Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 03 Dec 2020, 21:52


Autoru Poruka
Estrella
Post  Tema posta: Fotografija  |  Poslato: 06 Jul 2012, 11:37
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Izložba fotografija "Priča o Balkanu"


U Konaku kneginje Ljubice će od 19. juna do 19. avgusta biti otvorena izložba fotografija "Priča o Balkanu".


Slika


Danas, sećanja na period Otomanske vladavine ostaju prikrivena u građevinama čija se uloga s vremenom izmenila, ili je potpuno izbledela usled opšteg zapostavljanja i destrukcije. Ipak, u kakvom god stanju bile, potpuno uništene ili očuvane, građevine iz perioda Otomanskog carstva, privatne ili javne, hrišćanske, muslimanske ili jevrejske, ostaju dokumenti jedne zajedničke istorije – istorije koje su narodi na Balkanu delili čitavih šest vekova.

Međunarodni projekat “Priča o Balkanu” istražuje i prezentuje javnosti kulturno i istorijsko nasleđe nastalo na području Balkana u periodu Otomaske vladavine. Recentni podaci koji pokazuju da je kulturno nasleđe Otomanske ere ozbiljno ugroženo iniciralo je ovaj projekat koji, pre svega, ima za cilj pokretanje javnog diskursa o istoriji regiona i prevenciji njegove kulturne baštine. U realizaciju projekta je uključeno nekoliko zemalja balkanskog regiona, a glavni deo projekta čini fotografska izložba na kojoj će biti ponuđeno novo viđenje prošlosti i balkanskih spomenika kulture.

Savremenu perspektivu su dali umetnici fotografi, koji i pored činjenice da se ne poznaju, pokušavaju da kroz fotografije ostvare koherentu celinu preispitujući značaj koji ova zajednička istorija ima za nas danas. Ivan Petrović, Kamilo Nollas, Jutta Benzenberg, Ivan Blažev i Samir Karahoda fotografisali su najvažnije crkve, džamije, javna kupatila, akvadukte, kuće, i mostove u svakoj od zemalja, uz naglasak na jedinstvene istorijske karakteristike, kao i njegovo tekuće stanje. Izložba, posle Atine i Soluna stiže u Beograd, a biće predstavljena i u Minhenu, Prizrenu, Skoplju i Tirani.

Izložbu će pratiti publikacija sa dodatnim fotografijama i podacima o objektima i nasleđu Otomanskog carstva. Pored publikacije na posebno kreiranoj internet strani balkantale.com interaktivna mapa će omogućiti posetiocima detaljan uvid u istorijske podatke i trenutni status svakog spomenika.

Deo projekta je i dokumentarni film “Nemi Balkan” kojim su autori pokušаli dа objаsne kаko su etničke i verske koegzistencije rаzličitih nаrodа koji su živeli tokom Otomаnskog cаrstvа, zаvršile sа rаstom nаcionаlizma i sukobom posle više vekova.

Važan deo izložbe je i program edukacije koji će se tokom trajanja izložbe realizovati kroz predavanja, diskusije, radionice, stručna vođenja i gradske ture, a cilj je sagledati sa različitih aspekata ovaj kompleksan istorijski period i njegovo kulturno nasleđe.Puls grada

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Fotografija  |  Poslato: 06 Jul 2012, 11:41
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Beograd 1945-1955 u objektivu vojnih fotoreportera


Izložbe fotografija "Beograd 1945-1955 u objektivu vojnih fotoreportera" i "Beograd na fotografijama Nemanje Budisavljevića" otvorene su u prostorijama Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na Kalemegdanu do 1. septembra.


Slika


Fotografije pričaju više od sećanja. Istinski su vremeplov našeg glavnog grada, prestonice posle Drugog svetskog rata. Izložene fotografije predstavljaju izuzetno dragocenu dokumentaciju. Najpre kao čisto faktografsko svedočanstvo o prošlom vremenu, a zatim i kao umetnička, istorijska, etnološka, sociološka građa koja se može koristiti i za druga istraživanja.

Ono što je majstor fotografije Dragoljub Tošić svojevremeno zabeležio, važi i danas: “Ta građa je, s obzirom na pouzdane i promišljene stavove fotografa-umetnika, deo naše duhovne memorije, deo istorijske istine. Što je nekad bilo – ponovo je tu. Sve je kako je bilo. I ništa nije kako je bilo.”

Medija centar “Odbrana” i Ministarstvo odbrane Republike Srbije organizatori su ove postavke u saradnji sa Zavodom.


Puls grada

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Fotografija  |  Poslato: 06 Jul 2012, 11:44
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Izložba fotografa Luisa Ramona Marina


Retrospektivna izložba španskog fotografa Luisa Ramona Marina "Marin: Fotografije 1908 - 1940" biće otvorena od 21. juna do 5. avgusta u Galeriji Instituta "Servantes" u Beogradu.


Slika


Postavka, koja obuhvata oko 60 crno-belih fotografija, nudi redak uvid u život Španije između 1908. i 1940. godine i ima izuzetan istorijski i umetnički značaj.

Otvaranju će prisustvovati kustos izložbe Oskar Martin i ćerka umetnika Lusija Ramon Pla, koja je sačuvala negative za vreme diktature Franciska Franka.

Luis Ramon Marin (1884 - 1944) smatra se jednim od prvih fotoreportera na svetu, kao i pionirom fotografije iz vazduha. Fotografijom je počeo da se bavi radeći kao reporter za dnevni list "Informacione", ali je njegov rad obuhvatao mnogo šire polje interesovanja od novinskih izveštaja.

Njegovo delo je svedočanstvo španskog društva sa početka XX veka, preko slika Kraljevske porodice, scena iz političkog života, proslava i sportskih dešavanja, razvoja modernih industrija, ali i mnogih dramatičnih događaja, među kojima je i Španski građanski rat.

Marin je bio jedan od prvih fotografa koji se odvažio da izađe na ulice Madrida i kamerom ovekoveči ratna zbivanja. Međutim, u strahu od Frankovog režima, Marin je po uspostavljanju diktature, morao da se povuče i skloni fotografije koje bi mogle da ga kompromituju.

Njegova ćerka Lusija Ramon Pla je, posle nekoliko decenija, kolekciju od preko 18 hiljada negativa predala Fondaciji "Pablo Iglesijas" iz Madrida, u kojoj se i danas čuva.

Izložbu u Beogradu organizuje Institut "Servantes" u saradnji sa Fondacijom "Pablo Iglesijas", biće otvorena do 5. avgusta, a ulaz je slobodan.


Puls grada

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Fotografija  |  Poslato: 06 Jul 2012, 11:47
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Fotografije Erika Emoa


U Francuskom institutu će od 12. juna do 1. septembra biti izložene fotografije pariskog umetnika Erika Emoa.


Slika


Postavku pod nazivom “Igra drugog lica” čini četrdesetak fotografija koje je snimio pariski umetnik Erik Emo po narudžbini muzeja Roden i Burdel.

Prilikom fotografisanja, njegov pogled na izložene artefakte bio je prilicno nekonvencionalan. Njegov posao sastojao se u fotografisanju natpisa na muzejskim skulpturama i obima koji oni zauzimaju. Okrećući ove predmete u rukama, Erik Erno je otkrio njihovo drugo, skriveno lice, nalicje dekora i video ih iznutra. Malo po malo, zabeležio je unutrašnjost tih predmeta koja na snimcima predstavlja negativ skulpture, na kojem se nalazi srž materije, realnost vidljivog, intima vajarevog stvaralaštva.

Izložbu organizuje Francuski institut u Parizu i u regionu je već prikazana publici u Ljubljani i Mariboru.

Erik Emo je rođen 1953. godine, živi i radi u Parizu, a do sada je izlagao i u Lionu, Briselu, Džakarti, Bazelu, Kopenhagenu, Solunu i brojnim kolektivnim izložbama širom sveta.

Njegove fotografije nalaze se u javnim zbirkama Peti Palea u Parizu, Muzeja Roden, Artoteke u Lionu i Nantu, Muzeja savremene umetnosti u Solunu, FRAC regiona Loare. Emo je dobitnik nagrade Leonardo da Vinči.

Puls grada

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Fotografija  |  Poslato: 06 Jul 2012, 12:15
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Izložba fotografija "Rusija - nove perspektive"


Izložba savremene ruske fotografije "Rusija - nove perspektive" 14 ruskih fotografa, povodom proslave Dana Rusije, postavljena je na Savskom kalemegdanskom šetalištu od 11. juna do 10. avgusta.


Slika


Ovo je treći put zaredom da se realizuje letnja izložba savremene ruske fotografije, pod pokroviteljstvom NIS-a, Gaspromnjefta i ruske ambasade u Beogradu.

"Slike savremene Rusije dovoljno govore o dinamici i životu na nama jednom bliskom mestu. Ovo je jedna od izložbi zbog koje Beogradska tvrđava postaje velika galerija", izjavila je direktorka JP "Beogradska tvrđava" Ivana Lučić-Todosić.

Na panoima na Savskom kalemegdanskom pristaništu prikazan je svakodnevni život Rusije, od dalekih, snežnih sibirskih krajeva, do veoma živopisnih prizora iz Moskve ili Sankt Peterburga.

Među autorima koji su se predstavili je i Dmitrij Zverev, pobednik konkursa "Srebrna kamera", koji je svojim aparatom ovekovečio kontraste velikog grada, kao i usamljenost pojedinca, skučenog među džinovskim neboderima.

Beogradska publika će sve do 10. avgusta moći da pogleda, između ostalih, i fotografije Igora Stamahina, novinara Ruskog reportera, Vitalija Raskalova, Konstantina Kokoškina, Ane Paljts, Mihaila Mordasova, kao i Aljone Nikiforove, koja se predstavila prizorima iz serije "Moskovski metro".


Puls grada

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Fotografija  |  Poslato: 06 Jul 2012, 12:18
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Izložba fotografija Ines D. Kljaković


U okviru festivala "Japanizam", od 5. do 7. jula u Domu omladine, ova mlada autorka, predstaviće izložbu "Tokyo Streets- A Fashion Chronicle".


Slika


Tokom tri dana imaćete jedinstvenu priliku da vidite 30 fotografija, koje prikazuju ljude Tokija koji žive u lavirintu ulica bez imena i pripadaju stotinama različitih modnih subkultura. Na njima su prikazani ljudi najbrojnijeg grada na svetu koji svakog jutra, svojim načinom oblačenja, menjaju izgled najvećeg svetskog megalopolisa i na taj način šalju poruke ostatku planete, često zbunjujućeg sadržaja.

Slika


Ines D. Kljaković: Autorka fotografija je amater. Modeli su obični prolaznici, a izložba svedoči o posebnosti najbogatijeg modnog tržišta na svetu, ali je istovemeno i antropološka studija. Naime, modeli su se tokom fotografisanja najčešće duboko zahvaljivali autorki na njenom trudu, što ukazuje na specifičan odnos i način ophođenja stanovnika Tokija.

Zaključak za kraj: Tokio nije ni grad a ni grad-država, Tokio je druga planeta.


Puls grada

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Fotografija  |  Poslato: 06 Jul 2012, 12:19
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Fotografije Ljubomira Šimunića "Psychodelict Stairway


Izložba fotografija Ljubomira Šimunića "Psychodelict Stairway" biće otvorena 15. juna u 20 časova u Galeriji Artget, a trajaće do 11. jula.


Slika


Izložba "Psychodelict Stairway" posvećena je velikom filmskom reditelju Alfredu Hičkoku, a najneposrednije je inspirisana njegovim čuvenim filmom "Psiho". Pedeset Šimunićevih fotografija prikazuju stepenice - pomerene od realnog viđenja, baš kao što je i kod Hičkoka sve bilo pomereno. Šimunić varira ovaj motiv stvarajući gotovo čitav svet stepeništa u kojem se implicitno oseća zastrašujuće prisustvo nekoga poput Normana Bejtsa, glavnog šizofrenog lika u Hičkokovom filmu "Psiho", koga maestralno igra Entoni Perkins.

Ljubomir Šimunić je jedan od najznačajnijih i najzanimiljivih filmskih stvaralaca u domenu alternativnog i eksperimentalnog filma sedamdesetih godina 20. veka na jugoslovenskim prostorima, a kasnije fotograf izuzetnog senzibiliteta, čije je stvaralaštvo malo poznato široj javnosti. On pripada grupi autora koji s različitim interesovanjima i različitim postupcima istražuju neraskidivo isprepletane i čudesne veze između filma i fotografije. On je autor i (nagrađivanih) alternativnih filmova i velikoj broja fotografskih ciklusa, zaljubljenik i poznavalac obe umetnosti. Šimunićevi prizori su do vrha napunjeni vizuelnim, oblikovnim, i estetičkim slojevima čija je naracija usmerena »egzotičnim« temama, i deco-ukusu fin de siecla.


Puls grada

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Fotografija  |  Poslato: 06 Jul 2012, 12:22
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Indija na fotografijama


U galeriji "Vračar" će 5. jula biti otvorena izložba fotografija Dejana Milankovića "Impresije".


Slika


U galeriji gradske opštine Vračar biće predstavljene fotografije velikog formata, posvećene Indiji, njenoj kulturi i ljudima. Biće izloženo 40 radova autora, koji prikazuju autentičnu i fascinantnu Indiju, u originalnom i potpuno dokumentarnom stilu.

Slike slučajnih susretea i situacija, beleže autorove autentične utiske i inspiraciju. Izložba predstavlja samo mali izbor, simboličan pokušaj da se prikaže Indija, izazivajući kod posmatrača kao i kod onoga koji je ove fotografije zabeležio različita osećanja – od radosti do tuge, od strasnog uzbuđenja do potpunog spokoja…

Izložbu će otvoriti kompozitor, ljubitelj i poznavalac lepih umetnosti, arhitekta Aleksandar Saša Ilić.


Izvor: danubeogradu.rs

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Fotografija  |  Poslato: 10 Jul 2012, 15:04
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
IZLOŽBA O ISTORIJI BEOGRADSKOG VODOVODA


Javno-komunalno preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija" postavilo je u Knez Mihailovoj ulici, povodom obeležavanja 120 godina rada, izložbu fotografija

Slika


Na izloženim fotografijama se prikazuju istorija i delatnost tog preduzeća od 1892. godine do danas.

Kako se navodi u saopštenju "Beogradskog vodovoda i kanalizacije", izložba je postavljena 6. jula, biće otvorena do 16. jula, a građani mogu da vide 20 fotografija napravljenih u crnobeloj tehnici, koloru i originalnoj sepija tehnici.

Beograđani su, kako se podseća, na Petrovdan 12. jula pre više od jednog veka dobili prvi savremeni vodovod, što je bio veliki dan za Beograd i njegove žitelje, a slične vodovodne sisteme do tada su imali samo pojedini gradovi u Evropi.


Akter

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Fotografija  |  Poslato: 12 Jul 2012, 09:24
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Izložba Kulturnog centra BIGZ "Ružno pače"


Mladi umetnici u borbi protiv diskriminacije marginalizvanih grupa! Izložba će biti otvorena u četvrtak 12. jula, u bašti kafe-restorana Ljubić.


Slika


Fotografije koje će biti izložene, nastale su kao odgovor naših mladih umetnika na učestale govore mržnje i diskriminaciju manjina.

Veliki broj organizacija osoba sa invaliditetom navelo je problem nepristupačnog okruženja kao najveću prepreku za normalan život. Svojim radom (fotografijama) Selena Junačkov „Ispred zida“, preispitivala je svest građana postavljajući fotografije mladih invalidnih osoba u kolicima po različitim lokacijama grada.

Zajedno sa Selenom, Tatjana Vukelić, "Nova lepota", fotografisala je mlade, uspešne i talentovane Romkinje, učenice beogradskih srednjih škola.

Ova akcija u okviru projekta Ružno pače nazvana je Gerila akcijom. Foto tapeti (fotografije iz ciklusa "Nova lepota“ i “Ispred Zida” ) lepljeni su po zidovima u blizini obrazovnih, zdravstvenih i ostalih javnih institucija na teritoriji Beograda.

Cilj ovog projekta, koji finansira Balkanski fond za lokalne incijative (BCIF), jeste da se kroz zajedničko stvaralaštvo promoviše ideja ravnopravnosti i međusobne tolerancije, da se otvore neki nove pogledi i približe jedne drugima.

Kulturni centar BIGZ osnovan je januara 2011. sa ciljem da okuplja umetnike iz različitih polja i promoviše njihov rad, sa posebnim osvrtom na intergaciju ugroženih i diskriminisanih društvenih i kulturoloških podgrupa u šire društvo.


Na dlanu

_________________
Slika


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker