Pogledaj neodgovorene postove
Pogledaj aktivne teme
Danas je 16 Okt 2021, 21:12


Autoru Poruka
Estrella
Post  Tema posta: Strip  |  Poslato: 23 Avg 2012, 12:22
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Raskinuli Supermen i Lois Lejn


Ako ste pomislili da sledeća vest o raskidu nekog poznatog para stiže iz glumačkog ili pak muzičkog sveta, varate se. Novi par koji nije prošao slavno dolazi iz sveta stripa.


Slika


Do sada neprikosnoveni par, Supermen i Lois Lejn, više nisu u vezi. U novom izdanju stripa “Liga pravde” Supermen je u vezi sa junakinjom Vonder Vumen.

“DC Comics” koji stoji stoji iza pomenutog stripa, već je u nekoliko prethodnih izdanja najavljivao kraj srećne veze i uspon nove romanse. Supermen i Vonder Vumen flertovali su kao nikada ranije a kao rezultat toga stigla je i nova naslovna strana na kojoj poziraju zajedno.

Da ovo neće biti još jedna maniuplacija strip crtača kako bi privukli veći broj kupaca tvrdi izvor časopisa “Entertainment Weekly”: “Ovo je novi status kvo. Ovaj par će uzdrmati svet strip junaka."

Zanimljivo je da su se u izdanju stripa o Betmenu "The Dark Knight Strikes Again" pojavljuje junakinja Lara, poznatija i kao Supergirl, koja je ćerka Supermena i Vonder Vumen.

U međuvremenu, kompanija Vorners angažovala je pisca koji će napisati scenario za film "Liga pravde" u kome će na jednom mestu snage u borbi protiv zla udružiti Betmen, Supermen, Grin Lantern i Vonder Vumen.


B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Strip  |  Poslato: 25 Avg 2012, 13:28
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Strip heroji ulaze u digitalni svet


Holivudski heroji od Supermena do Betmana karijeru su započeli u stripovima, a autori stripova kažu da, iako knjige nisu više popularne kao pre nekoliko decenija, stripovi prolaze kroz tehnološku revoluciju, što bi moglo da privuče novu generaciju čitalaca.


Slika


Poslednjih 30 godina, prodavnica "Golden epl komiks" u Los Anđelesu prodaje stripove za decu i odrasle. Izgled ovih stranica se nije puno promenio, ali vlasnik Rajan Libovic kaže da se ipak dešava nešto novo.

"Poslednju godinu smo videli ogroman prelazak na digitalne stripove", rekao je on "Glasu Amerike".

Ideja čitanja stripova na internetu se širi. Kompanija "Comixology" ima više od 25.000 stripova u svojoj internet prodavnici, kaže Čip Mošer, potpređednik odeljenja za odnose sa javnosću i poslovni razvoj kompanije.

"Poslednjih šest do devet meseci, postali smo kompanija koja ima najprodavaniju aplikaciju za ajped", rekao je on.

Prošle godine, kompanija je prodala 19 miliona internet stripova. Ove godine očekuje da će prodati 70 miliona. Za gotovo istu cenu kao i štampani strip, čitaoci mogu da kupe digitalnu verziju. Mnogi u toj industriji eksperimentišu sa izgledom digitalnih stripova.

Mark Vejd je kreirao stranicu za digitalni strip "Thrillbent". On kaže da njegovi stripovi popunjavaju digitalni ekran.

"Većina ekrana, televizijskih i lap topova, ima horizontali format, što znači da je slika duža nego što je viša. Stoga ne treba proizvoditi digitalne stripove koji ne odgovaraju tom formatu", smatra on.

Danijel Buren je osnovao "Cognito Comics". On korist zvuk i pokret u svom špijunskom trileru nazvanom "Operacija Ajaks". Čitaoci mogu da dobiju istorijske informacije o predmetu i mimo priče. U intervjuu "Glasu Amerike" on kaže da virtuelni svet znači da njegov rad može da stigne do čitalaca širom sveta.

"Da smo strip izdali samo kao štampanu knjigu, bili bi srećni ako bi prodali 5.000 primeraka. Ali digitalno, imamo međunarodnu distribuciju i mogućnost da dosegnemo do velikog broja publike", kaže on.

Libovic sada nudi digitalne stripove na veb stranici svoje prodavnice i dodaje da kupci traže i tradicionalne stripove, kao i njihove nove verzije.

"Ima nekih stripova, kao što su neki od mojih omiljenih, koje više volim u štampanom formatu. Ali neke od njih je jednostavno zgodno imati i čitati na ajpedu", rekao je jedan od kupaca.

Mnogi u toj industriji kažu da se nadaju da će digitalni stripovi privući novu publiku i tako podstaći biznis i u virtuelnom i u stvarnom svetu.
B92

_________________
Slika


Vrh
Estrella
Post  Tema posta: Re: Strip  |  Poslato: 28 Avg 2012, 13:42
Korisnikov avatar
Vitezova zvezda

Pridružio se: 17 Jun 2012, 20:13
Postovi: 5399

OffLine
Domaći strip dobio pojačanje


Domaće izdavaštvo bogatije je od nedavno za još jednu izdavačku kuću pod nazivom ''Rosencrantz'' iz Maglića osnovanu u maju ove godine sa ciljem promovisanja domaćih strip autora u zemlji i inostranstvu, popularizacije strip umetnost i spasavanja od zaborava stripova nastalih na području bivše Jugoslavije tokom 20. veka.


Slika


Urednik ''Rosencrantza'' Svetozar Obradović rekao je da je odlučeno da se ta izdavačka kuća bavi strip izdavaštvom zato što su ljudi okupljeni oko ''Rosencrantza'' ljubitelji stripa.

''Ja sam strip scenarista već 37 godina i bio sam strip profesionalac u bivšoj Jugoslaviji. Naša zemlja je tokom 1980-ih godina bila jedna od vodećih u Evropi i svetu kada je strip u pitanju'', rekao je Obradović.

''U ovom momentu blizu 40 naših autora radi veoma uspešno za strane izdavače, a nažalost do sada nisu imali priliku da objavljuju u sopstvenoj zemlji'', ispričao je on.

Obradović je istakao da se politika kuće sastoji u objavljivanju izabranih dela strip umetnosti prvenstveno domaćih autora, objavljivanju antologija domaćih strip autora, kao i tematskih antologija, premijernog objavljivanja stripova domaćih autora, zastupanja domaćih strip autora kod inostranih izdavača i saradnja sa institucijama kulture sa ciljem promovisanja strip umetnosti.

On je rekao da je ova mlada izdavačka kuća do sada objavila dva albuma - ''Avanture u Gradu svetlosti“ Dragana Lazarevića i Lazara Odanovića i ''Večernja akcija“, dodajući da drugi album spada u antifašistički strip, koji je više od dve decenije bio potpuno zanemaren kod nas, da je scenarista Petar Aladžić, a da su crtači Branislav Kerac, Branko Plavšić, Stevan i Josip Brajdić i Franja Straka.


Slika


''Strip album ''Avanture u Gradu svetlosti'' naše je prvo izdanje objavljeno u junu ove godine. Radi se o visokokvalitetnom albumu, koji je svojevremeno objavljen u Francuskoj, a do sada nikada u celosti nije objavljen kod nas. Mi smo odlučili da ispravimo tu nepravdu'''', objasnio je Obradović.

''Sam album je u Francuskoj proslavio crtača Dragana Lazarevića, koji je nakon toga radio na veoma uspešnim i popularnim strip serijalima'', dodao je on.

Na pitanje šta još pored stripa izdaju urednik je rekao da je za sada njihova izdavačka politika usmerena isključivo prema stripu, ali da u bliskoj budućnosti planiraju da svoju delatnost prošire na stručnu literaturu i književnost opet prvenstveno domaćih autora.

Obradović je najavio da bi u narednih nekoliko dana trebalo da se pojavi i treći strip album - zbirka kratkih priča jednog od naših u svetu čuvenih autora, ali nije želeo da otkriva o kome se konkretno radi.

Obradović je rekao da je namera ''Rosencrantza'' da se u narednom periodu potencira objavljivanje premijernih domaćih strip albuma.

''Radi se o jednom zaista donkihotovskom poduhvatu, kada se ima u vidu da će se za prvih osam meseci ove godine u Srbiji pojaviti samo četiri strip albuma domaćih autora, od kojih su tri u našem izdanju'', ispričao je on, dodajući da uprkos tome ''nekako ne verujemo da je sudbina domaćih strip umetnika da budu jeftina radna snaga i nadamo se da će Ministarstvo kulture prepoznati svoju ulogu, podrškom izdavanju domaćih strip albuma, kroz otkup 200 primeraka svakog izdanja''''.

Obradović je ocenio da kada se pogleda koliko takvih izdanja se godišnje pojavi, može se zaključiti da bi svega nekoliko hiljada evra godišnje spaslo domaći strip.

''Vrlo lako bi naša zemlja mogla ponovo da postane svetska velesila, bar kada je strip u pitanju, ali je to neostvarivo bez podrške države'', zaključio je on.


B92

_________________
Slika


Vrh
Dade
Post  Tema posta: Re: Strip  |  Poslato: 05 Sep 2012, 16:01
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
„Tata” Mačka Frica u susret jubilarnom Salonu stripa


Salon stripa Studentskog kulturnog centra u susret svom jubilarnom 10. izdanju ovih dana ugostiće čuvenog Roberta Kramba, tvorca Mačka Frica, kao i Gilberta Šeltona, „tatu” braće Frik.


Slika
Gilbert Šelton i Robert Kramb


IZDANJA - Jubilarni Salon stripa održava se od 27. do 30. septembra u SKC-u, ali ljubitelji sedme umetnosti već mogu da počnu da slave. Naime, kao zagrevanje za Salon stripa u SKC-u se od sutra održava specijalni program „U susret jubileju”, koji pred beogradsku publiku do kraja nedelje dovodi dvojicu najeminentnijih i najznačajnijih autora svetskog andergraund stripa - Roberta Kramba i Gilberta Šeltona.

- Budući da u Srbiji imamo njihovog zvaničnog izdavača, kuću „Komiko”, biće predstavljena sva njihova izdanja na srpskom jeziku, što pokazuje da je naša izdavačka scena posle dugog niza godina relevantna - kaže za "24 sata” Miki Pješčić, urednik festivala.

Kramba, tvorca junaka kao što su Gos'n Prirodni, Snoid i, naravno, Mačak Fric, sigurno nije potrebno predstavljati čak ni onima koji nisu neki strip fanatici. U Beograd dolazi sa svojom suprugom Alinom Kominski Kramb, takođe andergraund strip umetnicom, s kojom trenutno radi strip „Alina i Bob”.

Publika će moći da proćaska i s Gilbertom Šeltonom, koji je stvorio braću Frik, kao i „Ne sasvim mrtve”, najneuspešniji svetski rok bend, a na temu savremenog stripa imaće šta da kaže i njegova supruga Lora Fauntin, koja vodi agenciju za dela prevođena s engleskog na evropske jezike.

- Salon stripa pokušava da afirmiše kako domaće izdavaštvo tako i aktuelnu strip scenu, od velikog značaja nam je da na te osnove postavimo fokus ovogodišnjeg programa. Zato u specijalnom programu imamo izdanja na srpskom dvojice svetskih majstora, dok ćemo u zvaničnom programu skrenuti pažnju na angažman srpskih autora na međunarodnoj sceni kroz gostovanje francuskog scenariste Silvana Kordurija, koji sarađuje s četvoricom naših crtača - najavljuje Pješčić.

Pored druženja sa slavnim stripadžijama i predstavljanja njihovih radova, od danas pa do subote svakog dana od 16 do 19 u Novom prostoru SKC-a držaće se otvorena radionica stripa i ilustracije.

I crtač Mister Noa dolazi u SKC
IZLOŽBE - Među gostima regularnog programa Salona stripa od 27. do 30. septembra biće crtač Mister Noa Roberto Dizo iz Italije, scenarista Silvan Korduri iz Francuske, Španac Antonio Altariba... Centralna izložba sabraće najbolje radove pristigle na konkurs, Petru Radičeviću, dobitniku priznanja za doprinos srpskom stripu, biće priređena dokumentarna izložba, a u najavi su i berza stripa, niz radionica i izložbi, promocija, zanimljivih akcija...

Specijalni program 10. Salona stripa
Četvrtak, 19, Velika sala SKC
Susret sa specijalnim gostima: Robert Kramb, Alina Kominski Kramb, Gilbert Šelton, Lora Fauntin
Petak, 19, Velika sala SKC
Predstavljanje „Velike knjige Roberta Kramba” („Komiko„, Novi Sad) i edicije „Stripovi Roberta Kramba”, razgovor s autorom, potpisivanje
Subota, 17, Velika sala SKC
Predstavljanje knjige „Famozna čupava braća Frik” Gilberta Šeltona („Komiko„, Novi Sad), razgovor s autorom, potpisivanje


24sata


Vrh
Nina
Post  Tema posta: Re: Strip  |  Poslato: 07 Sep 2012, 11:35
Korisnikov avatar
Moderator
Moderator

Pridružio se: 13 Apr 2012, 14:33
Postovi: 5555

OffLine
Novosadski strip vikend otvara berza stripova

Publici će se predstaviti Boris Stanić, Vuk Palibrk, Bela Lugoši, Bane Kerac, Sibin Slavković, Branko Đukić i Željko Gašić

SlikaNOVI SAD - Šesti po redu Novosadski strip vikend počeće večeras berzom stripova i projekcijom filma "Tarzan i Amazonke".

Tokom današnjeg i sutrašnjeg dana publici će se predstaviti Boris Stanić, Vuk Palibrk, Bela Lugoši, Bane Kerac, Sibin Slavković, Branko Đukić i Željko Gašić.

Biće organizovana i izložba "Balkan Ekspres", izložba Alekse Gajića, kao i izložba "Miroslavljevo jevanđelje" grupe autora, koja je posvećena Miroslavu Krleži.

Organizovano je i predstavljanje novog broja časopisa "Stripolis", radionica škole stripa iz Kikinde, kao i "EdOn_Strip radionica".

U okviru Strip vikenda biće predstavljeni i stripovi iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine, a predstaviće se i domaći izdavači Omnibus, Darkvud, Sistem komiks, Marketprint i Rozenkrac.

Publika će moći da pogleda filmove "Đango" i "Talični Tom", kao i animirane filmove studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu i animirani film "Techotise: Edit i ja".

Nenad Gucunja iz Lajv ekta (Live Act) crtaće uživo, a Strip vikend pratiće i odgovarajući muzički program. Ovaj svojevrsni festival stripa organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad, u svom klubu "Fabrika".


Kurir


Vrh
Dade
Post  Tema posta: Re: Strip  |  Poslato: 13 Sep 2012, 15:07
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 29 Avg 2012, 20:36
Postovi: 615

OffLine
Marvel "ubio" profesora Iksa


Profesor Iks, "Marvelov" lik koji je formirao i predvodio tim heroja-mutanata poznatih kao Iks-men, je ubijen.


Slika


Kako prenosi Rojters, u poslednjem izdanju stripa "Avengers Vc. X-Men" (Osvetnici protiv Iks-mena), koji je izašao juče, profesora-telepatu koji je vezan za invalidska kolica i čije je ime Čarls Ksavijer, ubio je Kiklop - član njegovog Iks-men tima.

"Kada smo prvi put osmislili 'Osvetnike protiv Iksmena' nismo planirali da ubijemo neki lik, ali kako je priča napredovala postalo je da jasno da će ovo biti poslednje uporište Čarlsa Ksavijera", saopštio je glavni urednik "Marvela" Aksel Alonso.

"Budite uvereni da će njegova smrt odzvanjati širom Marvelovog univerzuma i dovesti do novih stripova poput 'Uncanny Avengers" i 'All-New X-Men' ove jeseni", poručio je Alonso.

Strip "Iks-men" adaptiran je i za veliko platno. Patrik Stjuart je u serijalu glumio Profesora Iks, dok je Džejms Mardsen bio Kiklop.

Prošle godine, u bioskopima se pojavio "prethodnik" serijalu "Iks-men" u kome je britanski glumac Džejms Makavoj glumio mladog Čarlsa Ksavijera.


B92


Vrh
Okano
Post  Tema posta: Re: Strip  |  Poslato: 07 Dec 2012, 01:44
Korisnikov avatar
rang
rang

Pridružio se: 06 Dec 2012, 22:57
Postovi: 3122

OffLine
STRIP SCENA SRBIJE PREDSTAVLJENA U BEČU


Slika

Poslednjeg vikenda novembra u Beču je održana promocija srpske strip scene "Comics Aus Serbien". Na poziv KUD Junion, udruženja iz prestonice Austrije, delegacija Studentskog kulturnog centra Novog Sada (pokretača i organizatora Novosadskog strip festivala) bila je gost u Klubu slovenačkih studenata, gde je predstavljena bogata izdavačka delatnost ove ustanove, a strip crtač i ilustrator Nenad Gucunja prezentovao je zainteresovanima rad sa digitalnom olovkom i tablom za crtanje.

Gostima je bilo zanimljivo da vide kako jedan strip crtač to radi uz pomoć Wacom tableta i digitalne olovke umesto rukom. Koje su prednosti i mane što je danas sve digitalizovano?
- Prednosti digitalnog načina rada sa tabletom je, po meni, mnogostruka. Pored toga što je osetljiv na pritisak olovke, nema potrebe za nabavljanjem materijala za crtanje, kojeg kod nas nema u izobilju. Osim toga čistiji je, brži i lakši za transport. U digitalnom svetu možeš raditi sa količinom detalja (zum) koje “analogne” tehnike ne mogu da dozvole, tu je i uvek popularni “undo” koji poziva prethodno stanje crteža ako ste nešto zabrljali ili vam se ne sviđa, potom rad sa “slojevima” (lejers), izbor i vrste četkica, promenljivost četkica i papira, korekcije boja, podešavanje kontrasta, mogućnost čuvanja višebrojnih kopija trenutnog crteža i još mnogo toga…Mana bi bila to što ne postoji fizički rad (koji možeš držati u rukama, sem ako se ne odštampa), fine teksture i nepredvidivost medija sa kojim radiš, razne nesavršenosti, osećaj frikcije papira i boje, uglja, grafita, tuša. Mana je i to što ne možeš da ga zgužvaš, pojedeš i počneš sa radom ispočetka, što predstavlja posebno olakšanje pri stresnom tempu.

Učestvovali ste na Novosadskom strip festivalu u organizaciji SKCNS. Kakvo vam je mišljenje o srpskoj strip sceni i da li bi istakli nekog crtača?
- Moram priznati da ne znam mnogo o srpskoj strip sceni, sem nekog mejnstrima pa i andergraund autora na koje naletim tu i tamo. Mislim da postoji problem jer se scena nedovoljno promoviše i plasira mladima. Mada, kako smo tu gde jesmo, ne čudi me da je strip scena trenutno u užasnom stanju. Od strip crtača spomenuo bih Leonida Pilipovića, Ivicu Stevanovića, Petra Meseldžiju, Zorana Janjetova, Dražena Kovačevića i Aleksu Gajića. Ima ih previše da bih ih sve nabrojao.

Da li sam strip ima budućnost kod nas?
- Ne vidim da će se bilo šta značajnije promeniti. Uvek će biti autora koji će se isticati, onih koji će naći priliku negde van ovih granica. Drugi će mukotrpno raditi, dok će treći uživati bez imalo truda. Imamo hordu talenata koji propadaju ovde. Nisu krivi oni, već društvo i okruženje koje je nemilosrdno prema bilo kakvom stvaralaštvu i drugačijem načinu izražavanja. Imam utisak da je naš strip odavno našao boravište u podzemlju, a eventualna pojavljivanja u sivoj svakodnevici su prava retkost. Strip autore bi trebalo zaštititi zakonom kao egzotičnu životinjsku vrstu, a potom im obezbediti i rezervat. Biti strip autor u Srbiji znači težak život i konstantnu borbu za opstanak, gubitak volje, kose i vremena. Izgleda da je vreme da okrenemo novi list.

Revitalizacija stripa
Sagledavanje strip scene Srbije i regiona nije moguće bez ukupnih sociološko-ekonomsko kulturnih (ne)prilika. Nestanak stripa sa kioska, razjedinjenost tržišta, insistiranje “jezičkih čistunaca” na uniformisanom pismu i niz drugih nekomercijalnih razloga uticao je da scena krajem devedesetih gotovo nestane. Opstanak „Stripoteke“, „Politikinog zabavnika“, te vitalnost alternativne i fanzin scene dali su veštačko disanje kojim se preživelo do danas. Obnavljanje festivala, pojava novih izdavača i, pre svega, uspeh naših crtača u inostranstvu, revitalizuje strip kao normalnu umetničku disciplinu. Novi autori, standardizovanje izdanja i češće pojavljivanje stripa na ozbiljnim kolektivnim izložbama, definitivno je vratilo strip na mesto koje zaslužuje. Studentski kulturni centar Novi Sad izdavaštvom, strip manifestacijama i učešćem na dešavanjima u okruženju etablirao se kao kuća promocije stripa koji istražuje na scenariju, formi i crtežu i pokušava devetu umetnost da približi vremenu u kojem nastaje.

Jovan Gvero

[Objavljeno: Dnevnik, Novi Sad 03.12.2012. godine]


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Strip  |  Poslato: 21 Apr 2013, 13:20
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Алан ФордSlikaАлан Форд је италијански стрип, који су створили сценариста Лучано Секи (псеудоним Макс Бункер) и цртач Роберто Равиола (псеудоним Магнус). Стрип је политичка сатира која као основу радње користи пародију на гламурозне тајне агенте попут Џејмса Бонда. Лик Алана Форда Магнус је нацртао по узору на британског глумца Питера О'Тула, док је у лику Боба Рока дао сопствену карикатуру.


Slika


Први број Алана Форда изашао је у Италији у мају 1969. Након само неколико бројева стрип је стекао велику популарност. Након броја 75. Магнуса као цртача замењује Паоло Пифарерио. Након тога долази до постепеног али сталног пада квалитета стрипа. Алан Форд излази у Италији у редовним месечним епизодама и данас.

У бившој Југославији Алан Форд је од 1972. издавао загребачки Вјесник. Стрип је излазио на две недеље. Вјесниково издање карактерише изузетно духовити превод Ненада Бриксија [1], а многобројни цитати из Бриксијевог превода су постали део популарне културе на читавом српскохрватском говорном подручју.
Успех који је имао у Југославији, Алан Форд није забележио ни у једној другој земљи, па чак ни у Италији. У појединим земљама као што су Француска и Бразил, издато је тек неколико бројева, а у Грчкој неколико десетина. До распада Југославије, доживео је чак три реиздања. Старе епизоде су због великог интересовања поново издаване упоредо са новима.
Након распада СФРЈ у Србији накратко Алан Форд издавала краљевачка кућа Маверик. У последње три године, у Србији, Алан Форд редовно излази једном месечно у издању издавачке куће Color Press International из Новог Сада.


Slika


Централа групе ТНТ се налази у Њујорку, мада се са временом отвара и „подружница“ (филијала) у Лос Анђелесу, коју води Велики Цезар (прије сукоба са остатком групе) и мистер Ламп (послије сукоба са Великим Цезаром). У њој су и браћа Боба Рока. Иако већина епизода почиње и завршава се у „цвјећарници“, радња великог броја епизода се догађа и на другим мјестима, стварним или измишљеним. Нпр. у Ираку (епизода „Пустињаки блесак“), Бразилу (читав циклус), Парадору (пародији на латино-америчке банана државе).


Група ТНТ:

Алан Форд је сиромашни плавокоси младић који је одрастао у сиротишту. Врло је наиван и добродушан, па га често искоришћавају. Игром случаја и замене идентитета постаје тајни агент и члан групе ТНТ. Ова група, коју чине најразличитији ликови, решава бројне тајне задатке, редовно ризикујући сопствени живот. Међутим, од тога немају неке велике финансијске користи, већ су стално гладни и обучени у дроњке. Седиште групе ТНТ је цвећара на Петој авенији, а место радње град Њујорк.


Slika


Остали чланови групе ТНТ:

Вођа групе ТНТ је Број 1, старац у колицима и са дугачком брадом. О њему лично се не зна готово ништа. Он, међутим, има малу црну књижицу у којој се налазе подаци и греси из прошлости о свему и свакоме. Број 1 је изузетно шкрт, па све финансијске успехе групе задржава за себе, а својим људима даје тек мрвице. Често зна и испричати понеку историјску причу где се уз познате историјске личности, па чак и из давне прошлости, појављује и он лично.
Роберт Боб Рок је ниског раста и има велики нос. Због тога је врло искомплексиран и танких живаца. У вечној је свађи са свима. Има три брата, Тима, Тома и Тумба, који су раније били криминалци. Њихов отац је погинуо у пљачки банке, а мајка је погубљена на електричној столици.
Сир Оливер је Енглез и увек је у оделу, са полуцилиндром. Најспособнији је члан групе, али има незгодну навику да украде све што му дође под руку.
Грунф је проналазач који је у стању да за невероватно мало новца створи најразличитије направе. Ти изуми готово увек раде, али скоро никада онако како би требало. Грунф је немачког порекла, а његови преци су се презивали Грунт. Када су доселили у Америку, онда су то презиме „... из темеља променили у Грунф“. Грунф често носи мајице са најразличитијим натписима нпр. Тко лети вриједи, тко вриједи лети, тко не лети не вриједи или Боље частан узмак него нечастан пораз.
Шеф је некада био заменик Броја 1, а сада само спава у цвећари.
Јеремија је човек који болује од свих могућих болести и непрестано кука како ће умрети. Најбоља му је изјава: Имам чир на дванаестерцу који ће ускоро пријећи на тринаестерац!
Минует Макон је вереница Алана Форда која са њим ради у групи ТНТ (у цвећари). Лепа је и то користи као свој адут, али је врло храбра, одважна и реална. Увек охрабрује Алана и избавља га из разних невоља у које упадне током тајних задатака. Појављује се у каснијим бројевима.
Постоје и бројне животиње које деле судбину чланова групе ТНТ. То су пас Носоња, брбљиви папагај Клодовик, мачка Пруди ...


Споредни ликови

Уз чланове групе ТНТ постоје и низ споредних ликова који се увек изнова појављују:
Њихов комшија је стари пензионер који се стално свађа са њима јер у животу нема паметнијег посла.
Брок је не превише способан полицијски инспектор.
Генерал Вор (Рат) поверава Броју 1 задатке од националне важности који су, наравно, добро плаћени...


Slika


Негативци

Тромб* је главни негативац раних епизода Алана Форда. Он је лудак који жели да уништи свет, дебељко са манијакалним намерама, пародија на негативце серијала о Џејмсу Бонду.
Суперхик је највећи непријатељ Групе ТНТ. Он краде од сиромашних и немоћних да би дао богатима; поређење са Робином Худом је неизбежно. По дану је чистач улица и због тога не воли сиромашне људе, јер они бацају смеће посвуда. Доживео је несрећу у којој се замало утопио у хиљадама литара алкохола из неке фабрике. Тада је добио велику моћ и у стању је свакога савладати својим алкохолним задахом.
Бепа Џозеф је женски лик (велика Суперхикова љубав) - такође непријатељ групе ТНТ. Краси је импозантна величина, брадавица на носу и тродневна брада. Бела Џозеф има и свој алтер-его, певачицу Моргану, која је уведена у епизоди „Љепотица из Рија“ као мистериозни непријатељ групе ТНТ у коју је заљубљен Број 1. Тек епизода „Морганина тајна“ открива да је Моргана у ствари Бела Џозеф коју је Суперхик продао у Бразилу, па ју је откупило неко бразилско племе које је хтело да је жртвује. Ипак, избавио ју је врач противничког племена и дао јој заносан изглед који она жели да искористи против групе ТНТ.
Гумифлекс је битно опаснији, упорнији и ефикаснији непријатељ групе ТНТ. Тајанствена особа гуменог лица, која невероватном лакоћом мења изглед и идентитет.
Барон Вурдалак је вампир, лик који се такође појављује у стрипу Satanik, такође креацији Магнуса и Бункера. Он се са својим грбавим помоћницима и вампирском дружином може схватити и као пародија на грофа Дракулу.


преузето са sr.wikipedia.org


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Strip  |  Poslato: 01 Maj 2013, 00:24
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Рип Кирби (Rip Kirby)


Slika


Још један од драгуља златног доба стрипа.
Добро познати детектив(бивши маринац и ветеран из Другог Светског Рата) у фином оделу са наочарима који својом појавом помало подсећа на чувеног Кларка Кента(Супермен-а).За разлику од овог суперхероја који натприродним моћима и физичком снагом зауставља криминал,Рип се служи својом интелигенцијом,дедукцијом и интуицијом да би решио и неке најкомпликованије злочине.Силу и средства принуде (ватрено оружје и сл.) користи само онда када је то заиста неопходно.
Рип има девојку по имену Џудит Лyн - Хани Дориан, која му повремено асистира у решавању неких случајева.Такође помоћ му пружа и Десмонд-његов батлер(и бивши провалник ).


Slika


Овај стрип креирао је чувени Алекс Рејмонд (Alex Raymond)1946 године.Уместо да након завршетка Другог Светског Рата настави рад на својим добро познатим серијалима:Flash Gordon, Jungle Jim, Secret Agent X-9,Рејмонд се одлучује на креирање овог сада већ легендарног стрипа и стрип јунака. Стрип је базиран на сугестији King Features-овог уредника Ward Greene-а,Рејмонду да проба са неким врстом детективског стрипа и стрип-јунака.
"Лансиран" 4 Марта 1946 стрип је имао до тада невиђену рекламну кампању и промоцију,укључујући ту и промо арт у пуном колору,реткост у рекламирању стрипова у то доба.Ово је резултирало великим успехом,а последично томе уследила је и Reuben-ова награда за аутора и творца овог стрипа Алекса Рејмонда.
За време Рејмондовог рада на овом стрипу приче су иницијално написане од стране Wард Греене-а,а касније након Греен-ове смрти,тај посао је преузео Фред Дицкенсон.Неке секвенце написао је и сам Раyмонд.

1956 године Раyмонд гине у саобраћајној несрећи. King Features-у је брзо била потребна замена и нашли су је у Џон Прентис-у. Дикенсон наставља да пише сценарио све до половине 80-их година прошлог века када је принуђен да се повуче из здраствених разлога. Прентис тада преузима и тај део посла на себе заједно са осталим сценаристима. Прентис ради на овом стрипу све до своје смрти 1999 године.Серијал се завршава исте године Рип-овим повлачењем и одласком у заслужену пензију. За своје ангажовање на овом делу Прентис осваја National Cartoonists Society
Током дугогодишњег објављивања овог стрипа(пет деценија) на њему су радили и асиситирали цртачи и сценаристи укључујући и:Frank Bolle-,Al Williamson i Gray Morrow.
Тренутно на нашим просторима овај стрип у форми албума издаје загребачка Fibra.


преузето са svetstripa.org.rs


Vrh
lOOla
Post  Tema posta: Re: Strip  |  Poslato: 12 Maj 2013, 14:33
Korisnikov avatar
Administrator
Administrator

Pridružio se: 06 Dec 2012, 21:05
Postovi: 1388

OffLine
Талични Том (Lucky Luke)

Slika


Талични Том (Lucky Luke) један је од најпопуларнијих стрипова у Европи, а припада жанру комичног вестерна.
Духовни отац и цртач серијала је Белгијанац Морис де Бевер.
После првих десет епизода (од 1957. године), па до краја свог живота сценарио је писао Рене Гошини, а касније и Боб де Грот, Жан Летержи и други.
Талични Том се у Србији и југословенским земљама објављује више од пола века, а премијеру је имао почетком 1960. год у београдском листу Кекец, када је именима ликова кумовао писац Душко Радовић, тада члан редакције, сценариста стрипова и преводилац са француског.
Серијал се од тада објављује и прештампава код највећих издавача („Форум“, „Дечје новине“, „Политика“...) у часописима и албумима.
Данас је српски издавач Таличног Тома београдска едиција „Весели четвртак“ . Епизодом Јунак Млакоња која се појавила на киосцима 4. новембра 2010. године у преводу чувеног преводиоца Ђорђа Димитријевића (Гаша Шепртља, Астерикс...), започето је најновије издање овог серијала код нас, укључујући премијерне епизоде које раде Морисови наследници.


преузето са sr.wikipedia.org


Vrh
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Pogled za štampu

Ko je OnLine
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Idi na:   


Obriši sve kolačiće boarda | Tim | Sva vremena su u UTC + 2 sata

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
DAJ Glass 2 template created by Dustin Baccetti
Prevod - www.CyberCom.rs
eXTReMe Tracker