: 111

OffLine
Romantika je trenutak u kome vreme stane, samo za nas...


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Sta je romantika?  |  Poslato: 22 Apr 2013, 18:28
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Романтика у минусуSlikaЧеста промена партнера постаја нормална, па се многи људи који немају ту врсту искустава осећају као да су болесни или да им нешто фали

При помену љубави и љубавних односа, многи људи прибегавају носталгији. Те некада је било романтичније, некада смо се више волели, некада смо били спремни за велике жртве зарад само једног пољупца, били смо романтичнији... Јесмо ли? Да ли је овај миленијум сабио љубав међу зидове унутар којих нема места за велике речи и још већа дела у име љубави? Ако јесте, коме или чему се може приписати "заслуга" за то? У ком правцу се крећу љубавни односи у 21. веку, појашњава мр Тијана Мировић, психолог, психотерапеут и власница Психолошког саветовалишта "Мозаик" у Београду.

Љубав као осећање се не мења, али се мењају начини на које долазимо до љубави и друштвене норме које регулишу како ћемо се у љубави понашати.Раније смо партнере упознавали на јасно дефинисане и социјално прихватљиве начине - путем проводаџија, пријатеља или породице. Како је друштво постало либералније, људи су почели да траже партнере по клубовима и на осталим друштвеним окупљањима. Данас су све популарније разне агенције за упознавање, спид дејтинзи и упознавање путем интернета. Статистике кажу да се у свету, током 2009, 17 одсто венчаних парова упознало путем интернета. Такође, док смо се раније више ослањали на инстинкт или савете пријатеља, данас све више људи тражи помоћ "дејтинг коуча" – професионалаца који их уче како да упознају и привуку партнере. Истраживања показују да ће се "дејтинг индустрија" (агенције и сајтови за упознавање, књиге и семинари самопомоћи, саветници за везе...) све више развијати и бележити све већу зараду.Поред овога, данас видимо и битне промене у друштвеним нормама и ставовима.


Какве?

- У ранијим периодима друштвене норме биле су важније од личних избора и личне среће. Људи су се често спаривали не са онима које су они желели, већ са онима "са којима би требало". Брак се чувао по сваку цену, чак и када су и супружници и деца били несрећни.Развод је представљао срамоту, па су људи чинили све да до њега не дође. Често мењање партнера било је окарактерисано као промискуитетност, незрелост или аморалност, док је моногамија величана као аутентична људска вредност, односно као нешто што нас раздваја од животиња. Данас све чешће чујемо како су људи по природи полигамни и како није природно или нормално да неко проведе живот са само једним партнером. Често мењање партнера постаје нормално и очекивано, па се многи људи који немају ту врсту искустава осећају као да су болесни или да им нешто фали. Лична срећа постаје доминантна вредност, па је за многе нормално да оду из односа ако нису срећни или ако верују (или страхују) да постоји неко бољи или нешто боље. То наравно није нужно лоше, али понекад баш зато што знамо да можемо да одемо и да можемо да нађемо још много партнера, одлазимо а да нисмо ни покушали да унапредимо однос и да остварио срећу унутар тог односа. Заговорници чувања брака често кажу да су уговорени бракови успевали управо зато што људи нису имали алтернативе, па су чинили све како би те бракове учинили функционалним и задовољавајућим.

НАКАД И САД

- Филмови често представљају идеализовану представу љубави и односа. Ово може допринети осећању незадовољства и нереалним очекивањима која могу да нас спрече да ценимо партнера и везу коју имамо. Такође, медији обликују и слику саме љубави тако што кроз сценарије нуде и одређене моделе. Др Мери Пајфер приметила је да су се сценарији љубавних филмова и романтичних комедија јако променили. У филмовима из 50-их, људи су се упознавали, свађали, заљубљивали, па пољубили. Током 70-их, упознавали су се, свађали, заљубљивали, па имали секс. Од 90-их на овамо, филмски љубавници би се упознали, имали секс, свађали и онда, можда, заљубили – каже Тијана Мировић.

Има ли још романтике? Који романтични гестови из прошлих времена су изумрли и сада су нам малтене смешни?

- Мислим да романтике има и да она није много различита у односу на ранија времена. Можда више не постоји "испуштање марамице" које је постојало у доба витештва, али има других веома сличних начина да се некоме покаже заинтересованост, иницирање контаката путем друштвених мрежа, па се уместо марамице шаље "захтев за пријатељство". Потврда да још има романтике, може бити и то што се већина младих људи труди да обележи Дан заљубљених и да бар тада уради нешто лепо и романтично.

Колико су се изменили удварачки манири?

- Наизглед много, али у суштини технике су мање-више исте, док су средства другачија. Раније су се писала писма, данас се пишу СМС-ови и мејлови, раније су се слале песме, данас се шаљу линкови са "ју-тјуба". Раније су се слали поклони и пољупци, данас се шаље исто то, само виртуелно. Они мање склони модерним технологијама и даље све то раде "на стари" или на неки свој начин.

Чини се да се романтика преселила на онлајн, што нарочито погодује стидљивим особама...

- То је тачно. Има доста људи које стидљивост и социјални страхови спречавају да оду на места где би могли да упознају некога. Неки људи изађу, али онда имају проблем и да отпочну комуникацију, а камоли да флертују са неким ко им се допадне. Такви људи обично више воле упознавање путем интернета, јер ту нема бојазни да ће се десити оно од чега страхују, на пример да ће им задрхтати глас, да ће их ухватити неспремне па ће нешто "лупити", да ће поцрвенети... Неки људи мисле да су непривлачни, па путем интернета иду на стратегију "нека ме упозна пре него што ме види", по принципу – "ако јој се свидим овако, пре ће ме прихватити иако јој се не свидим физички“. Треба поменути да неки људи преферирају интернет упознавање зато што тамо могу да се представе другачијима од онога што јесу (као млађи или старији и сл.).

Јесу ли жене много изгубиле од своје женствености? Да ли је борба за еманципацију угрозила љубав?

- Велика је заблуда да еманципација руши женственост и онемогућава жене да пронађу љубав. Те заблуде иду из стереотипа да се независне и успешне пословне жене претварају у мушкарце и да не желе љубав и породицу. Сигурно да има и таквих жена, али бројни примери показују да то не мора да буде тако. Да ли ће женина независност и успешност бити оптерећење за љубав, у многоме зависи од ње саме, али и од партнера и њиховог односа. Уколико било ко од партнера вуче ка односу који карактерише такмичење, борба за моћ, принуда или доминантност, онда ће женина емаципација бити чинилац у том конфликту. Уколико је однос стварно партнерски, у смислу да га одликују једнакост, реципроцитет и допуштање индивидуалности, онда женина еманципација неће представљати проблем. С друге стране, ако је мушкарац васпитаван да је мушкарац само ако може да издржава породицу, а да је улога жене да "седи код куће и слуша", сигурно да му неће бити лако да се навикне на чињеницу да и жена мора, односно хоће да ради и да је независна. Већина мушкараца разуме да је данас неопходно да обоје раде, а да је и здраво да обоје имају довољно аутономије, компетентности и одговорности. Има, наравно, и оних мушкараца којима женина независност импонује и који се њеном успеху радују као свом.

За шта смо ускраћени у љубавним односима?

- Ово време можда није лако, али с друге стране "свако време има своје бреме", па мислим да нема неког посебног разлога да људи данас буду ускраћенији него пре. Ако особа тражи, гради и негује стабилне и здраве односе, нема разлога да буде ускраћена. Отежавајућа околност данас је то што људи живе толико брзо и толико много раде, да се понекад чини као да нема времена за романтику. Парови који дођу на терапију често кажу да од силних обавеза на послу и око деце немају времена ни да попричају, а камоли да раде нешто романтично и "за свој брак". Иако је тешко наћи време за себе и партнера, веома је важно да се од тога ипак не одустаје и да се с времена на време уради нешто романтично са партнером (на пример да се оде на љубавни састанак). Поред тога, корисно је и да се сваки дан уради понека ситна, а лепа ствар за партнера, као и да се од „обичног направи изузетно“, а од обавеза нешто забавно.

Зашто је интимност постала нешто за чим се чезне, али што се у стварном животу избегава?

- Страх од интимности је увек постојао, зато што је увек постојао и страх да ћемо бити повређени. Не знам да ли је он у данашње време израженији него пре, али је то могуће јер данас бракови и везе трају краће, па је и страх од напуштања и повреда реалнији. Такође, данас чешће мењамо партнере, па људи доживљавају више негативних искустава током живота. Ово је важно будући да се сматра да су управо лоша искуства главни узрок страха од интимности.

Када би у једној реченици требало описати љубав у овом миленијуму, како би гласила та дефиниција?

- Можда: "Компликовано је"! На друштвеној мрежи "фејсбук", код питања да ли сте у вези, имате могућност да напишете да јесте, да нисте и да јесте, али да "је компликовано". То лепо осликава дух овог времена, јер данас поред јасног статуса да јесте или нисте у вези, постоји и читав низ међуваријанти као што су: "комбинација", "шема", "пријатељ са бенефицијама" (пријатељ који је и сексуални партнер), "on i of варијанте" (мало јесмо – мало нисмо заједно)...


преузето са novosti.rs


Vrh
Emanuella
Post  Tema posta: Re: Sta je romantika?  |  Poslato: 28 Apr 2013, 21:26
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:25
Postovi: 10725

OffLine
...kad ume dobro da laze da bi dobio komad mesa [dzokac.gif]
zahebi ti to

_________________
Slika


Vrh
nero
Post  Tema posta: Re: Sta je romantika?  |  Poslato: 02 Maj 2013, 01:43
Korisnikov avatar
sanjam ciklamu

Pridružio se: 17 Maj 2012, 02:39
Postovi: 2232

OffLine
...kada ti mozak ne radi..

_________________
Na grešnicama se uči.


Vrh
Čupka
Post  Tema posta: Re: Sta je romantika?  |  Poslato: 11 Avg 2013, 15:17
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 05 Okt 2012, 15:39
Postovi: 2630

OffLine
I ja se pitam sta je romantika?

_________________
Slika


Vrh
Julia
Post  Tema posta: Re: Sta je romantika?  |  Poslato: 11 Avg 2013, 23:57
Korisnikov avatar
Kad porastem biću kengur
Kad porastem biću kengur

Pridružio se: 22 Jun 2012, 20:17
Postovi: 6498

OffLine
romantika je...ustvari ispadati budala..ovako kao ja..

_________________
Samo kada pisem ja sam lav! Papir je jedino bojno polje gde mi niko nista ne moze. Ali,zivot.zivot nije papir. Eh kad bi svi problemi bili od hartije – kako bi se lako mogli zguzvati!


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker