Srbija Forum
http://srbija-forum.com/

Kako se zaštititi od krpelja?
http://srbija-forum.com/viewtopic.php?f=116&t=8036
Stranica 1 od 1

Autoru:  invazijaleptira [ 23 Feb 2022, 13:07 ]
Tema posta:  Kako se zaštititi od krpelja?

Proleće nam je na pragu, a uz lepo vreme i prirodu koja se budi dolaze i brojne neprijatnosti u vidu raznih insekata i štetočina. Svaki boravak u prirodi nosi sa sobom opasnost od krpelja, zato je važno da se adekvatno zaštitite.

Krpelji su paraziti koji preživljavaju zimu živeći pod zemljom. Čim temperature pređu 8 stepeni Celzijusa, oni ponovo postaju aktivni i počinju da traže domaćine za hranjenje. Krpelji su obično aktivni od marta do novembra, a najviše ih ima u livadama, parkovima i vrtovima. Više vole topla i vlažna mesta, a često traže i grmlje i travu ili tačke blizu ivice staza i razno rastinje. Zato ih ima i u gradskim sredinama, a ne samo u šumama i prirodi.

Koliko su krpelji opasni i kako je najbolje zaštiti se od njih, pročitajte dalje u tekstu.


Zašto su krpelji opasni?

Iako naizgled deluju bezopasno, krpelji mogu biti izuzetno opasni. Krpelj može biti zaražen bakterijom Borreliom Burgdorferi (Borrelia Burgdorferi) kao i virusom krpeljskog encefalitisa i ove mikorganizme može preneti čoveku.

Borellia je uzročnik Lajmske bolesti. Prema nekim studijama 30 – 40% krpelja na teritorji Beograda je zaraženo Borreliom.

Ukoliko primetite ili sumnjate da imate krpelja na telu najbolje je da se javite specijalisti koji će specijalnom pincetom ukloniti krpelja.

U slučaju da vas krpelj zarazi, prvi simptom Lajmske bolesti je crvenilo na mestu ili oko mesta uboda krpelja koje se prstenasto širi i podseća na metu (Erythema migrans). Ovaj simptom je prisutan kod 70% – 80% zaraženih ljudi i uglavnom se javlja 3 – 30 dana posle uboda.

Ostali simptomi koji prate Lajmsku bolest su : malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, povišena temperatura, gubitak apetita, uvećanje limfnih čvorova…


Ukoliko primetite neke od ovih simptoma nakon ujeda krpelja, potrebno je što pre posetiti specijalistu za infektivne bolesti.

Kako se zaštititi od krpelja pre odlaska u prirodu?

Ne postoji garancija da ćete se potpuno zaštiti od krpelja ako ste u prirodi, ali neke akcije možete da preduzmete kako biste opasnost od ujeda krpelja smanjili na miminum:


Nanesite na kožu repelent (npr. Autan) pre odlaska u prirodu
Izbegavajte boravak u šumama i bujnoj prirodi sa puno rastinja
Nosite svetlu odeću koja pokriva ruke i noge, a pantalone uvucite u čarape
Nakon boravka u prirodi obavezno proverite celo telo, pregledajte decu i kućne ljubimce


Zaštita kućnih ljubimaca od krpelja

Zaštita kućnih ljubimaca od krpelja je takođe izuzetno važna, jer oni kao i mi takođe mogu biti zaraženi nakon ujeda. Stručnjaci upozoravaju da se broj krpelja iz godine u godinu drastično povećava. Ukoliko vaš ljubimac boravi u dvorištu, onda je najbolje uraditi dezinsekciju. Pod pojmom dezinsekcija podrazumeva se regulacija populacije štetnih insekata (artropoda). Krpelji se uništavaju hemijskom metodom dezinsekcije – prskanjem profesionalnih insekticida. Insekticidi koji se koriste u ove svrhe su ekološki potpuno bezbedni i odobreni od strane nadležnog Ministarstva.

Obratite se našim stručnjacima za sve nedoumice, naš profesionalni tim stoji Vam na raspolaganju za sva pitanja oko dezinsekcije i zaštite Vas i Vaših najmilijih od svih vrsta štetočina.

Izvor : https://www.dezinsekcija.biz/blog/kako- ... lja-2.html

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC + 2 sata
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/